Laat je niet oplichten tijdens je zoektocht naar een studentenkamer!

Inleiding

De collegetermijn nadert met rasse schreden en de strijd om studentenhuisvesting is weer aan de gang. We doen nu meer van onze zaken online dan ooit tevoren. Dit, in combinatie met de huisvestingscrisis, heeft geleid tot de perfecte storm voor een golf van huurzwendel.

Gardai meldt een toename van 65% in accommodatiezwendel sinds 2019. Studenten staan ​​in deze tijd van het jaar onder zware druk om een ​​woonruimte te vinden en kunnen kwetsbaar zijn. Of je nu net begint op de universiteit of een terugkerende student bent, onze beste tips helpen je te voorkomen dat je het slachtoffer wordt.

Waarschuwingstekens

Een zwendelaar met huuraccommodaties probeert je meestal jouw geld te ontfutselen door te doen alsof hij een woning of kamer te huur aanbiedt. Als de huisbaas zegt dat ze weg zijn of buiten het land wonen en je de studentenwoning niet persoonlijk kan laten zien, is dit een grote rode vlag. Ze zullen waarschijnlijk een aanbetaling van je vragen en misschien een maand huur om de kamer veilig te stellen voordat er sprake is van een huurovereenkomst.

Je kunt zelfs een vals contract ontvangen om te ondertekenen of vervalste sleutels om het overtuigender te maken. Een andere potentiële alarmbel is het krijgen van een huur aangeboden zonder dat er vragen aan jou worden gesteld. Je ontvangt bijvoorbeeld ongevraagd een e-mail of sms waarin jou een plek wordt aangeboden. Dit kan het echte adres en foto’s zijn van eigendommen die de oplichter al gebruikt op de verhuursites.

Meer informatie over oplichting met huurwoningen .

Bescherm jezelf

Het is gebruikelijk dat oplichters dezelfde valse eigendommen adverteren bij meerdere oplichtingspogingen. Ze gebruiken vergelijkbare namen, coververhalen en nemen alleen contact met je op via e-mail, sms, WhatsApp of andere sociale media.

Er zijn manieren waarop studenten zich kunnen wapenen tegen deze huurzwendel. Dit zijn onze belangrijkste tips:

DOEN

 • onderzoek de huurprijzen in het gebied waarin je zoekt, wees op jouw hoede als de prijs té voordelig lijkt. Als het té mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!
 •  zoek eigenschappen op online kaarten om er zeker van te zijn dat het geadverteerde adres echt bestaat
 • bezichtig de woning zélf in persoon voordat je een aanbetaling of huur betaalt
 • bewaar de juiste contactgegevens van de verhuurder, agent of adverteerder en kopieer alle e-mails/telefoonberichten tussen jullie beiden
 • zorg voor een geschreven lease- of huurboek voordat je geld overhandigt – het moet de aanbetaling, huur en details uitleggen, zoals wie de rekeningen betaalt
 • ontvang een geldig ontvangstbewijs voor elke betaling die jij doet

NIET DOEN

 • akkoord gaan met het huren van een woning zonder deze eerst persoonlijk te hebben gezien
 • geld overhandigen als je niet tevreden bent over de staat van de accommodatie
 •  accepteer sleutels als echt zonder eerst zelf alle sloten te hebben geprobeerd
 • gebruik contant geld om een ​​aanbetaling te doen – door gebruik te maken van een kaart/bankoverschrijving, kun je mogelijk geld terugkrijgen als er iets misgaat
 • geld overmaken zonder alle relevante controles te hebben uitgevoerd
 • eventuele betalingen uitvoeren voordat u het schriftelijke huurcontract en de passende sleutels hebt ontvangen!

Als je opgelicht wordt

Neem direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij als je online geld hebt overgemaakt of jouw bankgegevens aan iemand hebt gegeven. Jouw bank kan jouw kaarten annuleren en jouw account beveiligen. Mogelijk kun je de transactie terugdraaien via een terugboeking (Charge back)* van jouw kaartaanbieder .

Meld het incident bij jouw plaatselijke Garda-station. Als je dit doet, kan een oplichter helemaal worden gestopt en kan worden voorkomen dat andere mensen het slachtoffer worden.

*Een chargeback is een terugboeking van een betwiste transactie op een krediet- of debetkaart. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met uw kaartprovider om hen te vragen de kosten van een aankoop terug te betalen als u hebt betaald voor goederen of diensten die u niet hebt ontvangen of nooit hebt besteld, of als een bedrijf terugkerende betalingen niet annuleert. De kaartprovider zal op basis van de omstandigheden beslissen of u recht hebt op terugbetaling. Elke provider heeft specifieke termijnen en voorwaarden verbonden aan hun terugboekingsfaciliteit


Geplaatst: 07-08-2022
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: