De juiste manier van solliciteren

Geschatte leestijd : 5 minuten

Inleiding

Een sollicitatie-e-mail is een vorm van communicatie die naar potentiële werkgevers wordt verzonden tijdens het zoeken naar een baan. Wanneer u via e-mail naar een functie solliciteert, is het belangrijk om een professionele en goed geschreven sollicitatie te schrijven waarmee u zich kunt onderscheiden van andere kandidaten. U kunt uw sollicitatievaardigheden voor het schrijven van e-mail gebruiken om uw succes bij het zoeken naar een baan te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat een sollicitatie-e-mail inhoudt, wat u moet opnemen bij het schrijven van een e-mail en de stappen die u kunt volgen om u e-mailsollicitatie de meeste kans te geven op een baanaanbieding.

Wat is een sollicitatie-e-mail

Een sollicitatie-e-mail is vergelijkbaar met een schriftelijke sollicitatie, waarin u relevante informatie vermeldt met betrekking tot die functie en uw vermogen om deze uit te

voeren. Overweeg om dezelfde focus toe te passen op een e-mailsollicitatie als op een schriftelijke sollicitatie. Wanneer u via e-mail solliciteert naar een functie, zult u waarschijnlijk met veel kandidaten moeten concurreren, dus u wilt dat uw e-mail opvalt en ook opvalt voor de recruiter.

Het is ook belangrijk om te weten hoe u een sollicitatie-e-mail schrijft, aangezien dit de eerste indruk is die de recruiter van u kan hebben. U kunt uw professionaliteit behouden door een duidelijke, beknopte boodschap te schrijven die de recruiter aanmoedigt om uw CV en begeleidende briefbijlagen met meer aandacht te bekijken.

Er zijn bepaalde omstandigheden waarin u per e-mail kunt solliciteren:

 • de vacaturelijst vraagt specifiek aan sollicitanten om hun cv per e-mail in te dienen
 • u solliciteert naar een baan zonder een formele vacature
 • er is geen online systeem waarmee u uw cv kunt indienen
 • u solliciteert naar een functie bij een kleiner bedrijf dat geen geautomatiseerde sollicitatiesystemen heeft geïmplementeerd

Voordat u besluit uw sollicitatie per e-mail in te dienen, moet u ervoor zorgen dat dit de voorkeursmethode is voor het bedrijf dat u nastreeft.

Wat moet er in een sollicitatiemail staan

Hieronder volgen componenten die u kunt opnemen in uw e-mailsollicitatie:

 • de reden waarom u schrijft
 • de titel van de functie waarop u solliciteert
 • uw volledige naam en contactgegevens
 • de kwalificaties die u geschikt maken voor de functie waarop u solliciteert
 • uw cv
 • uw begeleidende brief
 • aanvullende documenten waar de vacature specifiek om vroeg, zoals een portfolio

Een sollicitatiemail schrijven

U kunt de volgende stappen gebruiken om een professionele, effectieve e-mail voor een sollicitatie op te stellen:

Bereid uw documenten voor

De eerste stap bij het opstellen van een sollicitatie-e-mail is het voorbereiden en ordenen van de documenten die u in de e-mail gaat opnemen. Deze documenten bevatten doorgaans uw cv, begeleidende brief en aanvullende documenten die het bedrijf specifiek voor de functie heeft aangevraagd, zoals voorbeelden van uw werk of een professionele portfolio.

Sommige recruiters geven er misschien de voorkeur aan dat u uw documenten in Microsoft Word-of pdf-indeling indient, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geopend en bekeken. Het is echter het beste om dit te bevestigen voordat u uw papierwerk verzendt. Zorg ervoor dat u uw volledige naam in de titel van elk document opneemt, zodat de lezer de documenten gemakkelijk kan ordenen en er indien nodig naar kan verwijzen.

Stel uw sollicitatiemail samen

De volgende stap is het opstellen van de e-mail die u samen met uw sollicitatiedocumenten verzendt. U kunt ervoor kiezen om de e-mail zelf als begeleidende brief te gebruiken of u kunt een afzonderlijke begeleidende brief indienen. Voeg een begroeting toe die de ontvanger respectvol aanspreekt. Het hoofdgedeelte van de e-mail kan één of twee alinea’s zijn die beschrijven waarom u schrijft. In deze e-mail maakt u ook uw kwalificaties bekend en voegt u een slotparagraaf toe met uw contactgegevens. Sluit af door de recruiters te bedanken voor hun tijd en hen aan te moedigen contact op te nemen voor een vervolg.

Kies een korte en duidelijke onderwerpregel

Het is belangrijk om rekening te houden met de onderwerpregel van uw e-mail, omdat recruiters in één oogopslag kunnen zien waar de e-mail over gaat. Recruiters kunnen honderden e-mails ontvangen voor sollicitaties, dus als u uw onderwerpregel kort en duidelijk houdt, vergroot u de kans dat uw sollicitatie serieus wordt overwogen. Overweeg een onderwerpregel op te nemen met

 • [ Uw naam ] – [ Functie waarvoor u solliciteert ] ‘ om deze duidelijkheid vroeg in de e-mailtoepassing te verschaffen. Dit zorgt ervoor dat de recruiters precies weten wie je bent en welke functie van belang is.

Sluit de e-mail af met uw handtekening

Door een handtekening aan het einde van uw e-mail toe te voegen met uw volledige naam en contactgegevens, geeft u de recruiters een herinnering hoe ze contact met u kunnen opnemen als ze een vervolg willen geven. Zorg ervoor dat u details opgeeft, zoals uw telefoonnummer, professionele e-mail en eventuele profielen of portfolio’s op sociale media die u met de recruiters wilt delen. Een geavanceerde e-mailhandtekening helpt u om uw professionaliteit te behouden, ook al verstuurt u uw bericht via een relatief informele communicatiemethode.

Voeg uw bijlagen toe

Zorg ervoor dat u niet vergeet uw CV, begeleidende brief en eventuele aanvullende documenten bij de e-mail te voegen. Deze taak wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, waardoor u vervolgens weer contact opneemt met de werkgever met de bijlagen. Dit is inefficiënt en kan onprofessioneel overkomen of gebrek aan aandacht voor detail. Als u eraan denkt deze documenten bij te voegen, geeft u een signaal van professionaliteit af aan uw potentiële werkgever.

Controleer, proeflees en verzend uw e-mailtoepassing

Voordat u uw e-mail verstuurt, moet u nalezen wat u hebt geschreven om er zeker van te zijn dat het nauwkeurig en professioneel is en geen grammatica- of spelfouten bevat. Voordat u uw potentiële werkgever e-mailt, vindt u het misschien handig om het eerst als test naar uzelf te sturen. Dit zorgt ervoor dat de e-mail alle juiste bijlagen bevat en vrij is van fouten. Zodra u zeker weet dat uw e-mailtoepassing perfect is, kunt u de recruiter een e-mail sturen.

Tips voor het schrijven van een sollicitatiemail

Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden bij het verzenden van een e-mail met betrekking tot een sollicitatie:

 • vermeld waar mogelijk de naam van de ontvanger in de begroeting
 • voeg details toe over hoe je de vacature hebt gevonden, inclusief de datum en bron via welke je deze hebt gevonden
 • herhaal of kopieer geen exacte zinnen uit uw cv naar uw sollicitatie-e-mail
 • vermeld of een bestaande werknemer u heeft doorverwezen
 • overweeg om uw bijlagen als PDF-bestanden te verzenden om ervoor te zorgen dat de ontvanger ze kan openen

Sollicitatiesjabloon per e-mail

U kunt het volgende sjabloon gebruiken om u te helpen bij het opstellen van uw e-mail voor een sollicitatie:

[ Onderwerpregel: uw naam – functietitel, referentienummer voor vacature indien van toepassing ]

[Aanhef: Dear [Recruiter’s name]:]

[Eerste alinea: Stel uzelf voor en vermeld de functie waarop u solliciteert. Vermeld waar u de vacature hebt gevonden. Vermeld of een andere werknemer u heeft doorverwezen en waarom u geschikt bent voor de functie.]

[Tweede alinea: Vermeld specifieke kwalificaties die u geschikt maken voor de baan. Vermeld uw opleiding en ervaring in verband met de functie. U kunt ook de vaardigheden beschrijven die van toepassing zijn op de functie.]

[Derde alinea: Vermeld de bijgevoegde documenten en laat de recruiters weten dat u graag meer informatie of referenties wilt geven als dat nodig is. Bedank hen voor hun tijd en overweging. Vermeld dat u graag een vervolggesprek zou willen houden.]

[Afsluiting: Bedank de recruiter nogmaals en maak een beleefde slotopmerking zoals “Sincerely”. Voeg uw handtekening en contactgegevens toe.]’

Sollicitatievoorbeeld

De gebruikte namen in dit voorbeeld zijn fictief en uitsluitend bedoeld te gebruiken als voorbeeld.

Subject line: David Byrne – Marketing Manager

Dear Kieren Ryan,

I discovered the open Marketing Manager position you currently have available at CrushBowl Marketing. I found this listing on Indeed and feel that I am a great fit for the role after reading the job description and requirements.

I am a recent graduate from University College Dublin with a Bachelor of Arts in marketing. I am eager to put my knowledge and experience to work in a well-established marketing firm such as yours. During my time at UCD, I took part in several marketing projects with companies throughout the country and have gained a wealth of skills and experience to bring to your company.

Attached you can find my cover letter, CV and marketing samples for your consideration. Please reach out if you would like additional information or to set up an interview.

Thank you so much for your time and consideration for this position and I look forward to hearing from you soon.

Sincerely,
David Byrne
222-2222 dbyrne@email.com


  Geplaatst: 26-04-2023
  Bron: CareersPortal
  Afbeelding: Pixabay

  Bezoekers lazen ook: