Levensonderhoud, tips en subsidies

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding

De prijzen stijgen elk jaar opnieuw en het kan zijn dat u moeite heeft om de dagelijkse dingen te betalen die u nodig heeft om uzelf en uw gezin te onderhouden.

Deze publicatie bevat advies over enkele van de beschikbare ondersteuningen en informatie over hoe u uw geld kunt beheren.

Uitkeringen

Extra behoefte (Additional Needs Payment)

Deze uitkering kan u helpen met een uitgave die u niet kunt betalen van uw weekinkomen. Het bedrag dat u kunt krijgen hangt af van uw omstandigheden en het soort hulp dat u nodig heeft. U kunt de toeslag voor aanvullende behoeften krijgen voor:

  • •Een stijging van uw brandstof- of elektriciteitskosten
  • •Essentiële reparaties aan eigendommen, inclusief motorvoertuigen en vervanging van huishoudelijke apparaten en meubels •Begrafeniskosten
  • •Waarborgsommen voor particuliere huurwoningen
  • •Beddengoed en kookgerei, als u voor het eerst uit huis gaat wonen
  • •Voedsel, kleding en onderdak na een noodsituatie zoals brand of overstroming
  • •Terugkerende reiskosten naar het ziekenhuis
  • •Een familielid in het ziekenhuis of de gevangenis bezoeken

Dit is geen volledige lijst, andere kosten kunnen eventueel ook worden gedekt.

Werkende familie (Working Family Payment)

Deze uitkering is een wekelijkse betaling voor werknemers met kinderen. Het ondersteunt mensen met een laag loon die minimaal 38 weken per twee weken werken. Het bedrag dat u krijgt, hangt af van het aantal kinderen dat u heeft en het bedrag dat u mee naar huis neemt.

Huisvestingskosten

U kunt in aanmerking komen voor hulp bij het betalen van uw huur via de Huisvestingstoeslag. Als u problemen hebt met het betalen van uw hypotheek, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw hypotheekverstrekker. U kunt advies krijgen van de Money Advice and Budgeting Service (MABS).

Huisvesting Assistentie Betaling (Housing Assistance Payment (HAP))

Deze uitkering is een sociale huisvestingsondersteuning voor mensen met een langdurige huisvestingsbehoefte. De huur moet binnen de vastgestelde huurgrenzen vallen die afhankelijk zijn van de grootte van uw gezin. Gemeenten kunnen nu tot 35% boven de HAP huurgrenzen gaan.

Huurverhogingen

Als u in een huurdrukzone woont , mag uw verhuurder de huur niet met meer dan 2% per jaar verhogen. Buiten de huurdrukzones kan uw verhuurder de huur verhogen in lijn met de huidige marktwaarde voor vergelijkbare woningen in het gebied.

Uw verhuurder mag de huur niet vaker dan één keer per jaar verhogen. Geschillen over huurverhogingen kunnen worden voorgelegd aan de Huurcommissie.

Achterstallige Hypotheek

Het kan moeilijk zijn om te weten waar u moet beginnen als u moeite heeft om aan uw hypotheeklasten te voldoen. Maar maak je geen zorgen, je kunt hulp krijgen van MABS, ongeacht de situatie.

Als je net een achterstand hebt opgelopen of je zorgen maakt over je hypotheek, dan is niets doen het ergste. Nu actie ondernemen kan van cruciaal belang zijn om uw huis te behouden.

Als u al een ernstige hypotheekachterstand heeft, kunt u onder Abhaile ondersteuning krijgen van MABS .

Kinderopvang en terug naar school

De Back to School Clothing and Footwear Allowance (BTSCFA) helpt u de kosten van uniformen en schoeisel voor schoolgaande kinderen te dekken. Het werd in juli automatisch uitbetaald aan sommige gezinnen. Het is een inkomensafhankelijke betaling. Als u de automatische betaling nog niet heeft ontvangen, kunt u controleren of u in aanmerking komt. Je moet je voor eind september aanmelden.

Energiekosten

De recente stijgingen van de energiekosten hebben een grote impact gehad op de kosten van levensonderhoud van huishoudens. Als u zich zorgen maakt over het betalen van uw energierekening, is er hulp beschikbaar.

U kunt het volgende doen:

MABS heeft advies als u problemen heeft met het betalen van uw rekeningen.

Subsidie voor energiebeheersing

U kunt in aanmerking komen voor een subsidie om uw energiesysteem thuis te upgraden en de *BER-classificatie van uw huis te verbeteren. Zo verlaag je de hoeveelheid stroom of gas die je verbruikt. Ook voor zonnepanelen zijn er subsidies.

*Een Building Energy Rating (BER)-certificaat beoordeelt de energieprestaties van uw huis op een schaal tussen A en G. A-rated woningen zijn het meest energiezuinig, terwijl G-rated het minst energiezuinig zijn.

Brandstoftoeslag

U kunt brandstoftoeslag krijgen als u bepaalde sociale uitkeringen ontvangt en aan de andere voorwaarden van de regeling voldoet. Dit jaar zijn er extra eenmalige uitkeringen Brandstoftoeslag betaald bovenop de normale seizoenstoeslag die in de wintermaanden wordt uitgekeerd.

Overstappen op energieleverancier

U kunt geld besparen door van energieleverancier te veranderenwanneer uw contract afloopt.

Kortingen op openbaar vervoer

De tarieven voor het openbaar vervoer zijn tot eind 2022 met 20% verlaagd.

Gratis reizen

Met de Regeling Free Travel kunt u gratis reizen met het openbaar vervoer en sommige particuliere bus- en veerdiensten. Iedereen van 66 jaar en ouder die permanent in Ierland woont, kan gebruik maken van het Free Travel Scheme. Mensen met een handicap en verzorgers jonger dan 66 jaar kunnen ook in aanmerking komen voor gratis reizen.

Komt u in aanmerking voor Vrij Reizen en bent u getrouwd, geregistreerd partnerschap of samenwonend, dan mag uw partner gratis meereizen. Als u om medische redenen niet alleen kunt reizen, krijgt u mogelijk gratis reizen voor een begeleider. Hiermee mag een persoon ouder dan 16 jaar gratis met u meereizen.

Nieuwe jongerenreiskaart

Een nieuwe Young Adult Leap Cardis beschikbaar voor alle 19- tot 23-jarigen (tot hun 24e verjaardag). De tarieven worden tot 50% verlaagd. Bestaande Student Leap-kaarthouders kunnen dezelfde kortingstarieven krijgen, zonder dat ze hun kaart hoeven te wijzigen

Uw inkomen beheren

MABS heeft een budgettooldie u kan helpen bij het bijhouden van het geld dat binnenkomt in uw huishouden en uw wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse uitgaven. MABS heeft ook advies over het beheren van uw geld.

U kunt de geldhulpmiddelen van de Competition and Consumer Protection Commission (CCPC) gebruiken om financiële producten zoals leningen, creditcards en spaarrekeningen te vergelijken.


Geplaatst: 14-09-2022
Bronnen: Ierse Overheid, MABS, CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook: