Wat is een septisch systeem?

Geschatte leestijd : 3 minuten
Afbeelding@Pixabay, GDJ

Inleiding

Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is het echt niet. Door je bewust te zijn van wat je in huis doet, blijft het systeem gezond.

Het verzorgen van uw septische systeem is niet ingewikkeld en hoeft u niet veel geld te kosten. Het NIET verzorgen van uw septic kan u uiteindelijk echter veel geld kosten, aangezien het opgraven en vervangen van een septisch systeem tienduizenden euros kan kosten.

Wat is een septisch systeem?

Als uw huis geen deel uitmaakt van een stadswater- en rioleringssysteem, is uw septische systeem cruciaal omdat het al het afvalwater dat uit uw huis komt behandelt, inclusief het water uit de badkamers, keuken en wasruimte. Grijs water wordt het meest gebruikt voor buitenirrigatie.

Septische systemen hebben meestal een tank, waar afvalwater stroomt voor behandeling en de vaste stoffen worden gescheiden van vloeibaar afval. Micro-organismen breken de organische stoffen in het afvalwater af. Van daaruit gaat het afvalwater naar het afvoer- of uitloogveld, dat bestaat uit geperforeerde buizen. Het afvalwater verdampt of loopt weg in de bodem.

Raak vertrouwd met uw septische systeem

Goed onderhoud begint met begrijpen hoe uw septic tank werkt, wat voor soort systeem het is en waar het zich bevindt. Omdat staatswetten een vergunning vereisen voor de installatie van een septisch systeem, moet uw provincie of gemeente een record van de vergunning en een kaart van de lay-out en locatie van de tank hebben. Mogelijk kunt u visuele aanwijzingen vinden, zoals riooldeksels, of door de richting te controleren waarin de rioolbuis, die zich in de kelder bevindt, het huis uit leidt.

Laat het routinematig pompen

Het gemiddelde septische systeem van een huishouden moet om de drie tot vijf jaar worden gepompt (vaste stoffen worden verwijderd). De gemiddelde kosten voor het pompen van een residentiële septic tank liggen tussen€300 en €600, afhankelijk van de grootte van de tank.

Wanneer u een septische dienstverlener belt, zullen zij ook inspecteren op lekken en de sliblagen in uw septic tank onderzoeken. Vergeet niet om ALLE onderhoudsgegevens op te slaan over werkzaamheden die aan uw septische systeem zijn uitgevoerd. Ze komen goed van pas als er zich problemen voordoen of wanneer u uw huis verkoopt.

Spreid het gebruik van je wasmachine/vaatwasser over de week

Je denkt misschien dat het hebben van een aangewezen ‘wasdag’, waarop je al je kleren wast en misschien zelfs je vaatwasser laat draaien, een tijdsbesparing zal zijn. Maar het legt veel druk op uw septische systeem. U moet uw septische systeem de tijd geven om het afvalwater te behandelen, anders kunt u het systeem overbelasten en uw afvoerveld onder water zetten. Kies er in plaats daarvan voor om een paar dagen per week een volledige lading te doen (om er zeker van te zijn dat u geen water verspilt).

Behandel je toilet niet als een prullenbak

Het ENIGE dat door het toilet moet worden gespoeld dat niet uit je lichaam komt, is toiletpapier. Dat betekent geen tissues, luiers, vrouwelijke producten, haar, flosdraad… niets.

Toiletpapier is ontworpen om af te breken in de septic tank. Alle andere items zijn dat niet; Ze zullen uw septische systeem verstoppen en beschadigen. Zoek naar toiletpapier dat veilig is voor uw septic. Sommige van de weelderige, dure merken met lotions en extra lagen kunnen uw systeem verstoppen of ongewenste chemicaliën toevoegen.

Denk na over wat je in de afvoer van de gootsteen gooit

We dumpen veel dingen in de gootsteen die grote schade kunnen aanrichten aan een septisch systeem. Spoel nooit dingen zoals koffiedik, eierschalen, medicijnen, productstickers, meel, enz. door de gootsteenafvoer. Ze kunnen allemaal leidingen verstoppen of schermen blokkeren.

Gooi ook geen enkele vorm van olie weg, zoals bakolie of verf, vet en vet, omdat dit uw septische systeem zal verstoppen. Zelfs zuivelproducten zoals melk, room en boter zijn slecht om door de afvoer te sturen. Het is moeilijk voor zuivel om af te breken in een septic tank vanwege het gebrek aan zuurstof.

Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Verschillende schoonmaakproducten die huiseigenaren gebruiken, kunnen de goede bacteriën in een septisch systeem schaden. Vermijd het gebruik van chemicaliën zoals bleekmiddel bij het wassen van kleding. Als het echt moet, gebruik dan een kleine hoeveelheid.

Gebruik geen afvoerreinigers, die niet alleen de goede bacteriën doden, maar ook de tank zelf kunnen beschadigen. Als een plunjer een verstopping niet verhelpt, probeer dan een toiletafvoerslang, die ook werkt op verstopte gootstenen in de keuken en badkamer. Toiletpotreinigers zijn ook slecht voor uw septicum omdat ze meestal bleekmiddel bevatten. Vermijd ook antibacteriële zepen en ontsmettingsmiddelen die quaternaire ammoniak bevatten.

Gelukkig zijn er veel natuurlijke of plantaardige alternatieven voor schoonmaakmiddelen voor deze agressieve chemicaliën.

Bescherm uw drainfield

Goed onderhoud van uw drainveld begint met het nauwlettend in de gaten houden van het waterverbruik en wat er in uw septische systeem terechtkomt, zoals hierboven vermeld. Rijd of parkeer nooit voertuigen over uw afvoerveld. Zorg ervoor dat goten en dompelpompen het water ver weg van het afvoerveld afvoeren. Vermijd het planten van bomen en struiken in de buurt van het drainveld, omdat wortels de leidingen kunnen hinderen.


Bron: Family Handyman
Geplaatst: 21/10/2023

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.