Maak je huiswerk voor ‘terug naar schoolkosten’

Geschatte leestijd : 5 minuten

De zomervakantie is misschien nog maar net begonnen, maar het kan geen kwaad om vooruit te plannen voor het komende schooljaar. Haal hoge cijfers door uw budget van tevoren te plannen.

Werk uw budget uit

Dit is het moment om te gaan zitten en in te schatten hoeveel u nodig hebt. De CCPC budgetplanner helpt u erachter te komen hoeveel alles gaat kosten en wat u zich kunt veroorloven om uit te geven.

De kosten stijgen meestal wanneer kinderen overstappen van de basisschool naar de middelbare school. U moet rekening houden met extra uitgaven als uw kind secundair begint. Dit geldt met name voor boeken en uniformen, maar kan ook extra geld opleveren voor naschoolse activiteiten, schoolreisjes en elektronische apparaten.

Gratis schoolboekenschema

De regeling voor gratis basisschoolboeken gaat komend schooljaar 2023/24 van start. Het ontlast gezinnen door schoolboeken, werkboeken en schriften te verstrekken aan kinderen in erkende basisscholen en speciale scholen. Ouders hoeven geen bijdrage te betalen voor schoolboeken. De nieuwe regeling geldt niet voor middelbare scholen.

Veel scholen verkopen tweedehands boeken. Kijk voor meer informatie op de website van je school. Er kan ook een regeling voor het huren van boeken in werking zijn die u geld kan besparen. Ook het ruilen van boeken met andere gezinnen is al lang een goede optie, dit zou u kunnen vragen aan andere ouders of een ouder/leerkrachten vereniging.

Als u gloednieuwe boeken moet kopen, zorg er dan voor dat u de prijzen in boekhandels en online vergelijkt.

Uniformen

Uniformen kunnen een van de grootste uitgaven zijn voor terug naar school, vooral als het uniform maar door één winkel wordt bevoorraad. Scholen worden nu aangemoedigd om een ​​aantal bedrijven toe te staan ​​hun schooluniform te leveren, zodat u kunt rondkijken voor de beste prijs en kwaliteit. Een andere optie is dat scholen leerlingen generieke kleding laten dragen, die te koop is in grote winkels en warenhuizen, en dat ouders zelf het schoollogo kunnen aanbrengen. Als de school van uw kind deze aanpak nog niet heeft gevolgd, raden we u aan dit aan te kaarten bij de directeur of de directie van de school.

 • Vraag aan uw school of andere ouders of er een uitverkoop van tweedehands uniformen gepland is. Sommige websites of lokale groepen op sociale mediasites verkopen ook tweedehands uniformen.
 • Let op speciale acties in winkels op schooluniformen, zoals 3-voor-2-aanbiedingen op artikelen zoals overhemden en poloshirts. Als u kunt, koop dan een paar verpakkingen in verschillende maten, zodat u ze kunt blijven gebruiken als uw kind groter is.
 • Probeer algemene kledingstukken te kopen, zoals grijze rokken of broeken. De grotere winkelketens kunnen hier goed voor zijn, maar onthoud dat de voorraden niet lang duren als de vraag groot is, dus het is een goed idee om vroeg te kopen in plaats van te wachten tot vlak voor de start van het nieuwe schooljaar.
 • Sommige winkels geven eind september of oktober korting op uniformen, zodat u een paar kledingstukken voor uw kind voor het volgende jaar in een grotere maat kunt kopen.
 • Pas op voor schoenenuitverkopen gedurende het jaar.
 • Als u kunt, koop dan een rugzak van goede kwaliteit die een paar jaar meegaat. Dit zal op de lange termijn kosten besparen, omdat u het niet elk jaar hoeft te wijzigen.

Boeken

 • De  regeling voor gratis basisschoolboeken gaat komend schooljaar 2023/24 van start. Het ontlast gezinnen door gratis schoolboeken, werkboeken en schriften te verstrekken aan kinderen van erkende basisscholen en speciale scholen. De regeling geldt niet voor middelbare scholen.
 • Als uw kind op de middelbare school zit, overweeg dan om tweedehands schoolboeken te kopen. Zorg ervoor dat u controleert of uw school een bepaalde editie van een bepaald leerboek specificeert. Sommige schoolboekenwebsites verkopen ook tweedehands boeken.
 • Als je gloednieuwe boeken moet kopen, zorg er dan voor dat u goed rondkijkt. U kunt prijzen vergelijken in boekhandels en online.
 • Wissel boeken uit met andere ouders om geld te besparen.
 • Controleer bij het kopen van boeken of de winkelier ook gratis boekomslagen aanbiedt, dit bespaart u tijd en geld.
 • Veel scholen hebben regelingen voor het uitlenen van boeken.
 • Misschien kunt u de oude boeken van uw kind verkopen als ze in goede staat verkeren. Leer uw kinderen om voor hun boeken te zorgen, omdat dit het gemakkelijker maakt om de boeken door te verkopen als uw kind er klaar mee is. Als ze woorden onderstrepen, vraag hen dan om ze met potlood te onderstrepen in plaats van met pen, zodat dit kan worden weggeveegd voordat het boek wordt verkocht.
 • Als u een profiel op sociale media heeft, kunt u de boekenlijst van uw kind posten om te zien of uw vrienden één of meerdere van de boeken tweedehands hebben.

Schrijfwaren

 • Schrijfwaren in grote hoeveelheden kopen kan goedkoper zijn dan één voor één. Er zijn meestal goede aanbiedingen in de periode van terug naar school, zoals bundels met kopieerboeken, pennen en schriften, dus als u het u zich kunt veroorloven, kan het de moeite waard zijn om een voorraad aan te schaffen om uw kinderen het hele jaar te kunnen voorzien.
 • Als dat niet het geval is, kunnen kantoorartikelen per week worden gekocht bij uw wekelijkse boodschappen.

lunches

 • Thuis bereide lunchpakketten zijn niet alleen goedkoper dan lunchpakketten uit de winkel, ze zijn vaak ook voedzamer. Een beetje tijd besteden aan het plannen van het doordeweekse lunchmenu van uw gezin voordat u boodschappen doet, kan voedselverspilling verminderen en u geld besparen.
 • Voedsel in bulk kopen. Dit kan aanvankelijk duur zijn, maar duurt meerdere dagen en veel voedsel kan ook worden ingevroren. Zorg er echter voor dat u de houdbaarheid controleert van wat u koopt.
 • Koop voedsel dat in het seizoen is, omdat ze normaal gesproken goedkoper zijn.
 • Tips voor het maken van gezonde lunches vind je op de  website van safefood  .

Reiskosten

 • De brandstofkosten kunnen behoorlijk oplopen als u uw kinderen elke dag van en naar school brengt. Als u iemand in uw omgeving kent die kinderen heeft die naar dezelfde school gaan, is het misschien de moeite waard om te carpoolen. Dit bespaart u tijd en verkleint uw ecologische voetafdruk. Als u in de buurt van de school woont, overweeg dan om te fietsen of te lopen – het bespaart u geld en het is ook een goede lichamelijke oefening!
 • Check of uw kind in aanmerking komt om met de bus naar school te gaan. Het zou een meer kosteneffectieve optie kunnen zijn en de meeste kinderen vinden het leuk om met hun vrienden naar school te reizen.

Naschoolse activiteiten

 • Vraag familie en vrienden of ze apparatuur of benodigdheden kunnen doorgeven die ze niet meer nodig hebben.
 • Kinderen veranderen vaak van gedachten over een sport of hobby, dus vraag of ze de eerste les gratis mogen bijwonen voordat je het volledige bedrag betaalt.
 • Wacht met het kopen van dure spullen en uitrusting totdat u weet of uw kind de activiteit zal volhouden.
 • Als de vergoeding voor het hele jaar is, vraag dan of u de kosten over een paar maanden kunt spreiden in plaats van alles vooraf te betalen.

Het is nooit te vroeg om vooruit te plannen

Als u het zich kunt veroorloven, is het een goed idee om vooruit te plannen en wat geld opzij te zetten voor de schoolkosten van volgend jaar. Houd bij wat u dit jaar hebt uitgegeven, zodat u ongeveer weet hoeveel u het volgende jaar nodig hebt.

Zelfs een klein bedrag regelmatig sparen kan een groot verschil maken. Als u bijvoorbeeld € 5 per week bespaart, levert dat volgend jaar € 260 op voor schoolkosten. U zou kunnen overwegen iets kleins op te geven, zoals het kopen van een krant of koffie in de ochtend en het geld dat u daardoor spaart elke dag in een pot stoppen om het op te bouwen voor de kosten van volgend jaar.

Als u geld moet lenen om schoolkosten te betalen, ga dan op zoek naar de goedkoopste vorm van krediet. Om de kosten van een lening te vergelijken, bekijk de CPCC  persoonlijke lening Geldtool . U kunt ook overwegen om naar de tarieven van uw lokale kredietvereniging te kijken. Loop geen aflossingen van leningen mis, want dit brengt kosten voor te late betaling met zich mee.

Of koop aan het begin van het jaar een cadeaukaart voor een boekhandel die schoolboeken of schrijfwaren verkoopt en waardeer deze zo vaak mogelijk op met een klein bedrag, bijvoorbeeld € 10, zodat je een mooi bedrag hebt opgebouwd van geld voor back-to-school benodigdheden tegen de tijd dat september aanbreekt.

Financiële steun

Als u worstelt met schoolkosten, zijn er ondersteuningen beschikbaar. Mensen die bepaalde sociale uitkeringen ontvangen, kunnen de terug naar school toelage voor kleding en schoeisel aanvragen . Er is ook ondersteuning beschikbaar voor schoolvervoer en examengelden . Vrijwilligers- en gemeenschapsorganisaties zoals de Society of St. Vincent De Paul hebben ook een scala aan ondersteuning voor mensen die van een zeer laag inkomen leven en kunnen mogelijk helpen in de kosten van onderwijs.


Geplaatst: 23-06-2023
Bron: Ierse Overheid
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: