Huisvesting en subsidie voor ouderen

Geschatte leestijd : 5 minuten

Inleiding

Er zijn enkele huisvestingssteun en subsidies die met name relevant zijn voor ouderen. Zo zijn er enkele toegankelijke sociale huurwoningen en zijn er een aantal subsidies beschikbaar om uw woning aan te passen, voor als u mobiliteitsproblemen krijgt als u ouder wordt. Deze publicatie geeft enige informatie over deze ondersteuningen en beschrijft hoe u er toegang toe kunt krijgen.

Mogelijkheden sociale huisvesting

Gemeentelijke huisvesting

Lokale overheden bieden sociale huisvesting voor ouderen op dezelfde manier als voor alle anderen. Ze houden echter over het algemeen rekening met de leeftijd bij het prioriteren van aanvragen voor huisvesting.

Sommige gemeenten voorzien ook in specifieke huisvesting voor ouderen. Deze woningen zijn meestal toegankelijk en kunnen extra ondersteuning bieden zodat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit type huisvesting wordt vaak begeleid wonen genoemd. Elke gemeente heeft een specifieke wachtlijst voor dit type huisvesting.

De gemeente wijst woningen toe volgens haar eigen woningtoewijzings-regeling. Neem contact op met uw gemeente voor informatie over hun huisvestingsschema en eventuele specifieke huisvesting voor ouderen in uw omgeving.

Huisvesting verzorgd door erkende woningcorporaties

Approved Housing Bodies (AHBs)  zijn vrijwillige, onafhankelijke organisaties zonder winstoogmerk die huisvesting bieden op een vergelijkbare manier als lokale autoriteiten. Ze bieden betaalbare huurwoningen voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven om particulier te huren of een eigen huis te kopen. Sommige AHB’s bieden ook huisvesting specifiek voor bepaalde groepen mensen, zoals ouderen. Dit begeleid of beschermd wonen is vergelijkbaar met het type dat door de lokale autoriteiten wordt aangeboden.

Hoe vraag ik een sociale of AHB-woning aan?

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u aan bepaalde criteria voldoen . Vul het aanvraagformulier voor sociale huisvestingssteun in, dat beschikbaar is op de website van uw gemeente . Hetzelfde aanvraagformulier gebruikt u voor het aanvragen van een woning van de gemeente of AHB. Om toegang te krijgen tot AHB-woningen, vinkt u op het formulier het vakje aan met goedgekeurde woningstichting.

Woonbegeleiding voor ouderen

Als uw woning ongeschikt wordt, bijvoorbeeld omdat u ziek bent geworden of minder mobiel bent, kunt u gaan nadenken over andere woonmogelijkheden en ondersteuningen. U kunt het volgende overwegen:

 • Uw huis aanpassen zodat het toegankelijker is
 • Ondersteuning krijgen zodat u in uw huis kunt blijven
 • Verhuizing naar een meer geschikte woning
 • Verhuizing naar een verpleeghuis

Uw huis aanpassen zodat het toegankelijker is

Naarmate u ouder wordt, kan het nodig zijn uw woning aan te passen , zodat u er zelfstandig kunt blijven wonen. Er zijn veel aanpassingen die uw woning geschikter kunnen maken als u minder goed ter been bent. U kunt bijvoorbeeld uw badkamer of slaapkamer naar beneden verplaatsen of wandbeugels, een traplift of inloopdouche plaatsen. Als u uw woning wilt aanpassen, moet u contact opnemen met een ergotherapeut die uw behoeften zal beoordelen en u zal adviseren over apparatuur en aanpassingen. Mogelijk kunt u subsidies krijgen voor de kosten van deze aanpassingen, zie ‘Welke subsidies kan ik krijgen om mijn huis aan te passen’ hieronder.

Ondersteuning krijgen zodat u in uw huis kunt blijven

Als u het moeilijk vindt om thuis te wonen omdat u de dagelijkse taken niet kunt uitvoeren, kunt u hier mogelijk hulp bij krijgen. U kunt in aanmerking komen voor de Home Support Service van de HSE, die zorgt voor verzorgers die bij u thuis komen en helpen met alledaagse taken, zoals in en uit bed stappen, baden en aankleden. Deze dienst is gratis en beschikbaar voor mensen van 65 jaar en ouder die mogelijk ondersteuning nodig hebben om thuis te blijven wonen of om naar huis terug te keren na een ziekenhuisopname. Als u niet in aanmerking komt voor de regeling, kunt u misschien een mantelzorger particulier krijgen.

Verhuizing naar een meer geschikte woning

Als uw woning ongeschikt is geworden of nu te groot is, wilt u wellicht verhuizen naar een kleinere, beter bereikbare woning. Als u huiseigenaar bent, kunt u besluiten uw woning particulier te verkopen en een meer toegankelijke woning te kopen, bijvoorbeeld een bungalow of een benedenwoning.

Als u huurder bent bij de gemeente, dient u contact op te nemen met de gemeente om te laten weten dat uw woning niet meer geschikt is en om te kijken welke alternatieven er zijn.

De Age-Friendly Guide to Right-Sizing heeft meer informatie over verhuizen naar meer geschikte woonruimte.

Verhuizing naar een verpleeghuis

De overgrote meerderheid van de ouderen kan in hun eigen huis blijven wonen met enige steun van hun familie, buren en de gezondheids- en gemeenschapszorgdiensten. Maar als u het zelfs met deze ondersteuning thuis niet meer redt, moet u wellicht overwegen om over te stappen naar langdurige zorg . Langdurige zorg omvat openbare en particuliere verpleeghuizen, geriatrische ziekenhuizen en gemeenschapsverpleegeenheden.

Via de Fair Deal Scheme kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van verpleeghuiszorg mee te betalen . Hier betaalt u een bepaald bedrag voor de kosten van uw zorg en de HSE betaalt de rest.

Welke subsidies kan ik krijgen om mijn woning aan te passen?

U kunt subsidies krijgen om uw woning aan te passen en te verbeteren zodat deze beter aansluit bij uw wensen. Dit kan betekenen dat u er zelfstandig kunt blijven wonen.

Woonsubsidie ​​voor mensen met een handicap

Als u uw woning moet aanpassen voor iemand in uw huishouden die een handicap heeft, kunt u de Woonaanpassingsbijdrage voor mensen met een handicap aanvragen .

Met deze subsidie ​​kunt u veranderingen en aanpassingen aan uw woning doorvoeren. U kunt bijvoorbeeld:

 • Rolstoeltoegankelijk maken
 • Vergroten hem om meer ruimte te creëren
 • Een badkamer of toilet toevoegen op de begane grond
 • Een traplift aanbrengen.

De maximale subsidie ​​die beschikbaar is, is € 30.000.

Deze subsidie ​​is verkrijgbaar bij uw gemeente. U kunt het aanvraagformulier downloaden van gov.ie of van de website van uw gemeente.

Subsidieregeling Mobiliteitshulpmiddelen

De Subsidieregeling Mobiliteitshulpmiddelen helpt bij de kosten van werk dat nodig is om mobiliteitsproblemen thuis aan te pakken. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om leuningen te kopen en te installeren. Het is voornamelijk voor ouderen, maar ook mensen met een handicap kunnen er terecht.

De subsidie ​​is verkrijgbaar bij uw gemeente en de maximale subsidie ​​is € 6.000. Dit schema is handig als u snel kleine aanpassingen of verbeteringen nodig heeft.

U kunt het aanvraagformulier downloaden van gov.ie of van de website van uw gemeente.

Subsidie ​​voor huisvestingssteun voor ouderen

De subsidie ​​voor huisvestingssteun voor ouderen is bedoeld voor noodzakelijke reparaties om de toestand van het huis van een bejaarde te verbeteren, zodat ze daar kunnen blijven wonen.

De subsidie ​​wordt verstrekt door uw lokale overheid en het soort werk dat gedekt wordt, is afhankelijk van waar u woont. Het kan zijn:

 • Het dak repareren of vervangen
 • Het upgraden van de elektrische bedrading
 • Het repareren of vervangen van ramen en deuren
 • Voorzien van centrale verwarming

U kunt het aanvraagformulier downloaden van gov.ie of van de website van uw gemeente.

Regeling Energie-upgrades

De Better Energy Warmer Homes-regeling biedt gratis energie-upgrades voor huiseigenaren met een laag inkomen. Het wordt beheerd door de Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) en is landelijk beschikbaar. Het omvat:

 • Zolder isolatie
 • Muurisolatie – inclusief spouwmuur-, binnenmuur- en buitenmuurisolatie
 • Tochtbestrijding
 • Boiler isolatie
 • Energiezuinige verlichting
 • Energie advies

U kunt een aanvraagformulier downloaden van de SEAI-website of contact met hen opnemen om te vragen of het naar u wordt verzonden.

Beveiligingsmaatregelen voor ouderen

De Senioren Alert Scheme financiert een gratis persoonlijk bewaakt alarm. Een persoonlijk bewaakt alarm is een alarm dat u doorverbindt met een landelijke hulplijn, die 24 uur per dag geopend is. U draagt ​​de melder om je pols of nek en als u op de knop drukt belt hij automatisch naar de hulplijn waar iemand hulp naar u toe kan sturen.

U kunt deze subsidie ​​krijgen als u:

 • 65 jaar of ouder bent
 • Alleenstaand of alleen bent met andere ouderen
 • U kunt de apparatuur niet zelf kopen

Na het eerste jaar moet u een jaarlijkse monitoringvergoeding betalen.

Deze regeling wordt beheerd door Pobal, die de gemeenschap en vrijwilligersorganisaties financiert om de persoonlijke alarmen te installeren. Als u in aanmerking komt voor de Seniors Alert Scheme, dient u contact op te nemen met de groep die is geregistreerd om de regeling in uw regio uit te voeren. Pobal publiceert een lijst van geregistreerde organisaties op haar website.


Geplaatst: 22-03-2023
Bron: Ierse Overheid en zie links in het artikel
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …