Huurboek voor huurhuizen

Geschatte leestijd : 3 minuten

Wat is een huurboek?

Een huurboek is een document dat door uw verhuurder wordt gebruikt om details over uw huurovereenkomst bij te houden en alle huurbetalingen die u doet vast te leggen.

U houdt het huurboek bij. Maar u moet het beschikbaar stellen aan uw huisbaas, zodat deze wijzigingen kan aanbrengen en uw huur en andere betalingen kan registreren.

Huurboekjes zijn meestal kleine boekjes, maar ze kunnen in andere vormen komen, zolang ze maar alle nodige informatie bevatten .

Zelfs als u een huurboek heeft, moet u uw eigen gegevens schriftelijke bijhouden van de betalingen die u aan uw verhuurder doet, evenals de aan u verstrekte kwitanties, als bewijs van betalingen die u heeft gedaan.

Moet mijn verhuurder mij een huurboek geven?

Als u als huurder in een huurwoning woont, heeft u wettelijk recht op een huurboek of een soortgelijk document waarin dezelfde gegevens staan. Of u nu huurt van een particuliere verhuurder, een erkende woningcorporatie , een gemeente of een werkgever.

Er zijn verschillende regels over hoe het huurboek wordt gebruikt, afhankelijk van hoe u uw huur betaalt.

Als u uw huur contant betaalt

Als u uw huur contant betaalt, moet uw verhuurder elke betaling die u doet in het huurboek noteren of u een schriftelijk ontvangstbewijs geven met details van de betaling. De huurboeking of kwitantie moet door de verhuurder worden ondertekend en vermeld het betaalde bedrag, het doel, de datum van betaling en de periode waarop deze betrekking heeft.

Als u uw huur op een andere manier betaalt

Als u uw huur op een andere manier betaalt, bijvoorbeeld per post of elektronische overboeking (EFT), moet uw verhuurder de betaling binnen 3 maanden na ontvangst van uw betaling in uw huurboek opnemen of u een schriftelijke ontvangstbevestiging geven. De huurboeking of kwitantie moet door de verhuurder worden ondertekend en vermeld het betaalde bedrag, het doel, de datum van betaling en de periode waarop deze betrekking heeft.

Als u uw huur via elektronische overboeking betaalt, accepteert u mogelijk het overzicht van uw elektronische overboekingen als ontvangstbewijs van de betalingen die u heeft gedaan. U en uw verhuurder moeten hiermee akkoord gaan. U dient echter allebei uw eigen administratie bij te houden van de gedane betalingen voor het geval er een geschil ontstaat.

Uitzonderingen op de verplichting om een ​​huurboek te hebben

Als u een kamer huurt in de woning van uw huisbaas , hoeft uw huisbaas u geen huurboek of een huurstaat te geven. Dit geldt ook als u een kamer huurt van een andere huurder in de woning van uw verhuurder. Dit komt omdat dit licentieregelingen zijn in plaats van huurovereenkomsten en de normale verhuurders- en huurderswetten niet van toepassing zijn

Welke gegevens moeten in mijn huurboek staan?

Uw huurboek moet de volgende informatie bevatten:

 • Het adres van de huurovereenkomst
 • Naam en adres van uw verhuurder en de makelaar van de verhuurder (indien van toepassing)
 • Uw naam
 • De datum waarop de huur is ingegaan
 • De duur van de huurovereenkomst
 • Het bedrag van de aanbetaling
 • De hoogte van de huur en hoe deze moet worden betaald
 • Details van eventuele andere betalingen voor diensten, zoals verwarming of breedband
 • Een overzicht van de rechten en plichten van verhuurders
 • Een overzicht van de rechten en plichten van de huurders
 • Een lijst met meubels en apparaten die bij de huurovereenkomst worden geleverd

Wat als mijn verhuurder weigert mij een huurboek te geven?

Het is tegen de wet als uw huisbaas weigert u een huurboek of een schriftelijke kwitantie van de door u betaalde huur te geven. Als dit toch gebeurt, moet u hem op de hoogte stellen van zijn verplichting om u een huurboek te geven.

Als dit de situatie niet oplost, dient u contact op te nemen met uw gemeente . Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van het Huurboek Reglement .

Threshold kan u ook hierin adviseren en u helpen bij het contacteren van uw gemeente.

De Raad voor het Huurrecht voor Woningen (RTB) biedt ook een geschillenbeslechtingsdienst voor verhuurders en huurders. Verhuurders moeten geregistreerd zijn bij de RTB om de service te gebruiken, maar huurders kunnen er ook gebruik van maken als hun verhuurder de huurovereenkomst niet heeft geregistreerd.


Geplaatst: 17-07-23
Bronnen: Ierse Overheid en zie link in het artikel
Afbeelding: Pixabay, jklugiewicz

Bezoekers lazen ook: