Regulering van de residentiële zorg voor ouderen

Geschatte leestijd : 2 minuten

Inleiding

Woonzorgdiensten moeten aan bepaalde normen voldoen, waaronder de kwaliteit van de accommodatie en de zorg.

De Gezondheidsinformatie- en Kwaliteitsautoriteit (HIQA) is verantwoordelijk voor het inspecteren en registreren van woonzorgdiensten voor ouderen, zoals verpleeghuizen.

Alle woonzorgdiensten moeten geregistreerd en onafhankelijk geïnspecteerd worden. Dit omvat openbare, particuliere en vrijwillige verpleeghuizen.

Registratie en controle van de residentiële zorg

Volgens de wet moeten alle residentiële diensten worden geïnspecteerd en geregistreerd door HIQA om te mogen opereren. Residentiële diensten moeten zich elke drie jaar opnieuw registreren bij HIQA.

HIQA-inspecties zorgen ervoor dat diensten voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de Health Act (2007) en de National Standards . Als de dienst niet voldoet aan de regelgeving of aan de normen, kan het zijn dat deze de registratiestatus niet bereikt of de registratiestatus verliest.

De inspecties zijn een mix van zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken. Ze kunnen op elk moment gebeuren. Dit geldt ook voor overdag, ‘s avonds en in het weekend of ‘s nachts.

Het registratie- en inspectieproces is onafhankelijk en na elke inspectie worden rapporten gepubliceerd. De inspectierapporten geven informatie aan bewoners, hun families en het grote publiek over de zorgstandaarden in individuele centra.

Op de website van HIQA kunt u de registers van wooncentra voor ouderen en de actuele inspectierapporten inzien .

De normen

De Nationale Standaarden voor Residentiële Zorginstellingen voor Ouderen in Ierland (pdf) zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat aan de behoeften van mensen die in residentiële diensten wonen wordt voldaan en dat er sprake is van een hoge kwaliteit van de zorg.

De normen zijn bedoeld om bewoners te helpen deelnemen aan en bijdragen aan het dagelijks leven.

Deze omvatten:

  • Het bevorderen van uw rechten en het respecteren van uw autonomie, privacy en waardigheid
  • Wij ondersteunen u om zo onafhankelijk mogelijk te zijn en persoonlijke keuzes te maken in uw dagelijks leven
  • Om u te beschermen en te beschermen tegen misbruik
  • U voorzien van informatie en beoordeling, zodat u de juiste ondersteuning kunt krijgen om aan uw behoeften te voldoen

Hoe u een klacht kunt indienen over een woonvoorziening

Als u, een lid van uw gezin of iemand die namens u optreedt, zich zorgen maakt over uw zorg, moet u eerst proberen deze op te lossen met de leiding van de woondienst.

Volgens de wet moeten alle zorgverleners een klachtenprocedure hebben en vertellen hoe u een klacht kunt indienen. Als u een klacht heeft bij uw zorgverlener en u bent niet tevreden met de reactie, neem dan contact op met het Bureau van de Ombudsman .

De Ombudsman onderzoekt alle klachten over publieke en private woonzorg. Het maakt niet uit of u de zorg zelf betaalt of dat deze door de HSE wordt gefinancierd.

U kunt deze informatie ook delen met HIQA .

HIQA heeft niet de bevoegdheid om individuele klachten te onderzoeken, maar zij kunnen de informatie gebruiken om te beslissen of de dienst voldoet aan de behoeften van de mensen die er wonen. Als HIQA constateert dat dit niet het geval is, kunnen zij actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de zorgdiensten worden verbeterd.

HIQA heeft informatie gepubliceerd over hoe u een klacht kunt indienen over een verpleeghuis (pdf) .

Waar aanvragen

Op de website van HIQA kunt u de registers van wooncentra voor ouderen en de inspectierapporten inzien . Vraag informatie over de kosten en voorwaarden aan bij individuele woonzorgdiensten.

Meer informatie over de registratie en inspectie van woonzorgdiensten, evenals over de Nationale Standaarden, is beschikbaar op de HIQA-website .

Contactadressen

Autoriteit voor gezondheidsinformatie en kwaliteit (HIQA)

Unit 1301,
City Gate,
Mahon,
Co. Cork,
T12 W7CV

Regionaal kantoor
George’s Court,
George’s Lane
Dublin 7,
D07 E98Y
Tel: (021) 240 9300 of (01) 814 7400
Homepagina: http://www.hiqa.ie/
E-mail: info@hiqa.ie

Bureau van de Ombudsman

6 Earlsfort Terrace
Dublin 2
D02 W773
Ierland
Tel: +353 (0)1 639 5600
Homepagina: https://www.ombudsman.ie/


Geplaatst: 28-01-2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook: