Verbouwen

Geschatte leestijd : 5 minuten

Woningverbeteringen

Het kan zijn dat u op een bepaald moment een aannemer, loodgieter, elektricien, tegelzetter of schilder moet inhuren om een ​​probleem op te lossen waar u woont, of om uw huis uit te breiden of te renoveren. Wanneer u een handelaar inhuurt, koopt u hun diensten en uw rechten als consument zijn dezelfde als die bij het kopen van andere diensten. 

Onthoud dat u rechten heeft wanneer u een dienst koopt of inhuurt, maar er zijn geen vaste regels – elke situatie is anders en de oplossing voor een probleem met een dienst hangt af van het individuele geval.

Over het algemeen hebt u het recht om te verwachten dat:

 • De door u bestelde service wordt met de juiste zorg en aandacht geleverd
 • Het bedrijf dat het over de juiste vaardigheden beschikt om het werk te doen
 • Alle materialen die ze in het werk gebruiken, geschikt zijn voor hun doel
 • Alle goederen die ze als onderdeel van de service aan u leveren, moeten ook van acceptabele kwaliteit zijn

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen voordat u uw huis opknapt om ervoor te zorgen dat het werk volgens plan verloopt.

 • Zorg ervoor dat u een algemeen idee hebt van wat u wilt veranderen of verbeteren – verzamel foto’s uit tijdschriften of websites om de bouwer of aannemer een duidelijk idee te geven van wat u wilt
 • Bepaal uw budget zodat u niet te veel geld uitgeeft

Onthoud dat deposito’s meestal niet worden gerestitueerd. 
Als u een aanbetaling doet en vervolgens van gedachten verandert over het product of de dienst, hoeft de leverancier of het bedrijf uw aanbetaling mogelijk niet terug te betalen.
Lees hiervoor de gemaakte offerte

 • Zorg ervoor dat bedrijven of personen waarmee u te maken hebt, goed ingeburgerd zijn. Als het een bedrijf is, controleer dan of het bedrijf is geregistreerd bij het  Bedrijvenregistratiebureau  of lid is van een brancheorganisatie. Controleer of het bedrijf in het bouwregister staat en vraag naar hun registratienummer. Als u op zoek bent naar een installateur voor gas- of elektriciteitswerkzaamheden, controleer dan of deze is geregistreerd bij de Registered Electrical Contractors Ireland (RECI) of Register of Gas Installers of Ireland (RGII).
 • Vraag buren, vrienden of familie om hun aanbevelingen over vakmensen die ze hebben gebruikt
 • Zoek online beoordelingen van de onderneme op sociale media of discussieforums, maar houd er rekening mee dat sommige beoordelingen mogelijk niet echt zijn
 • Probeer hun staat van dienst te controleren en vraag om referenties van eerdere klanten – bel de klanten om referenties te bevestigen en bezoek ze indien mogelijk om het uitgevoerde werk te zien
 • Als ze u een mobiel nummer hebben gegeven, controleer dan of ze een vast nummer en een huisadres hebben
 • Controleer of ze gedekt zijn voor schade aan uw eigendom, of dat uw eigen opstalverzekering hierin voorziet
 • Als u de service aanuw deur is aangeboden , voert u de relevante controles uit om er zeker van te zijn dat de beller betrouwbaar is. Er is een kans dat ze nep zijn, dus laat u niet onder druk zetten om ter plaatse te kopen, zelfs als ze u een zeer goede deal bieden. Naast deze consumentenrechten heb u ook een aantal aanvullende rechten die wettelijk zijn vastgelegd als u iets aan de deur koopt. Als een verkoper die een handelaar vertegenwoordigt, onuitgenodigd bij u thuis (of op het werk) aanbelt en als de goederen die u koopt u € 50 of meer kosten, dan moet u een schriftelijk annuleringsformulier en een annuleringsbericht ontvangen. In de meeste gevallen heeft u het recht om de overeenkomst binnen 14 dagen op te zeggen. Dit staat bekend als de afkoelingsperiode.
 • De meeste professionals geven u een ‘vrijblijvende’ offerte voordat u ze inhuurt, maar sommige kunnen kosten in rekening brengen voor het geven van een offerte, dus zorg ervoor dat u er eerst om vraagt.
 • Zoek naar verschillende offertes van verschillende vakmensen. Onthoud dat de goedkoopste offerte niet noodzakelijk de beste prijs of kwaliteitswerk betekent. Vraag indien mogelijk naar voorbeelden van eerder werk.
 • Zoek naar offertes in plaats van schattingen: een  schatting  is een onderbouwde schatting zonder juridische status en de prijs kan tijdens de klus omhoog gaan. Een schriftelijke  offerte  is bindend zolang u de eisen van de functie niet wijzigt.
 • Zoek zoveel mogelijk details in de offerte. Krijg een uitsplitsing van de voorgestelde werkzaamheden en vraag om de offerte inclusief btw.
 • Gebruik altijd een contract wanneer u een installateur of aannemer inhuurt, omdat dit u beschermt. Onderteken nooit een contract dat u wordt aangeboden door een bedrijf zonder het zorgvuldig te lezen, inclusief de algemene voorwaarden of kleine lettertjes.
 • Zorg ervoor dat u een duidelijke schriftelijke overeenkomst heeft voordat de aannemer met de bouw of reparatie begint. De overeenkomst moet beschrijven wat ze zullen leveren en het betalingsschema.
 • Zeker bij grotere klussen, zoals een aanbouw, verbouwing of complete renovatie, kunt u overwegen om het contract door een notaris te laten nakijken. Hoewel dit u misschien wat kost, kan het in verhouding een klein bedrag zijn om te betalen om ervoor te zorgen dat u beschermd bent als er iets misgaat.
 • Controleer het contract om te zien of u het recht heeft om de overeenkomst op te zeggen. Dit staat bekend als een ‘afkoelingsperiode’ en duurt meestal een bepaalde tijd.
 • Als u een aanbetaling doet , geeft dit aan dat u van plan bent de dienst af te nemen en een contract aangaat met de leverancier. U en de leverancier moeten het bedrag van de aanbetaling, wanneer het saldo verschuldigd is en de duur van de werkzaamheden overeenkomen.
 • Onthoud dat deposito’s meestal niet worden gerestitueerd. Als u een aanbetaling betaalt en vervolgens van gedachten verandert over het product of de dienst, hoeft de leverancier of het bedrijf uw aanbetaling mogelijk niet terug te betalen.
 • Probeer altijd een grote aanbetaling te doen met een bankpas of creditcard, want als de leverancier failliet gaat, kan uw kaartaanbieder de transactie terugdraaien met een terugboeking. Neem onmiddellijk contact op met uw bank en geef hen de details van uw transactie.
 • Om mogelijke geschillen te voorkomen, verdeelt u de betalingen in fasen. Idealiter wordt betaald wanneer u tevreden bent met het uitgevoerde werk, maar het kan zijn dat u vooraf iets moet betalen als er materialen moeten worden gekocht.
 • Vermijd contant betalen indien mogelijk, omdat het niet kan worden getraceerd. Zorg altijd voor een ontvangstbewijs voor uw betalingen en bewaar ze goed.

Als u niet helemaal tevreden bent met het uitgevoerde werk, of u vindt dat de vakman niet met zorg en toewijding heeft geholpen, defecte materialen heeft gebruikt of de klus niet heeft uitgevoerd zoals overeengekomen, heeft u recht op het probleem uitgezocht. Dit geldt ongeacht of uw overeenkomst met hen schriftelijk of mondeling is. Een mondeling contract is even geldig en bindend als een schriftelijk contract. U moet met de handelaar praten die u hebt gebruikt, uitleggen waarom u niet tevreden bent en proberen af ​​te spreken hoe het probleem kan worden opgelost.

Als ze niet bereid zijn om het werk naar behoren uit te voeren of u geen restitutie of prijsverlaging geven, kunt u juridische stappen ondernemen. U kunt gebruik maken van de procedure voor geringe vorderingen als de klus minder dan € 2.000,- was. Voor claims boven de € 2.000,- kunt u ervoor kiezen om verdere juridische stappen te ondernemen tegen een handelaar of aannemer. In dit geval kunt u onafhankelijk juridisch advies inwinnen bij een advocaat of informeer bij het FLAC

Link opent in dit tabblad

Geplaatst: 25-02-2023
Bronnen: CCPC en Ierse Overheid
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …