Rent to Buy, huurkoop van een woning

Geschatte leestijd : 5 minuten
Afbeelding@Pixabay,satheeshsankaran

Wat is huren om te kopen?

Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst. Het is de naam die wordt gegeven aan een juridische overeenkomst die is opgenomen in of in plaats van een traditioneel huurcontract waarbij de huurder na een eerste huurperiode de optie heeft om het onroerend goed te kopen.

Hoe werkt de huurkoopregeling?

Het proces voor het huurkoopprogramma is relatief eenvoudig, er zijn slechts de volgende drie stappen voor het schema:

 1. Vooruitbetaling
  In Ierland is er soms een vooruitbetaling, van een lager bedrag dan de traditionele aanbetaling die nodig is om een huis te kopen. Dit bedrag loopt normaal gesproken op tot ongeveer € 3000 – € 5000, of 2% van de voorgestelde aankoopprijs. Dit bedrag wordt over het algemeen niet terugbetaald als u besluit de woning niet te kopen.
 2. Duur
  De potentiële koper huurt de woning voor een bepaalde periode op het moment van het plaatsen van een aanbetaling. Dit is meestal een periode van vijf jaar, maar het kan ook langer zijn.
 3. Definitieve aankoop
  Aan het einde van de vooraf bepaalde huurperiode kan de huizenkoper beslissen om de woning tegen de overeengekomen prijs te kopen of om af te zien van de transactie.

Wat is de uiteindelijke aankoopprijs?
Als de koper zijn recht uitoefent om het onroerend goed te kopen, is de uiteindelijke prijs meestal het netto van de vooruitbetaling met een deel of alle maandelijkse huurbetalingen.

Wat zijn de voordelen van huurkoop?

Er zijn meerdere voordelen aan de huurkoopregeling voor zowel de koper als de verkoper, dit zijn:

 • Rent to buy in Ierland stelt u in staat om “te proberen voordat u koopt”. Dit stelt u in staat om eventuele twijfels weg te nemen over de vraag of een bepaalde woning of locatie geschikt voor u is.
 • U hoeft slechts een kleine aanbetaling te doen van maximaal € 5000 of 2% van de marktwaarde van het onroerend goed, wat veel minder is dan de minimale aanbetaling van 10% die voor de meeste hypotheken vereist is.
 • Huren om te kopen stelt u in staat om langzaam op te bouwen naar het kopen van een huis wanneer u zich momenteel misschien niet in een positie bevindt om dit te doen, maar voorspelt dat u dat over enkele jaren wel kunt (bijvoorbeeld als u denkt dat u een promotie en een bijbehorende loonsverhoging kunt krijgen).
 • U zit niet vast aan de aankoop van het onroerend goed dat u huurt om te kopen.
 • Huren kan worden beschouwd als “geld weggooien”. Met de huurkoopregeling kunt u ten minste een deel van uw huur besteden aan bouwkrediet en de aankoop van uw toekomstige woning.
 • De huurkoopregeling kan een snelle toegang tot de woningmarkt bieden op een locatie die naar verwachting populair zal worden – en dus de komende jaren schaarse hoeveelheden dure woningen zal hebben.
 • Als u een ongunstige kredietgeschiedenis heeft, kan huurkoop uw financiële draagkracht en uw kansen op het krijgen van een hypotheek verbeteren door een papieren spoor te verstrekken waaruit blijkt dat u gedurende een bepaalde periode consequent een bepaald bedrag hebt kunnen betalen.
 • Veel huurders schrikken ervoor terug om verbeteringen aan te brengen in woningen die ze huren, omdat het voordeel uiteindelijk in de zak van de eigenaar terechtkomt. Met de huurkoopregeling profiteert u, als u van plan bent het onroerend goed te kopen, van eventuele verbeteringen.
 • Voor ontwikkelaars of verkopers zijn de voordelen ook talrijk, in die zin dat het onroerend goed wordt bewoond door een potentiële koper die er belang bij heeft het onroerend goed in goede staat te houden, en een vast inkomen wordt ontvangen via betaalde huur die kan worden geherinvesteerd in een ander onroerend goed.

Wat zijn de nadelen van huurkoop?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het programma waarmee rekening moet worden gehouden, deze zijn als volgt:

 • Als u besluit de woning waarvoor u de huurkoopovereenkomst heeft ondertekend niet te kopen, verliest u in de meeste scenario’s de aanbetaling.
 • Normaal gesproken betaal je een hogere huur dan de gebruikelijke marktwaarde, en dit kan moeilijk te budgetteren zijn.
 • Slechts een deel van het geld dat voor uw huur wordt betaald, wordt gebruikt als tegoed voor uw eventuele toekomstige aankoop.
 • Als u op de afgesproken datum geen financiering voor een hypotheek kunt krijgen bij een bank of andere financiële instelling, zijn al uw inspanningen voor niets geweest. Dit is inclusief het betalen van een borg en eventueel een hoger huurbedrag voor een paar jaar.
 • Door vooraf de aankoopprijs van een huis af te spreken, verliest u de mogelijkheid om er later over te onderhandelen als de markt verzacht of de huizenprijzen dalen. Je gokt erop dat de huizenprijs op de vrije markt niet zou dalen. Om deze reden is het het beste om alleen een huurkoopcontract te ondertekenen wanneer de huizenprijzen stabiel blijven of stijgen.
 • Door de stijging van de inflatie en de stijging van de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen variabele hypotheken duurder worden en is het waarschijnlijk dat de situatie waarin het voor huurders in, bijvoorbeeld, Dublin goedkoper was om een eigen huis te bezitten, zal worden omgedraaid!
 • Er kan worden gesteld dat door het bedrag dat u nodig zou hebben voor de aanbetaling en de hogere huur op een hoogrentende rekening of kredietvereniging te plaatsen, u beter af zou zijn, omdat u ook rente ontvangt over geld dat anders naar de ontwikkelaar of verkoper zou gaan.

Wat zijn de fiscale overwegingen van de huurkoopregeling?

Er zijn meestal twee delen om in gedachten te houden als het gaat om btw en de huurkoopregeling.

 1. De optie om het onroerend goed tegen een overeengekomen prijs te kopen, heeft btw-gevolgen voor zowel de kandidaat-koper als de verkoper.
 2. De huurovereenkomst stelt de kandidaat-koper in staat om het huis voor een bepaalde tijd te bewonen, wat btw-gevolgen heeft voor de huidige eigenaar van het onroerend goed.

Betalingen die vooraf worden gedaan om mee te tellen voor de mogelijke uiteindelijke aankoop van het onroerend goed, worden voor btw-doeleinden niet beschouwd als traditionele aanbetalingen voor de aankoop van een huis en zijn in plaats daarvan onderworpen aan een verlaagd btw-tarief.

Als de aspirant-koper besluit het huis te kopen, worden alle bedragen die hij al heeft voorgeschoten voor de aankoop, zoals borgsommen of huurbetalingen, niet als belastbaar beschouwd. Houd er rekening mee dat hoewel het prima is om bedragen te verdisconteren van de uiteindelijke verkoopprijs voor betaalde huur, dit slechts is toegestaan voor een deel van de betaalde huur, niet voor het geheel.

Wat is het huidige verlaagde btw-tarief? Sinds januari 2017 is het verlaagde btw-tarief vastgesteld op 13,5%, in plaats van het reguliere tarief van 23%.

Voor het tweede scenario, aangezien de periode dat de kandidaat-koper het onroerend goed bewoont, telt als een woningverhuur, is het vrijgesteld van btw voor de koper. De verhuurder zal ook niet te maken krijgen met btw-repercussies tijdens de vrijgestelde verhuurperiode.

Het kan echter zijn dat de verhuurder een aanpassing van de kapitaalgoederenregeling moet doorvoeren in gevallen waarin hij een btw-aftrek op het onroerend goed heeft geclaimd, bijvoorbeeld om verbeteringen, updates of reparaties aan te brengen.

Hoe kan ik een huurkoopregeling aanvragen?

In tegenstelling tot andere overheidsregelingen hoeft er geen aanvraag te worden ingediend voordat u zich kunt aanmelden voor de huurkoopoptie. Er worden overeenkomsten getekend tussen de potentiële koper en verkoper, maar als de huurder ervoor kiest om de woning aan het einde van de huurperiode te kopen, moeten beide partijen verschillende formulieren invullen met betrekking tot de btw.

U kunt de site Capital Goods Scheme (CGS) bezoeken voor meer informatie of het btw-document Rent to Buy downloaden.

Let op

De informatie op deze pagina geeft een algemeen beeld, individuele afspraken en overeenkomsten kunnen afwijken.


Bron: Ierse Overheid
Geplaatst: 07/07/2023

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.