Uitkering voor 65 jarigen

Geschatte leestijd : 2 minuten

Inleiding

Als u op uw 65e met pensioen gaat, kunt u in aanmerking komen voor een uitkering tot uw 66e. Op 66-jarige leeftijd komen veel mensen in aanmerking voor een staatspensioen.
Om op uw 65e in aanmerking te komen voor deze uitkering moet u gestopt zijn met werken en voldoen aan de voorwaarden van de sociale verzekering (PRSI).
De uitkering is vergelijkbaar met een uitkering voor werkzoekenden, maar u hoeft niet naar werk te zoeken of u aan te melden bij uw plaatselijke Intreo-centrum.
Het wordt op dezelfde manier belast als een uitkering voor werkzoekenden.

Hoe kwalificeert u zich?

Om de uitkering voor 65-plussers te krijgen, moet u:

 • 65 jaar oud zijn
 • Zijn gestopt met werken, dit omvat zowel arbeid als zelfstandige arbeid
 • Wonen in Ierland
 • Voldoen aan de voorwaarden voor sociale verzekeringen (PRSI)

Sociale verzekering (PRSI) voorwaarden

Als u een werknemer was, moet u:

 • Ten minste 104 PRSI-bijdragen hebben betaald in klasse A, H of P

Of

 • Ten minste 156 PRSI-bijdragen hebben betaald bij klasse S

En

 • Ten minste 39 PRSI-bijdragen hebben betaald of gecrediteerd bij klasse A, H of P in het regeringsbijdragejaar (minimaal 13 weken moeten worden betaald bijdragen*). Als u geen 39 PRSI-bijdragen in de Governing Bijdrage Jaar, kunt u 26 PRSI-bijdragen gebruiken die zijn betaald in de administratie bijdragejaar en 26 betaald in het jaar direct daarvoor.

*Als u geen 13 betaalde bijdragen heeft in de geldende bijdragejaar, moet u 13 bijdragen hebben betaald in een van de volgende jaren:

 • De 2 jaar voor het bijdragejaar
 • Het laatste volledige bijdragejaar
 • Het huidige bijdragejaar

Het bepalende bijdragejaar is het voorlaatste volledige belastingjaar, bijvoorbeeld voor een aanvraag in 2023 is het voorlaatste volledige belastingjaar 2021.

Als u zelfstandige was, moet u:

 • Ten minste 156 PRSI-bijdragen hebben betaald bij klasse S

Of

 • Ten minste 104 PRSI-bijdragen hebben betaald in klasse A of H

En

 • 52 PRSI-bijdragen voor zelfstandige arbeid in klasse S hebt betaald in het bijdragejaar.
  U hoeft zich niet aan te melden bij uw plaatselijke Intreo-centrum of actief naar werk te zoeken als u deze uitkering krijgt.

  U kunt een cursus volgen zodra u het ministerie van Sociale Bescherming op de hoogte brengt. U kunt ook uw bijbaantje voortzetten.

Nevenarbeid

u kunt doorstromen in nevendienstverband. Nevenarbeid is werk Dat kon terwijl u een fulltime dienstverband had en buiten uw normale werktijden. Niet alle werkzaamheden worden beschouwd als nevenarbeid en er is een limiet aan hoeveel u kunt verdienen.

Tarief van uitkering

Uitkeringspercentage 2023

Maximaal persoonlijk tariefVerhoging voor een volwassen persoon ten lasteVerhoging voor een kind ten laste
€ 220€ 146Kind jonger dan 12 jaar €42 (vol tarief) €21 (half tarief) Kind van 12 jaar en ouder €50 (vol tarief) €25 (half tarief)

U kunt een verhoging van uw betaling voor een volwassene krijgen ten laste en eventueel kind afhankelijke personen die u misschien hebt. U kunt geen verhoging claimen voor een gekwalificeerd kind (IQC) met uw betaling als uw echtgeno(o)t(e), geregistreerde partner of samenwonende een inkomen van meer dan €400 per week. U krijgt een IQC van het halve tarief als uw echtgenoot, burgerlijk partner of samenwonende verdient tussen de €310 en €400 per week.

Aanvragen

U kunt een aanvraag indienen op de leeftijd van 65 en niet eerder.

U kunt de uitkering voor 65-jarigen online aanvragen bij mywelfare.ie met behulp van een geverifieerde MyGovID rekening.

U kunt een papieren aanvraagformulier krijgen door BP65forms@welfare.ie te e-mailen met uw volledige naam, adres en formulier aanvraag. Er wordt een aanvraagformulier naar u verzonden.


Geplaatst: 18-05-23
Bronnen: zie link in het artikel
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …