Regeling behandeling in het buitenland

Geschatte leestijd : 3 minuten

Als u een openbare gezondheidszorgpatiënt bent en een behandeling nodig heeft die niet voor u beschikbaar is in Ierland, kunt u mogelijk het Treatment Abroad Scheme (TAS) aanvragen. Hiermee kunt u de medische behandeling krijgen in een ander land in de Europese Unie (EU) , de Europese Economische Ruimte (onder de EER vallen ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) of in Zwitserland.

Voordat u op reis gaat voor uw behandeling, moet de VGM uw aanvraag beoordelen en goedkeuren.

Als de behandeling in Ierland beschikbaar is, kunt u deze in het buitenland krijgen met behulp van de richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg .

U moet uw gewone verblijfplaats in Ierland hebben om in aanmerking te komen voor het Treatment Abroad Scheme. Dit betekent dat u in Ierland woont en van plan bent hier minimaal een jaar te blijven wonen.

De medische behandeling die u nodig heeft, moet zijn:

 • Niet beschikbaar in Ierland of
 • Niet beschikbaar binnen de tijd die normaal gesproken nodig is om het in Ierland te krijgen, rekening houdend met uw huidige gezondheid en het waarschijnlijke verloop van uw aandoening of ziekte

U kunt uzelf niet verwijzen voor TAS. Alleen een consulent van een openbaar ziekenhuis in Ierland kan u doorverwijzen voor behandeling in het buitenland. Een huisarts kan u niet doorverwijzen voor deze regeling.

U en uw verwijzende adviseur moeten een E112-aanvraagformulier (pdf) invullen .

Deze dient u bij de aanvraag op te sturen naar het VGM TAS-bureau samen met een kopie van uw verwijsbrief van uw adviseur.

U moet zich vroeg aanmelden, aangezien u moet wachten tot de HSE uw behandeling in het buitenland goedkeurt voordat u op reis gaat.

In het E112-formulier moet uw adviseur bevestigen dat:

 • Zij zijn de consulent die u momenteel behandelt.
 • Zij beoordeelden u binnen een periode van 2 weken voordat u een aanvraag deed bij de VGM.
 • De aanvraag is gebaseerd op hun eigen medische mening. Een adviseur kan geen formulier invullen op verzoek van een ander.

Op het formulier E112 wordt aan uw consulent gevraagd te bevestigen dat de behandeling in het buitenland:

 • Medisch noodzakelijk en voldoet aan uw wensen
 • Erkend door de Ierse wet (onbewezen, experimentele of testbehandelingen worden niet gedekt)
 • Beschikbaar in het buitenland in een openbare gezondheidszorg die wordt beheerd door een geregistreerde arts
 • Uitgevoerd in een erkend ziekenhuis of andere instelling die het formulier E112 accepteert

U krijgt per brief een beslissing op uw aanvraag, doorgaans binnen 15 tot 20 werkdagen.

Wat gebeurt er nadat mijn TAS-aanvraag is goedgekeurd?

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt de VGM (een deel van) de kosten van de behandeling in het buitenland. De HSE geeft u een goedkeuringsbrief waarin staat wat u vervolgens moet doen.

Uw aanvraag moet worden goedgekeurd door de VGM voordat u op reis gaat of in behandeling gaat in het buitenland. U moet de VGM informatie geven over elke afspraak die u moet bijwonen.

Wat als mijn TAS-aanvraag wordt afgewezen?

Als de VGM uw TAS-aanvraag afwijst, krijgt u de redenen te horen en krijgt u informatie over hoe u in beroep kunt gaan tegen de beslissing.

Het bedrag dat de HSE kan dekken, kan verschillen, afhankelijk van het land waar u wordt behandeld en de behandeling die u nodig heeft. U kunt in het ziekenhuis in het buitenland vragen hoeveel u moet betalen.

U moet een bevestiging geven van elke afspraak die u moet bijwonen, zodat de Health Service Executive (HSE) uw E112-formulier kan goedkeuren om de kosten van uw bezoek te dekken. Als u het document niet bij uw afspraak heeft, kan het zijn dat u door het VGM TAS-kantoor in rekening wordt gebracht en niet wordt terugbetaald.

Als u tijdens uw verblijf in het buitenland aanvullende zorgbehandelingen, bijbehorende onderzoeken of consulten krijgt die niet vooraf zijn goedgekeurd door het VGM TAS-bureau, vallen deze niet onder de regeling.

Als u uw goedgekeurde E112-formulier niet meeneemt naar uw afspraak in het buitenland, moet u mogelijk uw ziekenhuisbezoek betalen. Deze kosten worden in dit geval niet vergoed door VGM TAS bureau.

Mogelijk kunt u de regeling Behandeling in het buitenland krijgen om een ​​deel van de vlieg- of zeereiskosten voor u en een reisgenoot te betalen. Zie voor meer informatie Regeling Behandeling Buitenland reiskostenbeleid (pdf) .

Als u een particuliere patiënt bent, kunt u niet worden doorverwezen voor de regeling door een adviseur van een particulier ziekenhuis.

Voor de financiering van de behandeling in het buitenland dient u zich tot uw particuliere zorgverzekeraar te wenden. Als uw particuliere zorgverzekeraar uw aanvraag afwijst en u wordt in hoger beroep afgewezen, dan kunt u de Regeling Behandeling Buitenland aanvragen.

Bij het aanvragen van TAS als particuliere patiënt moet u laten zien:

 • De afgewezen aanvraag van uw zorgverzekeraar
 • Documenten waaruit blijkt dat u heeft geprobeerd in beroep te gaan tegen de beslissing van de verzekeraar

Contact

Bureau Regeling Behandeling Buitenland

Uitvoerende gezondheidsdienst
Sevilla Lodge Callan Road
Kilkenny
Co Kilkenny

Tel: 056 778 4900 of 056 778 4908
Telefax: 056 778 4549
Website: https://www2.hse.ie/services/treatment-abroad-scheme/treatment-abroad-scheme.html
E-mail: treatmentabroad.scheme@hse.ie


Geplaatst: 30-11-2022
Bron: HSE
Afbeelding: pexels.com, cottonbro studio

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …