Verwijdering van huishoudelijk afval

Geschatte leestijd : 3 minuten
Afbeelding@Pixabay, Elf-Moondance

Inleiding

U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil.

Het afval wordt elke week of twee weken opgehaald door deze particuliere bedrijven, afhankelijk van het soort afval. Sommige bedrijven zamelen verschillende soorten afval in op verschillende dagen.

Als u in een landelijk gebied met een lage bevolking woont, heeft u mogelijk geen ophaaldienst. In dat geval moet u uw huisvuil naar een erkende afvalvoorziening bij u in de buurt brengen.

Storten van huishoudelijk afval

Het is strafbaar om uw huishoudelijk afval in de vuilnisbakken op straat te deponeren. Als u dit doet, kunt u worden vervolgd door de lokale overheid. Het verbranden van huishoudelijk afval in uw tuin of huis is illegaal.

Uw gemeente kan u adviseren over afvalverwijderings- en recyclingfaciliteiten in uw regio.

Hoe worden mijn afvalbakken opgehaald?

Uw huishoudelijk afval kan op verschillende manieren worden ingezameld, dus u moet dit controleren bij uw afvalverzamelaar.

Kliko’s

Uw afvalbedrijf kan u meerdere kliko’s geven, waarbij elke bak een ander soort afval meeneemt. In de groene bak mag bijvoorbeeld recyclebaar afval worden meegenomen. Lees hieronder meer over het scheiden van huisvuil.

Afvalzakken en labels

Als u geen kliko’s heeft, kan uw afvalbedrijf specifieke vuilniszakken of vuilnislabels gebruiken die u kunt kopen. Als ze tags gebruiken, moet je aan elke tas een prepaid-label bevestigen. Als u de specifieke zak niet gebruikt of een label aan uw vuilniszak toevoegt, wordt uw afval niet opgehaald. Uw afvalinzamelaar zal u vertellen waar u de zakken of labels kunt kopen.

Gemeenschappelijk afvalcontainersysteem

Afhankelijk van waar u woont, hebt u misschien een inzameling langs de stoeprand of een gemeenschappelijk afvalsysteem.

Als u in een appartement of een woonwijk woont met een beheermaatschappij, heeft u mogelijk gedeelde afvalvoorzieningen. U moet kunnen aantonen dat u toegang heeft tot en gebruik maakt van deze faciliteiten

Hoe scheid ik mijn afval thuis?

Afvalinzamelingsbedrijven hebben meestal een kleurgecodeerd systeem voor het scheiden van huishoudelijk afval, bijvoorbeeld:

 • Bruine bakken voor GFT-afval
 • Groene bakken voor recyclebaar afval
 • Zwarte bakken zijn voor restafval

Sommige bedrijven bieden ook een inzameling voor glasrecycling aan.

Meer informatie over wat u met uw huisvuil moet doen, vindt u op mywaste.ie.

Wat is organisch afval?

Bijna elk huis in Ierland krijgt een bruine vuilnisbak, behalve in sommige afgelegen gebieden waar een aparte inzameling van bruine bakken moeilijk zou zijn. Als uw afvalverwerkingsbedrijf u geen bruine bak geeft, dient u contact op te nemen met de afvalverwerkingseenheid van uw plaatselijke overheid.

Compostering

Al het organische afval of ‘bruine bak’-afval moet composteerbaar zijn. Composteren is de natuurlijke manier om organisch materiaal te recyclen. Het helpt om huishoudelijk afval te verminderen en u kunt de compost in uw tuin gebruiken.

Informatie over het weggooien van voedselresten vindt u ook op stopfoodwaste.ie.

Wat is recyclebaar afval?

Het grootste deel van uw huishoudelijk afval kan worden gerecycled, bijvoorbeeld plastic flessen, blikjes en papier. Alle items moeten schoon en droog zijn en losjes in de prullenbak worden geplaatst.

Wat is algemeen afval?

Uw restafval omvat items die niet kunnen worden gerecycled of gecomposteerd en naar de stortplaats moeten worden gestuurd. U moet controleren of uw afval kan worden gerecycled of naar het GFT-afval kan gaan. Algemeen afval wordt ook wel ‘black bin’ afval genoemd.

Vanaf 1 september 2023 geldt er een afvalverwerkingsheffing van € 10 per ton en een verhoging van € 10 van de bestaande “stortheffing” tot € 85 per ton. Dit wordt betaald door uw afvalinzamelingsbedrijf, maar het kan een verhoging van de door u betaalde vergoedingen betekenen. Neem contact op met uw afvalbedrijf om te zien of er een verhoging is van de kosten voor het ophalen van uw afvalbakken.

Hoeveel kost het ophalen van vuilnisbakken?

Er zijn geen forfaitaire tarieven voor de inzameling van huishoudelijk afval.

Uw afvalverwerkingsbedrijf berekent de kosten voor het ophalen van uw afval op basis van het gewicht of brengt u kosten in rekening voor elke afvalinzameling (dit wordt een ‘per lifttarief’ genoemd). Sommige contracten kunnen een combinatie van beide hebben.

De kosten voor het ophalen van vuilnisbakken en de tariefstructuren zijn afhankelijk van het particuliere afvalverwerkingsbedrijf dat u kiest.

U moet rondkijken voor een service die het beste bij uw behoeften past.

Vergoedingen bij recyclingcentra en stortplaatsen

Ook kunt u bepaalde soorten afval gratis kwijt bij uw plaatselijke Bring Bank, bijvoorbeeld glas en aluminium en blikjes.

Sommige recyclageparken kunnen een kleine toegangsprijs vragen. Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor bepaalde items, zoals matrassen of tapijten, of voor grote hoeveelheden afval. Recyclingcentra worden ook wel Civic Amenity Sites genoemd.

Als u een stortplaats gebruikt, zijn er toegangsprijzen voor auto’s en aanhangwagens. Vraag naar de tarieven bij het recyclingcentrum of de stortplaats of kijk op de website van uw gemeente.

Wat moet ik doen met grofvuil?

U kunt volumineuze voorwerpen zoals tapijten, meubels of koelkasten niet buiten de deur laten voor de reguliere afvalinzameling.

Als u veel afval kwijt moet, kunt u een container huren bij een particulier afvalinzamelingsbedrijf.

U kunt ook grofvuil naar openbare voorzieningen of stortplaatsen brengen.

Uw gemeente kan bulkafvalinzameling aanbieden en zal deze service adverteren wanneer dit gebeurt.

Meer informatie

De regering heeft toezeggingen gedaan over de verwijdering van huishoudelijk afval in het Actieplan Afvalstoffen voor een Circulaire Economie (pdf).

MyWaste.ie is de officiële gids van Ierland voor het beheer van uw afval.

U kunt informatie en een beoordeling over de afvalverwerking in Ierland lezen op de website van de Environmental Protection Agency.


Geplaatst: 01/09/2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.