Stappenplan Nederland-Ierland

Geschatte leestijd : 3 minuten

Voorbereidingen in Nederland

Verhuizen staat op nummer 5 in de stress top-10, hoe beter u zich hierop voorbereid hoe ontspannender de verhuizing zal verlopen.
Dit zijn de zaken die u bijtijds in Nederland kunt regelen:
 1. Alle diploma’s laten vertalen door een beëdigd vertaler
 2. Controleer geldigheid paspoort/indentiteitskaart. Misschien moet u die laten verlengen.
 3. Documenten van de auto controleren op juistheid. European Certificate of Conformity (COC) aanvragen bij de dealer van jouw auto .
 4. Verhuisbericht versturen aan:
  • Bank(en)
  • Pensioenfonds(en)
 5. Als u dat zou willen kunt u via de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank een vrijwillige AOW/Anw-verzekering afsluiten. Dit moet u dan binnen één jaar na emigratie aanvragen. Hierover kunt u een brochure aanvragen via SVB 020-6565225. Meer info op hun website.
 6. DigId aanvragen Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of voor uw pensioen.
 7. Afzeggen abonnementen
 8. Ga nog even naar de tandarts
 9. Reisverzekering afsluiten voor een half jaar met een European Health Insurance Card (EHIC), kan dit zonodig worden verlengd.
 10. Uitschrijven gemeentelijke administratie** Dit kan vijf weken voor emigratie.
 11. Internationaal uittreksel bevolkingsregister vragen in uw geboorteplaats.
 12. Overschrijven nutsbedrijven naar nieuwe eigenaar/bewoner woning.
 13. Belastingdienst voorlopige aanslag stopzetten. Lees hier hoe u dat doet. Tevens een A1 verklaring aanvragen (vroegere E101 formulier)
 14. Woont u in een ander land dan Nederland, maar hebt u wel inkomsten uit Nederland? En houdt uw werkgever, pensioenfonds of uitkeringsinstantie in Nederland daarover loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) in? Om te voorkomen dat u over uw inkomsten in 2 landen belasting en/of premie moet betalen, heeft Nederland met een aantal landen belastingverdragen gesloten. Met het formulier ‘Aanvraag Vrijstellingsverklaring voor loonbelasting en/of premie volksverzekeringen‘ vraagt u de belastingdienst om een vrijstellingsverklaring voor loonbelasting en/of premie volksverzekeringen. Dit is een verklaring dat uw werkgever of uitkeringsinstantie geen loonbelasting en/of premie volksverzekeringen meer hoeft in te houden. Op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en Ierland beoordeelt de belastingdienst of u een vrijstellingsverklaring krijgt.

Belangrijk voor uw pensioenaanvraag 📌

Maak een overzicht van uw arbeidsverleden, als u pensioen aanvraagt in Ierland dan kunt u dit overzicht bij de aanvraag indienen.
Het overzicht moet bevattten:
– Uw Nederlands Burgelijk Servicenummer
– Naam en adres van uw werkgever(s)
– Periode waarin u daar gewerkt hebt

Uw auto en de belastingdienst

Meld uw auto aan voor export. Pas daarna stopt de verzekeringsplicht, APK-plicht en wegenbelasting. In sommige gevallen kun u aanspraak maken op teruggave van de BPM. De Belastingdienst beschrijft alle voorwaarden om bpm bij export terug te krijgen.

Aankomst in Ierland

Binnen 7 dagen na aankomst in Ierland de auto aanmelden bij de NCTS de procedure van registratie moet binnen 30 dagen na aankomst in Ierland te zijn afgerond. Uit ervaring kan ik helaas melden dat als u dit verzuimd het véél geld kost.

Documenten voor registratie

 • European Certificate of Conformity (COC) aan te vragen bij de dealer van uw auto
 • Factuur van de auto, inclusief BTW als bewijs dat er BTW is betaald.
 • Bewijs van de overtocht met hierop de datum van aankomst
 • Documenten voor export van de auto met hierop vermeld het kenteken van de auto en het chassisnummer
 • Kentekenbewijs
 • Geldig indentiteitsbewijs
 • Bewijs van domiciel in Ierland dat kan zijn:

-Eigendomsbewijs woning
-Huurcontract
-Nota nutsbedrijf
Download hier het VRT – Vehicle Purchase Details Form dat kunt u vooraf invullen.

Het importeren is een administratieve aangelegenheid, er wordt niet gecontroleerd op de technische staat van de auto.

Autoverzekeren

Hiervoor heeft u alle documenten van de auto nodig. In Ierland is het vrijwel onmogelijk om een auto met buitenlands kenteken te verzekeren. Laat daarom de auto zo lang als het kan in België verzekerd.

Ook betaalt u (meestal) een hogere premie voor LHD(left hand drive) auto. Het is verstandig om te overwegen om in Ierland een auto aan te schaffen.
Zelf heb ik goede ervaring met AnPost en met Liberty Insurance

Public Service Card (PSC)

De PSC Public Service Card is een indentificatie voor de overheid. De verstrekking hiervan wordt verzorgd door Social Welfare Maak hier zo spoedig mogelijk een afspraak.
Lees hier meer over de PSC

U hebt nodig:

 • Geldig indentiteitsbewijs
  Bewijs van domiciel in Ierland dat kan zijn:
 • -Eigendomsbewijs woning
 • -Huurcontract
 • -Nota nutsbedrijf

Belasting.

Als u de PSC hebt ontvangen, dan kunt u zich hiermee aanmelden op de site van de belastingdienst
Lees hier meer over belastingzaken

Telefoonabonnement afsluiten

Hiervoor hebt u nodig:
Bewijs van domiciel in Ierland dat kan zijn:

 • -Eigendomsbewijs woning
 • -Huurcontract
 • -Nota nutsbedrijf
 • -Public Service Card

Wilt u een vaste aansluiting, broadband of alléén mobiel, dan is hiervoor bonkers.ie een goede vergelijkingssite. Eir verzorgt de vaste aansluiting voor een tarief van ongeveer 50€/mnd. Wij kunnen goed volstaan met een mobiel abonnement van ‘48’ voor slechts €6.50 per maand voor 3 maand, daarna €12.99 (All Data, All Calls & Texts, EU Roaming & 10GB Data) gegevens 2023


Geplaatst: 30-07-23
Bronnen: Ierse en Nederlandse Overheid, zie links in het artikel
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.