Ongewenste e-mail, spam, sms’jes en telefoontjes

Geschatte leestijd : 4 minuten

Wat is een ongevraagde communicatie?

Junkmail is ongevraagde post die je via de post ontvangt en waarin iets wordt geadverteerd of gepromoot. Spam is e-mailmarketing waar je niet om hebt gevraagd of die je niet wilt. Cold calling is wanneer een bedrijf waar je nog nooit mee te maken hebt gehad, je belt voor verkoop- of marketingdoeleinden.

Een ongevraagde communicatie betekent contact dat u niet hebt gezocht of aangevraagd. De wetten inzake direct marketing zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en Verordening 13 van de ePrivacy-voorschriften 2011 .

Over het algemeen mag een bedrijf contact met u opnemen als:

 • U uw toestemming heeft gegeven (ermee ingestemd)
 • U uw direct marketing voorkeur niet hebt gewijzigd in de National Directory Database (NDD)

Zelfs als het bedrijf uw toestemming heeft om gecontacteerd te worden, kunt u van gedachten veranderen en uw toestemming intrekken onder de AVG.

Er zijn stappen die u kunt nemen om ongewenste e-mail, spam en ongewenste telefoontjes en sms-berichten te voorkomen.

Regels voor ongewenste e-mail

Het is legaal voor een bedrijf om u direct mail te sturen, zoals advertenties en speciale aanbiedingen, maar u heeft het recht om uw gegevens te laten verwijderen uit een direct marketing database.

De regels voor direct marketing zijn niet van toepassing op:

 • Post die je uit het buitenland krijgt
 • Promotiemateriaal zonder adres
 • Materiaal gericht aan ‘de huisbewoner’, ‘de bezetter’ of ‘de bewoner’

Verwijderd worden van de distributielijsten voor ongewenste e-mail

U hebt het recht om uw gegevens te laten verwijderen uit een direct marketing-database onder de regels voor gegevensbescherming. Schrijf naar de organisatie die de database beheert en vraag deze om uw gegevens te verwijderen.

De organisatie moet:

 • uw verzoek uitvoeren
 • u binnen 40 dagen terugschrijven
 • bevestigen dat uw gegevens zijn verwijderd

Regels voor direct marketing per e-mail of sms

Een bedrijf kan u direct marketing e-mails of sms-berichten sturen als u daar in de afgelopen 12 maanden uw uitdrukkelijke toestemming voor hebt gegeven. Uitdrukkelijke toestemming betekent dat u een duidelijke keuze hebt gekregen om ja of nee te zeggen tegen toekomstig contact.

Ze kunnen u ook direct marketing e-mails of sms-berichten sturen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • Ze hebben uw persoonlijke contactgegevens verkregen door u in de afgelopen 12 maanden een product of dienst te verkopen
 • Ze vertelden u hun identiteit, het doel voor het verzamelen van uw contactgegevens, met wie uw gegevens kunnen worden gedeeld en alle andere informatie die nodig is voor een eerlijke verwerking van uw gegevens
 • Het zijn alleen marketingproducten en -services voor u die vergelijkbaar zijn met degene die u hebt gekocht of waarop u zich hebt geabonneerd
 • U kreeg de mogelijkheid om u per e-mail af te melden voor marketing op het moment dat uw gegevens werden verzameld en elke keer dat daarna contact met u wordt opgenomen (bijvoorbeeld door een ‘uitschrijven’-optie te bieden)

Een bedrijf kan u geen direct marketing e-mails of sms-berichten sturen als:

 • U in de afgelopen 12 maanden geen toestemming hebt gegeven op een van de hierboven beschreven manieren
 • U niet kunt vaststellen wie de afzender is omdat hun identiteit is vermomd of verborgen
 • U geen geldig adres heeft gekregen om een ​​opt-out verzoek te sturen

Deze regels zijn vastgelegd in het ePrivacy Reglement.

Hoe ongevraagde e-mail of sms te stoppen

U kunt een ongevraagde e-mail of sms stopzetten door een afmeldings- of opt-outverzoek te sturen naar het bedrijf dat u de e-mail of sms heeft gestuurd.

Het bedrijf moet u een geldig adres geven om uw opt-outverzoek te verzenden. U zou bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten hebben om onderaan de e-mail op ‘afmelden’ te klikken of ‘STOP’ te antwoorden op een sms.

Als u de afzender vertelt dat u geen e-mails of sms-berichten meer wilt ontvangen, moet deze stoppen. Het is strafbaar voor bedrijven om u e-mails of sms’jes te sturen zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

Regels voor bellen

Telefoonnummers worden gratis vermeld in de nationale telefoongids en in de telefoongids.

De NDD (National Directory Database) is een lijst met telefoonnummers die openbaar beschikbaar zijn in telefoonboeken of via telefooninlichtingendiensten in Ierland. De lijst bevat zowel vaste als mobiele telefoonnummers.
De functie van de NDD is:

 • uw voorkeuren voor vermelding (of u wel of niet vermeld wilt worden) voor telefoongidsen of inlichtingendiensten bewaren
 • uw voorkeuren bijhouden of u al dan niet wilt worden benaderd door direct-marketingbedrijven

De ePrivacy-regelgeving verbiedt bedrijven om ongevraagd te bellen als u uw vermelding in de NDD hebt gewijzigd om dergelijke oproepen naar uw vaste lijn te stoppen.

Hoe zit het met mobiele telefoons?

Bedrijven kunnen niet ongevraagd naar mobiele nummers bellen, tenzij:

 • u toestemming hebt gegeven aan het bedrijf om u op uw mobiel te bellen
 • u toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van direct marketing-oproepen en deze toestemming is vastgelegd in de NDD

Mobiele telefoonnummers worden automatisch ‘opt-out’ op de NDD om direct marketing-oproepen te ontvangen. Deze regels zijn vastgelegd in de ePrivacy-regelgeving.

Hoe u ongewenste ongevraagde oproepen kunt stoppen

Neem contact op met uw serviceprovider en vertel hen dat u geen direct marketing-oproepen wilt ontvangen. Dit wordt binnen 5 werkdagen na uw verzoek genoteerd in het bel-me-niet-register van de NDD. Bedrijven in Ierland mogen u dan niet bellen voor directmarketingdoeleinden.

U kunt een klacht indienen als:

 • u meer dan 28 dagen nadat uw gegevens in het bel-me-niet register zijn opgenomen wordt gebeld
 • u het bedrijf hebt verteld om geen contact meer met u op te nemen

Als uw nummer uit het telefoonboek komt, moet automatisch worden geregistreerd dat u geen direct-marketingoproepen wilt ontvangen. Dit geldt in alle gevallen, tenzij u uw voorkeur hebt gewijzigd om contact met u mogelijk te maken. Ex-directory betekent dat uw nummer niet voorkomt in telefoonboeken of bij telefooninlichtingendiensten.

De Commission for Communications Regulations heeft meer informatie over ongevraagde contacten en de National Directory Database .

Wat gebeurt er als er nog steeds contact met mij wordt opgenomen?

Als u marketing blijft ontvangen nadat u hen hebt gevraagd om te stoppen, dient u een formele schriftelijke klacht in te dienen bij het bedrijf (bijvoorbeeld per e-mail).

Klacht indienen bij de Commissie Gegevensbescherming

Als u een klacht heeft ingediend bij het bedrijf en u bent niet tevreden met het antwoord, kunt u een klacht indienen bij de Data Protection Commission :

 • Via het online formulier
 • Door de helpdesk te bellen op 01 765 0100 of 1800 437 737
 • Per post

Meer informatie over het indienen van een klacht bij de Gegevensbeschermingscommissie vind u hier .

Meer informatie

De Gegevensbeschermingscommissie heeft meer informatie over regels voor elektronische en direct marketing en uw gegevensbeschermingsrechten .

Commissie gegevensbescherming

21 Fitzwilliam Square South,
Dublin 2,
D02 RD28
Ierland

Openingstijden: 09:30 – 17:30, maandag-vrijdag (gesloten 13:00-14:00)

Tel: 01 765 0100 of 1800 437 737
Website: http://www.dataprotection.ie
Contactformulier: https://forms.dataprotection.ie/contact
E-mail: info@dataprotection.ie


Geplaatst: 18-06-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…