Laat je niet misleiden door een geldezel te worden

Geschatte leestijd : 2 minuten
Afbeelding@Garda.ie

Inleiding

Nu de kosten van levensonderhoud hoog blijven, profiteren criminelen door manieren aan te bieden om snel en gemakkelijk geld te verdienen.

Uit recente cijfers van FraudSMART blijkt dat alleen al in de eerste helft van dit jaar ruim 2.600 money mule-rekeningen zijn geïdentificeerd. Het merendeel van deze accounts was van mensen tussen de 18 en 24 jaar. Nu het collegejaar weer in volle gang is en de kosten van levensonderhoud hoog blijven, moeten studenten extra waakzaam zijn voor deze oplichting.

Wat doet een geldezel?

Een money mule is een persoon die door criminelen wordt gerekruteerd om illegaal geld op hun bankrekening te ontvangen en dit naar andere rekeningen over te maken. Dit geld wordt vervolgens vaak gebruikt voor ernstiger misdrijven zoals drugs- of mensenhandel, wat betekent dat geldezels ernstige juridische gevolgen ondervinden als ze worden betrapt.

Onwetendheid is geen excuus. Zelfs als u wordt opgelicht om een ​​geldezel te worden, bent u nog steeds betrokken bij een strafbaar feit en loopt u het risico dat u strafrechtelijk aansprakelijk wordt gesteld.

Hoe een geldezel-zwendel werkt

Oplichters nemen doorgaans contact met u op via uw sociale mediakanalen, online berichtenapps of per e-mail. U krijgt direct een commissie aangeboden in ruil voor het ontvangen van geld op uw rekening en het vervolgens ergens anders naartoe sturen. De methode die wordt gebruikt om het geld over te maken, is doorgaans een geldoverboekingsservice.

Oplichters zullen proberen u ervan te overtuigen dat u op een legitieme manier geld kunt verdienen. Het potentieel voor gemakkelijk geld kan het verleidelijk lijken.

Gouden regel

Vergeet niet te stoppen, te controleren en na te denken. Neem altijd een stap terug als je een zwendelaanbod vermoedt en ga er niet op in. Onbedoeld betrokken raken bij geldzwendel kan je een strafblad opleveren en je toekomst op lange termijn beïnvloeden, zelfs als je nog studeert.

Bescherm jezelf

Het is belangrijk om te weten waar u op moet letten, zodat u niet het slachtoffer wordt van oplichting met geldezels.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen van zwendel:

 • Eventuele onverwachte e-mails of online benaderingen die u een gemakkelijke kans bieden om geld te verdienen
 • Iemand die u niet kent, vraagt ​​om uw bankrekening te gebruiken
 • Gevraagd wordt naar uw bankrekeninggegevens – geef nooit uw persoonlijke gegevens vrij zonder bevestiging dat de persoon die contact met u opneemt legitiem is.
 • Een schijnbaar legitieme baanaanbieding – bijvoorbeeld als geldtransferagent
 • In de advertentie wordt uitgelegd dat dit nodig is om hoge belastingen of transactiekosten te voorkomen

Bij wie kunt u terecht

Neem onmiddellijk contact op met de Gardaí als u zich zorgen maakt dat iemand u probeert op te lichten zodat u hun geldezel bent. Bewaar schermafbeeldingen van verdachte advertenties of berichten die u via uw sociale mediakanalen heeft ontvangen.

Breng uw bank op de hoogte. Ze kunnen elke geldbeweging van of naar uw rekening tegenhouden en deze beveiligen.


Geplaatst: 06-08-2023
Bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…