Tiny houses in Ierland

Geschatte leestijd : 8 minuten

Inleiding

Tiny house zijn een trending topic sinds hun ontstaan begin jaren 90, en worden aangeprezen als goedkopere, duurzamere alternatieven voor traditionele huisvesting. Maar zijn ze milieuvriendelijker, kun je eigenlijk wel leven in een kleine ruimte en hoeveel kost het om een tiny house te bouwen in Ierland?
Lees verder om daar achter te komen.

Wat is een tiny house?

Oorspronkelijk bedacht in de VS als een tegenhanger van grote huizen en stijgende huizenprijzen , heeft de tiny house-beweging nu wereldwijd aangeslagen. Een tiny house is per definitie een wooneenheid van minder dan 400 vierkante voet (ongeveer 37 m2 ).

In Ierland is de gemiddelde vloeroppervlakte van een huis 81 vierkante meter , dus we hebben het over het inkrimpen van de gemiddelde leefruimte met meer dan 50% , en dat is voor een huis aan de grotere kant van de schaal van kleine huizen .

Er zijn verschillende redenen om te verkleinen naar een tiny house , maar de meest voorkomende zijn:

 • Ze zijn veel betaalbaarder dan traditionele woningen op de steeds duurder wordende Ierse vastgoedmarkt .
 • Een verlangen om milieuvriendelijker te zijn .
 • Ze worden beschouwd als goedkoper om te beheren en geven financiële vrijheid.
 • De wens om eenvoudiger te leven .

Tiny houses zijn prima starterswoningen, studentenwoningen , horecawoningen, tijdelijke woningen en verplaatsbare woningen. 

Soorten Tiny Houses

Technisch gezien kan elk huis een ‘Tiny House’ zijn , maar we geven hieronder een overzicht van de categorieën waar de meeste tinny houses over het algemeen in vallen:

Kolf Huis (colf house): Dit is een microhuis gebouwd met natuurlijke en ouderwetse bouwmaterialen zoals klei, aarde, zand en stro. De bouwmaterialen worden gecombineerd om karakteristieke gecomprimeerde en gebeeldhouwde doorlopende muren te produceren, in tegenstelling tot andere soorten gebouwen die zijn opgebouwd uit bakstenen of blokken.
Hobbit-huizen: Charmant vernoemd naar de iconische Lord of the Rings-trilogie, dit zijn kleine huizen die zijn gebouwd om op te gaan in hun omgeving en eruit zien als onderdeel van het landschap. Ze kunnen in een heuvel worden gebouwd, hebben grasdaken en hebben normaal gesproken ronde ramen, uitgebreid houtwerk en sculpturen van natuurlijk hout.
Kit huizen: Dit zijn woningen die in geprefabriceerde delen worden geleverd die snel in elkaar kunnen worden gezet. je vindt goede voorbeelden van kit-woningen op de ontwerpwebpagina van Tiny Homes Ireland in Tipperary . Als je je geïnspireerd voelt door hun modellen, kun je kijken naar de Ikea tiny house- sectie die decoratie-ideeën geeft voor kleinere woningen zoals getransformeerde zeecontainers.
Vardo Tiny Houses: Ook bekend als kleine zigeunerhuisjes, dit zijn prachtige woonwagenachtige huizen op wielen die normaal gesproken gebogen daken hebben en zeer decoratief zijn. In Frankrijk worden ze “roulottes” genoemd
Yurts: Een traditionele ronde draagbare tent, eeuwenlang gebruikt door nomadische groepen in de steppen van Centraal-Azië. Ze zijn de afgelopen jaren populair geworden door hun gebruik in “glamping” -resorts. Je kunt volledig moderne sanitaire en elektrische systemen toevoegen aan yurt-huizen, of gaan voor een off-grid opstelling. De mogelijkheden zijn echt eindeloos voor betaalbaar tiny house wonen in een yurt.

Hoewel je misschien bekend bent met enkele van de soorten op de bovenstaande lijst, zijn er een paar aparte die je achter je oren zouden doen kunnen krabben, zoals:

 • Bus conversies
 • Hutten
 • DIY-kleine huizen
 • Oma flats
 • Woonboten
 • Stacaravans, campers of aanhangwagens
 • Boomhutten

Zijn Tiny Homes legaal in Ierland en heb ik een bouwvergunning nodig?

Er zijn meerdere aspecten die moeten worden uitgezocht om de juridische problemen rond tiny homes in Ierland op te lossen.

Ten eerste de grootte van de ruimte waarin je wilt gaan wonen. Een onbewoonbaar huis van minder dan 25 m2 kan zonder bouwvergunning. Die zijn meestal voor ruimtes als een tuinatelier, een klein schuurtje of een aparte kleine kantoorruimte.
Later kun je dan een “verbouwing” van deze onbewoonbare structuren tot een permanent tiny house aanvragen.

Het tweede aspect waarmee je rekening moet houden, is of jouw woning een permanente inrichting is of als tijdelijk wordt beschouwd. Uit de bovenstaande lijst die we noemden, worden een bus, woonboot, stacaravan, vardohuizen en yurts doorgaans als tijdelijke woningen beschouwd.

Als je overweegt in een van deze tijdelijke woningen te gaan wonen, is er geen bouwvergunning nodig zolang aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • De woning is niet aangesloten op openbare voorzieningen.
 • je verbijft er niet méér dan 6 maanden per jaar in
 • je voldoet aan de milieuwetgeving van het Environmental Protection Agency ( EPA ).
 • Controleer het type land dat je heeft (agrarisch, landelijk, ander) en zorg ervoor dat jouw lokale overheid tijdelijke constructies toestaat op de categorie grond die je heeft.

Elk ander type gebouw of structuur wordt beschouwd als een permanent onderdeel en je moet dan het bouwvergunningsproces doorlopen om een ​​permanent klein huis te bouwen. De complexiteit van het proces hangt ook af van de diensten die je nodig heeft voor jouw microhuis – elektriciteit , gas , water, sanitaire voorzieningen , enz.

Tiny Houses Water en Sanitatie

Wij beseffen dat water en sanitair niet de eerste zaken zijn waar je aan denkt als je droomt van jouw nieuwe microwoning. Misschien gaat je er gewoon van uit dat er een microbadkamer, een luxe ingebouwde douche, een modern toilet en een stijlvolle wastafel bij horen.

Maar om onaangename situaties in de toekomst en mogelijke gezondheids- of hygiëneproblemen te voorkomen, zijn er juridische problemen met water die het beste vanaf het begin kunnen worden aangepakt en gepland.

Voordat je begint te dromen van het wonen in jouw nieuwe tiny home, moet je rekening houden met de volgende water- en sanitaire zaken:

Zoetwater

Hoewel kostbaar, is voor vaste tiny houses een aansluiting op een septische put of riolering vaak de gemakkelijkste oplossing. Voor die kleine huisjes die onderweg zijn of voor een incidenteel vakantie-uitje, kan een campingtoilet worden gebruikt.

Energie en verwarming

Kleine huizen zouden kleinere elektriciteits- en verwarmingsrekeningen moeten betekenen , maar hoe sluit je ze eigenlijk aan bij een energieleverancier ? Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw tiny house een knus nest wordt voor.

 • Als jouw tiny house op een vaste plek komt te staan, kun je het aansluiten op het elektriciteits- en gasnet .
 • Een kleine, goed geventileerde kachel is ook een goede optie voor de koudere maanden van het jaar.
 • Als je off-grid wilt ondernemen, zijn generatoren, LPG-tanks en zonnepanelen goede opties om jouw huis op wielen van stroom te voorzien .
 • Infraroodstralers winnen ook aan populariteit voor het verwarmen van kleine woningen.

Andere juridische en bouwvergunningsfactoren

Voordat je zelfs maar begint te kijken naar het verkrijgen van een bouwvergunning voor een tiny house, zijn hier een paar andere belangrijke factoren die je vooraf moet overwegen:

 • Praat met jouw toekomstige buren . Hoewel het in sommige gevallen wettelijk is toegestaan ​​om een ​​tiny house op jouw grond te hebben zonder bouwvergunning, kan jouw buurman toch met succes bezwaar maken als hij het gebouw onveilig acht of als het zijn eigendom aantast. Het is het beste om ze van tevoren aan jouw kant te krijgen.
 • Informeer bij jouw bank . Vanwege de kleinere bedragen die gemoeid zijn met het kopen of bouwen van een tiny house , meestal tussen de € 25.000-40.000 , kun je waarschijnlijk geen hypotheek krijgen voor jouw tiny house. Een lening zou echter een haalbaar alternatief moeten zijn. Zorg ervoor dat je voldoende geld heeft wanneer je aan deze onderneming begint.

Zijn Tiny Homes beter voor het milieu?

Media-aandacht en de tiny house-beweging hebben het idee naar voren gebracht dat inkrimping naar tiny houses goed is voor de planeet, maar houden deze beweringen gegrond?

De basis voor tiny houses die de impact op het milieu verminderen, zijn de volgende:

 1. Ze verbruiken minder grondstoffen zowel in hun constructie als in energieverbruik . Maar om dat laatste waar te maken, zouden ook de consumptiepatronen van mensen moeten veranderen als ze naar een kleinere woning verhuizen .
 2. Mensen die in tiny houses wonen, verbruiken niet alleen minder energie, maar passen ook hun voedingsgewoonten en consumptie van goederen en diensten aan, wat ook bijdraagt ​​aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk .
 3. Op een traditionele huizenmarkt worden veel starters op huizenkopers verdreven naar de buitenwijken van woonwijken waar huizen goedkoper zijn, waardoor hun reistijd toeneemt. Tiny houses hebben veel kleinere percelen nodig, wat betekent dat tiny house-eigenaren dichter bij de plek kunnen komen waar ze moeten zijn, meestal gedicteerd door hun werkplek. Dit zorgt voor een vermindering van de transportbelasting op het milieu.
 4. Omdat kleine woningen zo’n recent concept zijn, zijn de meeste ook bijna energieneutraal  gebouwd

Kortom, grotendeels gebouwd van duurzame materialen , met veel minder verwarmingsbehoefte , geen geplande veroudering en zuinige verlichting, het lijkt erop dat tiny houses niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

Tiny House-studies Een fascinerende studie uitgevoerd door Maria Saxton in de VS analyseerde 80 deelnemers die al meer dan een jaar in tiny houses woonden . De resultaten waren significant en gaven aan dat tiny house-bewoners hun ecologische voetafdruk gemiddeld met maar liefst 45 % hadden verkleind.

Hoeveel kost een tiny house in Ierland?

Met zoveel verschillende soorten tiny houses , is hoeveel een tiny house kost in wezen hoeveel je wilt betalen.

Als we alle tijdelijke constructies zoals stacaravans, yurts en de andere eerder genoemde typen schrappen, dan hebben tiny houses de neiging om in de volgende drie conclusies te komen :

 1. Volledig gebouwd. Tiny houses die volledig zijn gebouwd hebben alle bedrading compleet, ramen geïnstalleerd, verwarming geïnstalleerd en zijn praktisch klaar om er zo in te trekken. Dit betekent wel dat je een hogere prijs betaalt voor het gemak. Volledig gebouwde woningen kunnen gemiddeld tussen de € 30.000 en € 40.000 liggen.
 2. Gedeeltelijk gebouwd . Voor een gedeeltelijk afgebouwde woning betaalt je aanzienlijk minder, maar misschien heeft je alleen het raamwerk en de blauwdrukken voor de woning, wat betekent dat je alle meubels, kabels, bouwmaterialen, verwarmingssystemen en andere elementen moet installeren . Dit kan een beetje ontmoedigend zijn, maar als je handig bent met gereedschap en enige bouwkennis hebt, dan kan dit een efficiëntere optie voor je zijn. Deze kunnen al vanaf € 7.000 tot € 19.000 gaan voor deze leuke tiny houses op wielen .
 3. Modulaire ontwerpen . Hier laten bouwers je de grootte, indeling en het aantal kamers in je huis kiezen. Dit biedt een grote verscheidenheid aan opties en aanpasbaarheid, samen met een reeks prijskaartjes. Afhankelijk van de grootte, kunt je verwachten dat je begint bij 
  € 25.000 en kunt oplopen tot maar liefst € 135.000 of zelfs meer.

Zelf een tiny house bouwen

Als geen van de gedeeltelijk of volledig gebouwde tiny home opties je aanspreekt, is er niets leuker dan zelf een tiny house bouwen. Je kunt dan een plek helemaal naar jouw smaak en voorkeuren inrichten.

Houd jezelf echter niet voor de gek, het is niet altijd goedkoper dan uitbesteden. Tenzij je goede vrienden hebt om te helpen bij de bouw, zul je hoogstwaarschijnlijk hulp moeten inhuren voor sommige klussen zoals loodgieterswerk en een gediplomeerde elektricien om de bedrading te laten doen.

Door individueel materiaal te bestellen en specialisten in te huren in plaats van te maken te hebben met een bouwer die dit vaak allemaal in bulk doet , betaal je voor alles een hoge prijs.

Mocht je aan deze reis beginnen, dan raden we je aan deze stappen te volgen voor een succesvolle bouw van jouw droomhuisje:

 1. Onderzoek en bepaal in welk type tiny house je het liefst zou willen wonen.
 2. Bepaal de ideale county en locatie voor jouw huis.
 3. Controleer de vereisten voor de bouwvergunning van de lokale overheid voor jouw ideale tiny house.
 4. Zorg ervoor dat de regelgeving past bij het type huis en de grootte die je heeft gepland. Als ze niet passen, moet je ofwel een ander type tiny house kiezen dat past binnen de regelgeving van de plaats waar je wilt wonen, ofwel een gebied zoeken waarvan de regelgeving het type woning van jouw voorkeur toestaat.
 5. Laat een architect plannen maken voor het huis. Hierin wordt alles beschreven, inclusief de soorten materiaal die worden gebruikt, waar loodgieterswerk en bedrading naartoe gaan, hoe afvalwater moet worden afgevoerd, enz.
 6. Dien de plannen in en verkrijg jouw bouwvergunning van de gemeente (als jouw woning groter is dan 25 m2 en een permanente woning zal zijn).
 7. Met de passende vergunning in de hand ben je klaar om jouw tiny house te bouwen .

Tiny house op aanhangwagen

Als je er de voorkeur aan geeft om je eigen tiny house op een aanhangwagen te bouwen , raden we je aan de website van Tiny Life te bekijken . Het bevat een geweldig handboek dat u kunt downloaden voor een stapsgewijze beschrijving van het bouwen van een huis op een aanhangwagen. Je vindt er ook tal van andere leuke tips en suggesties voor het wonen in een tiny house in Ierland .

Tiny Houses te koop in Ierland

Hoewel tiny houses in Ierland nog niet zo populair zijn als in andere landen, zijn ze zeker in opkomst, vooral met de aanhoudende huisvestingscrisis in de Republiek.

Hieronder hebben we enkele handige suggesties opgenomen om jou op weg te helpen bij het zoeken naar jouw perfecte compacte huis . We raden ook aan om de Tiny Homes Ireland- groep te bekijken , waar regelmatig nuttige updates en informatie worden geplaatst.

 • Tinyhomes.ie kan je binnen 5 weken na overleg het tiny house van je dromen opleveren. De woningen staan direct op betonnen blokken, dus er zijn geen funderingen nodig.
 • Big Man Tiny Homes is in 2018 opgericht door JP Simpson, een tiny house-eigenaar, als antwoord op de groeiende vraag in Ierland. Klanten kunnen kiezen uit kant-en-klare ontwerpen of hun huis op maat laten ontwerpen.
 • Daft – Moeten we je eraan herinneren dat de Ieren het leven in een klein huis praktisch hebben uitgevonden ? Zij woonden van oudsher in kleine huisjes en bungalows, waarvan er vele kunnen worden gekocht voor dezelfde prijs als een tiny house en opgewaardeerd door de principes van een klein huis toe te passen.
 • Timber Living is gespecialiseerd in blokhutten. Als houten schoonheid jouw ding is, dan is wonen in hout waar het om draait.
So, fancy taking a walk on the tiny side?

Geplaatst: 09-05-2023
Bronnen: zie link in het artikel
Afbeeldingen: Pixabay, Tiny Houses Ireland, Guide Ireland

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …