Omgaan met probleemschulden

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

Als u geld schuldig bent en u kunt de aflossingen niet bijhouden, kunnen de schulden een probleem worden. Als je in deze situatie verkeert, kan het zijn dat u:

 • Betalingen mist en brieven krijgt van schuldeisers
 • Geld moet lenen om rekeningen te betalen en achterstanden in te lopen
 • Afspraken moet maken om onredelijke bedragen te betalen
 • Juridische stappen moet ondernemen

Het is belangrijk om actie te ondernemen om met uw schulden om te gaan en te voorkomen dat de situatie verergert. Als u bijvoorbeeld uw schulden niet onder controle krijgt, kunnen uw schuldeisers naar de rechter stappen en uiteindelijk uw huis in beslag nemen . Dit kan ook gebeuren als u geen hypotheek op uw woning heeft of als uw hypotheeklasten nog actueel zijn. Meer info

Hulp krijgen van MABS

De  Money Advice and Budgeting Service  (MABS) is een gratis en vertrouwelijke dienst voor mensen met schuldenproblematiek en problemen met geldbeheer. MABS kan u helpen uw mogelijkheden te verkennen en op een systematische manier met uw schulden om te gaan. De website mabs.ie biedt informatie en bronnen.

U kunt de tool My Financial Healthcheck als startpunt gebruiken om de juiste informatie, advies en ondersteuning te vinden.

Uw geld beheren: MABS kan u helpen uw geld te beheren en uw rekeningen onder controle te houden. Voor het maken van een budgetplan kunt u gebruik maken van de tool My Budget . Er zijn ook tips over het beheren van uw geld, zodat u meer geld met uw geld kunt verdienen.

Omgaan met crediteuren: MABS heeft een protocol afgesproken met de Banking and Payments Federation of Ireland (BPFI). De kredietverstrekkers die het protocol hebben ondertekend, hebben zich ertoe verbonden samen te werken met MABS-geldadviseurs om klanten te helpen met hun schuldenproblemen en overeenstemming te bereiken over een duurzaam aflossingsplan. Het protocol tussen MABS en BPFI (pdf) maakt de afschrijving van een deel van de schulden mogelijk, naar goeddunken van de kredietverstrekker.

MABS kan u ook helpen om een ​​duurzaam afbetalingsplan overeen te komen met uw andere schuldeisers die het protocol niet hebben ondertekend.

Toegang tot persoonlijke insolventieopties: Alle MABS-diensten zijn geregistreerd als goedgekeurde tussenpersonen bij de Insolvency Service of Ireland (ISI) en kunnen u door het proces leiden om een ​​schuldverlichtingskennisgeving te krijgen als dit een passende oplossing voor u is. MABS kan u ook adviseren over hoe u toegang krijgt tot de andere persoonlijke insolventieopties – zie hieronder.

Omgaan met hypotheekachterstanden: MABS beschikt over Dedicated Hypotheekachterstanden (DMA) adviseurs die u onafhankelijk deskundig advies kunnen geven als u last heeft van een hypotheekachterstand. DMA-adviseurs kunnen u helpen erachter te komen welke financiële, insolventie- of juridische diensten u nodig heeft en u helpen deze te verkrijgen.

MABS is betrokken bij het gratis ondersteunen van mensen met een hypotheekachterstand, als onderdeel van de Abhaile -regeling. Abhaile kan financiële en juridische ondersteuning en advies bieden .

Contact opnemen met MABS: U kunt de MABS-hulplijn bellen op 0818 07 2000, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur. U kunt ook een terugbelverzoek indienen , een e-mail sturen naar helpline@mabs.ie of een afspraak maken voor een persoonlijke ontmoeting met een geldadviseur in een van de landelijke netwerk van MABS-kantoren .

Persoonlijke insolventiemogelijkheden

Er zijn 3 opties voor persoonlijk insolventie voor mensen die hun persoonlijke schulden en hypotheekschulden niet kunnen betalen.

De Insolvency Service of Ireland (ISI) beheert deze schuldafwikkelingsprocessen.

De ISI biedt ook de website backontrack.ie aan , met informatie over de insolventiemogelijkheden en het omgaan met schulden. U kunt de website gebruiken om een ​​terugbelverzoek aan te vragen, of u kunt de ISI-hulplijn bellen op (01) 764 4200.

Wat u zelf kunt doen

MABS biedt geldhulpmiddelen die u kunnen helpen:

 • Beheer uw geld
 • Ontdek of u in de problemen zit en waar u hulp kunt krijgen
 • Maak een plan om met schulden om te gaan

U kunt de tool Mijn Budget gebruiken om u te helpen bij het uitwerken van een budgetplan. Het laat zien hoeveel geld er in een jaar binnenkomt en uitgaat en laat zien hoeveel geld er nog over is of hoeveel je tekort komt. MABS heeft advies over het beheren van uw geld , zodat u er verder mee kunt komen.

Als u nog niet zeker weet of u al in financiële moeilijkheden verkeert, kunt u via de MABS-tool Mijn Financiële Gezondheidcheck de informatie, advies en ondersteuning vinden die u nodig heeft.

Als u een plan wilt uitwerken om één of meerdere schulden aan te pakken, kunt u gebruik maken van de MABS-tool Mijn Volledig Financieel Beeld . Het laat zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat en hoeveel er overblijft of tekort komt voor het betalen van rekeningen en schulden. Het bevat ruimte om rekeningen, kredieten, bezittingen en schulden te registreren, waardoor u een totaal schuldencijfer krijgt.

De informatie die u met deze tools verzamelt, helpt u de volgende stappen te zetten.

Lees meer over de 5 stappen die u kunt nemen om van uw schulden af ​​te komen .

Woorden begrijpen die over schulden worden gebruikt

Er zijn verschillende soorten schulden, waaronder hypotheken, leningen, rekening-courantkredieten, creditcards en huurkoopovereenkomsten. Sommige schulden, bijvoorbeeld hypotheken, zijn gedekt . Dit betekent dat goederen of eigendommen, meestal uw huis, als zekerheid worden gebruikt voor het geval de schuld niet wordt betaald. Lees meer over soorten schulden en de gebruikte woorden over schulden in onze verklarende woordenlijst met termen van schulden .

Regels voor het innen van schulden

Voor sommige schulden gelden specifieke regels en praktijken met betrekking tot de manier waarop ze worden beheerd en geïnd. Het betreft vooral schulden die verschuldigd zijn aan de Staat of een staatsorgaan. Met name belastingen, te veel betaalde sociale lasten, huurprijzen en hypotheekleningen van lokale overheden, energierekeningen en tv-licenties kennen allemaal specifieke regels en procedures. 

Op grond van de wetgeving inzake consumentenkrediet bestaan ​​er algemene regels met betrekking tot het innen van schulden , waaronder regels met betrekking tot privacy, contactpunten en intimidatie en intimidatie. Er bestaat een specifieke gedragscode voor de manier waarop kredietverstrekkers moeten omgaan met mensen met een hypotheekachterstand of pre-achterstand.

Als u niet met uw kredietverstrekker in zee gaat, zal uw kredietverstrekker hoogstwaarschijnlijk een gerechtelijke procedure starten om de schuld te innen . De zaak kan worden voorgelegd aan de District Court, Circuit Court of High Court, afhankelijk van het geldbedrag dat ermee gemoeid is. Zodra uw geldverstrekker een rechterlijke uitspraak heeft waarin de schuld wordt vastgelegd, kan deze uitspraak op verschillende manieren ten uitvoer worden gelegd , waaronder in extreme gevallen via een faillissementsprocedure . Een betalingsachterstand bij het aflossen van schulden kan ook andere gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld uw kredietstatus beïnvloeden en het moeilijk maken om in de toekomst krediet te krijgen.


Bron: Ierse overheid
Geplaatst: 25/06/2023

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …