Volg onze 3-stappengids voor het kopen van uw eerste huis

Geschatte leestijd : 2 minuten

Het kopen van je eerste huis is spannend, maar kan ook lastig zijn. Om u te helpen hebben we het beperkt tot de drie belangrijkste zaken waarmee u rekening moet houden.

Bewaar uw aanbetaling

Nieuwe kopers hebben een aanbetaling van minimaal 10% nodig. Gebruik deze budgetplanner om uw bestedingspatroon in kaart te brengen en vergelijk dit met uw inkomen. Het kan zijn dat u meer ruimte heeft dan u denkt voor het sparen van een aanbetaling. Om te voorkomen dat u in de verleiding komt om het geld uit te geven, dient u uw inleg op een spaarrekening te zetten die apart staat van uw betaalrekening. U kunt deze Money Tool voor het vergelijken van spaarrekeningen gebruiken om er zeker van te zijn dat u de beste rente op uw spaargeld krijgt.

Houd rekening met extra kosten bij het kopen van uw eerste huis. Deze omvatten zegelrecht, advocaatkosten, kosten van onderzoek, ingenieursrapporten, verhuiskosten, reparaties en meubilair. U moet rekening houden met extra uitgaven in uw budget, evenals de aanbetaling van 10%. De honoraria van advocaten variëren en kunnen een percentage van de vastgoedprijs of een vast bedrag bedragen. Ontvang schriftelijke offertes van een aantal advocaten met details over hun honoraria en andere kosten voordat u beslist met wie u in zee gaat.

Onderzoek uw hypotheek

U kunt uw hypotheek aanvragen zodra u een aanbetaling heeft gespaard. Starters kunnen maximaal vier keer hun bruto jaarinkomen lenen. Het belangrijkste waar u rekening mee moet houden is de rente. Sommige kredietverstrekkers kunnen u verleiden met incentives zoals cashback, maar u moet altijd zelf de beste deal uitzoeken. U moet nadenken over de kosten van de hypotheek op de lange termijn, in plaats van eventuele kortetermijnprikkels.

Het rentepercentage in combinatie met de looptijd van de hypotheek geeft u het totale bedrag dat u moet betalen. Vergelijk uw hypotheekmogelijkheden met deze Hypotheekgeldtool .

Advies

Zorg dat u in principe een hypotheekgoedkeuring krijgt voordat u naar onroerend goed gaat kijken. U weet dan precies in welke prijsklasse u zich kunt veroorloven. Het is normaal dat u meteen wilt gaan zoeken, maar de verkoper of makelaar mag u zonder hypotheekvergunning in principe niet serieus nemen.

Vraag ondersteuning voor ‘eerste koper’ aan

Als eerste koper heeft u toegang tot een reeks ondersteuningen. Wees niet te bescheiden omhiervan gebruik te maken! De Help to Buy-regeling is een stimulans voor starters op de woningmarkt en is onlangs verlengd tot eind 2025. De Local Authority Affordable Purchase Scheme maakt het voor mensen met een gemiddeld inkomen mogelijk om tegen gereduceerde prijzen nieuwe huizen te kopen. Als u het moeilijk vindt om een ​​lening te krijgen bij een reguliere kredietverstrekker, kunt u dit navragen bij uw plaatselijke overheid.

Iedere aanvrager die via deze regeling zijn eerste woning koopt, kan nu ook in aanmerking komen voor de koophulpregeling. Deze is in oktober 2023 in werking getreden. Ook starters kunnen een aanvraag indienen voor de Eerste Woning Regeling . Op onze pagina “Huis Kopen, een volledige handleiding” vindt u meer informatie over het kopen van een huis .


Geplaatst: 09-11-2022
bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…