Hoe te handelen bij klachten

Geschatte leestijd : 2 minuten

Inleiding

Van tijd tot tijd zullen er problemen ontstaan ​​met goederen en diensten. Het kan soms gemakkelijker zijn om te zwijgen en niet te klagen als u niet zeker bent van uw rechten.

Wanneer u koopt bij bedrijven die in Ierland of de EU zijn gevestigd, heeft u sterke rechten onder de consumentenwetgeving. Als er een geldige reden is, aarzel dan niet om een ​​klacht in te dienen!

Ken uw rechten

Voordat u een klacht indient, is het belangrijk om precies te weten te komen wat uw consumentenrechten wel en niet dekken. Als u bijvoorbeeld van gedachten verandert over een product dat u in een winkel hebt gekocht en dat geen gebreken vertoont, hebt u over het algemeen geen recht op terugbetaling. Als u het wilt retourneren, is dit een kwestie van het retourbeleid van de winkel. Als u echter online hebt gekocht, hebt u het recht om het om welke reden dan ook binnen 14 dagen te retourneren.

Wat uw probleem ook is, de betrokken stappen zijn hetzelfde.
Lees hier als u een probleem heeft met een dienstverlener.

Praat rechtstreeks met de verkoper

Uw eerste stap moet altijd zijn om contact op te nemen met het bedrijf en met hen te praten. Leg duidelijk uit wat het probleem is en hoe u wilt dat ze het oplossen. U moet het bedrijf in eerste instantie de kans geven om het probleem op te lossen.

Schrijf een formele klachtenbrief

Als u rechtstreeks contact heeft opgenomen met het bedrijf en niet tevreden bent met hun reactie, kunt u een formele schriftelijke klacht indienen. U dient deze per e-mail of per post naar hen toe te sturen en een kopie van uw klacht te bewaren.

Wanneer u naar het bedrijf schrijft, moet u alle details van uw klacht vermelden en opnieuw uiteenzetten hoe u het probleem opgelost wilt hebben.

Bewaar alle informatie over uw klacht goed. Dit kunnen offertes, facturen, bonnen, e-mails, foto’s en/of contracten zijn. Houd alle telefoongesprekken of persoonlijke gesprekken bij die u met het bedrijf had, met wie u sprak en wat er werd besproken.

Uw klacht verder uitwerken

Veel klachten worden in overleg met de onderneming opgelost. Als u echter nog steeds niet tevreden bent met het resultaat, kunt u verdere actie ondernemen.

Klachten met bedragen tot € 2.000,- kunnen via de Small Claims procedure worden vervolgd . Voor bedragen boven de € 2.000 dient u onafhankelijk juridisch advies in te winnen over uw mogelijkheden.

Er zijn ook regelgevende overheidsinstanties voor bepaalde goederen en diensten die mogelijk kunnen helpen. Als uw klacht bijvoorbeeld gaat over een vertraging of annulering van een vlucht van een luchtvaartmaatschappij, heeft de Commission for Aviation Regulation (CAR) informatie die u kan helpen.


Geplaatst: 26-04-2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.