6 op de 10 weten niets van belastingvermindering op voedingsbehoeften

Dankzij deze belastingvermindering kunnen mensen aanspraak maken op een belastingvermindering van 20% op de kosten van bepaalde voedingsproducten die zijn gekocht als gevolg van dieetvereisten die verband houden met een medische aandoening.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat zes op de tien mensen niet weten dat ze belastingvermindering kunnen krijgen op de kosten van speciale voedingsmiddelen als ze hun dieet moeten beperken als gevolg van een medische aandoening, zoals coeliakie of diabetes.

In de jongste Taxback Taxpayer Sentiment Survey werd gekeken naar de bekendheid met de belastingvermindering die mensen in staat stelt aanspraak te maken op een belastingvermindering van 20% op de kosten van bepaalde voedingsproducten die zijn gekocht als gevolg van voedingsbehoeften die verband houden met een medische aandoening.

Het aantal mensen dat in Ierland aan coeliakie lijdt, wordt geschat op 76.500, volgens de Celiac Society Of Ireland, die schat dat nog eens 400.000 Ieren glutenintolerant zijn.

Volgens het onderzoek is echter slechts 38% van de volwassenen op de hoogte van de verlichting, terwijl 62% er nog nooit van heeft gehoord.

Om aanspraak te kunnen maken op de tegemoetkoming moeten mensen een doktersbrief aan de Belastingdienst verstrekken waarin de medische toestand en de specifieke dieetwensen staan ​​vermeld.

Mensen moeten ook de bonnen bewaren van het gekochte glutenvrije voedsel, omdat deze nodig zijn om elke claim te ondersteunen. Deze bonnen kunnen afkomstig zijn van supermarkten, natuurwinkels en andere soortgelijke winkels.

Als een persoon is geregistreerd bij de loyaliteitskaartclub of -programma van een supermarkt, kan hij of zij mogelijk een lijst krijgen van alle glutenvrije voedingsmiddelen die in de loop van een jaar bij de supermarkt zijn gekocht – zolang die producten maar zijn gescand met behulp van een loyaliteitskaart. kaart.

Taxback zei dat mensen, om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, deze voedingsmiddelen op advies van een arts moeten kopen als gevolg van de diagnose coeliakie.

De aankoop van glutenvrije producten als levensstijlkeuze of om andere niet-medische redenen zorgt er niet voor dat je in aanmerking komt voor belastingvermindering op deze voedingsmiddelen, voegde het eraan toe.

Marian Ryan, manager consumentenbelasting bij Taxback, zei dat glutenvrije voedingsmiddelen, evenals andere voedingsmiddelen die vanwege een medische aandoening zijn gekocht, erg duur kunnen zijn.

“Voor gezinnen met een laag inkomen en mensen die worstelen met de kosten van levensonderhoud, kan de behandeling van coeliakie door middel van een strikt glutenvrij dieet financieel stressvol zijn – en dus zou de belastingvermindering die voor hen beschikbaar is een enorm verschil maken”, zei ze. .

“Helaas zijn er, in het licht van het gebrekkige bewustzijn van deze verlichting die in ons onderzoek aan het licht is gekomen, waarschijnlijk veel mensen die het mislopen. Degenen die in aanmerking komen voor deze verlichting moeten er zeker van zijn dat ze claimen waar ze in dit opzicht recht op hebben.” voegde ze eraan toe.


Geplaatst: 23-08-2023
Bron: RTE.ie
Afbeelding: Pixabay, harshahars

Bezoekers lazen ook:

 • Starterssubsidie, first home scheme
  Wat is de First Home Scheme (starterssubsidie)? De First Home Scheme (FHS) is een regeling voor betaalbare huisvesting, die mensen ondersteunt bij het kopen van een nieuwe woning. De FHS is een…
 • Stappenplannen, handleiding voor emigratie
  Wie kent de tv-serie The A-Team uit de jaren tachtig niet? Hannibal, de leider van het team, sprak na een geslaagde missie vaak de gevleugelde woorden: “I love it when a plan comes together.”…
 • Huisbeslaglegging, Home repossession
  Wat is huisbeslag? Wanneer u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning, wordt de woning gebruikt als zekerheid … Lees meer
 • Abhaile financiële ondersteuning en advies
  Over Abhaile Abhaile helpt mensen die (achterstallig) zijn met hun hypotheekbetalingen om een ​​oplossing te vinden en waar mogelijk in … Lees meer
 • Staatspensioenen
  Het staatspensioen (premieplichtig) wordt betaald aan mensen vanaf 66 jaar die voldoende (PRSI) premies hebben . Het wordt ook wel het ouderdomspensioen genoemd. Het staatspensioen (premieplichtig) is…