Kopen in het VK

Geschatte leestijd : 4 minuten
Afbeelding@Pixabay, daniel_diaz_bardillo

Inleiding

Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020.

Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer u online koopt bij bedrijven in het VK. Dit is het geval, hoewel de EU en het VK een handels- en samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten (pdf) .

Sinds 1 januari 2021 dient u op de hoogte te zijn van de volgende wijzigingen:

 • Er zijn extra invoerheffingen en belasting over de toegevoegde waarde (btw) van toepassing wanneer u koopt op websites in het VK (afhankelijk van de waarde van de artikelen en waar het product is vervaardigd)
 • De EU-wetgeving inzake consumentenbescherming is mogelijk niet langer van toepassing, in plaats daarvan worden uw consumentenrechten vastgelegd in de Britse wetgeving
 • Het kan moeilijker zijn om een ​​geschil met een Brits bedrijf op te lossen

Online winkelen bij een Brits bedrijf

Wanneer u online koopt, geniet u extra bescherming onder de EU-wetgeving . Deze rechten zijn niet van toepassing als u koopt bij een handelaar buiten de EU.

Vanaf 1 januari 2021 heb je nog steeds consumentenrechten als u online koopt bij retailers in het VK. Deze rechten zullen echter worden vastgelegd in de Britse wetgeving en niet in de EU-wetgeving. De wettelijke garanties die u op grond van het EU-recht hebt, zijn mogelijk niet meer van toepassing.

U dient dit advies van de Competition and Consumer Protection Commission (CCPC) op te volgen voordat u iets koopt bij een Britse detailhandelaar:

 1. Controleer de locatie van het bedrijf Zoek uit waar het bedrijf is gevestigd. Vertrouw niet op de naam van de website, bijvoorbeeld .ie, co.uk of .eu of dat prijzen in Euro worden weergegeven. Bekijk de algemene voorwaarden (T&C’s), het privacybeleid of neem contact met ons op pagina’s van de website voor:
  • Een fysiek adres voor het bedrijf
  • Informatie over waar bestellingen vandaan worden verzonden (dit zou in het gedeelte ‘Leveringen’ onder de algemene voorwaarden van het bedrijf moeten staan)
 2. Check de kleine lettertjes Lees de voorwaarden op de website. Zorg ervoor dat u uw rechten begrijpt rond:
  • Het artikel retourneren als u van gedachten verandert (en of het bedrijf de retourkosten dekt)
  • De bestelling annuleren voordat deze wordt verzonden

Controleer voordat u koopt of het bedrijf Ierse btw of douanekosten in de uiteindelijke prijs heeft opgenomen. Zo niet, dan moet u mogelijk de kosten voor de levering van uw artikelen dekken – zie ‘Belastingen en andere heffingen’.

Belastingen en andere heffingen

Vanaf 1 januari 2021 moet u mogelijk belastingen en heffingen, zoals douanerechten en btw , betalen wanneer u koopt bij een bedrijf in het VK (behalve Noord-Ierland). Of u al dan niet extra kosten moet betalen, hangt af van de waarde en de herkomst van de producten die u hebt gekocht – zie onderstaande tabel.

De EU en het VK zijn een handels- en samenwerkingsovereenkomst (pdf) (de Brexit-handelsovereenkomst) overeengekomen die de douanekosten dekt bij online aankopen in het VK. De deal is echter alleen van toepassing op producten die Ierland binnenkomen en die in het VK zijn gemaakt . Dit betekent dat u mogelijk nog steeds douanerechten moet betalen voor sommige artikelen die online in het VK zijn gekocht en in Ierland zijn afgeleverd.

De Brexit Trade Deal heeft geen gevolgen voor de btw. Mogelijk moet u vanaf 1 januari 2021 btw betalen op aankopen uit het VK.

Ontdek welke btw en invoerrechten u moet betalen voordat u bestelt via een Britse site. De onderstaande tabel is een richtlijn, maar als u het niet zeker weet, neem dan contact op met de winkelier voordat u koopt.

Let op: de onderstaande waardelimieten gelden voor de hele levering, niet voor slechts één artikel.

Hoe u btw en douanekosten betaalt

Er zijn twee manieren waarop btw en douanekosten worden toegepast op in aanmerking komende aankopen uit het VK:

 1. Het bedrijf kan zich registreren bij de belastingdienst en Ierse btw en eventuele heffingen innen wanneer u uw aankoop online doet . U hoeft geen Britse btw te betalen over uw aankoop. U hoeft bij levering geen extra Inkomstenkosten te betalen.
 2. Als het bedrijf niet is geregistreerd bij de belastingdienst, is uw pakket mogelijk onderworpen aan btw en andere heffingen bij aankomst in Ierland vanuit het VK . Het postbedrijf of koeriersbedrijf dat het pakket aflevert, vult de relevante douaneaangiften in, inclusief waar het product is vervaardigd. Je krijgt een rekening van de koerier of het postbedrijf voordat je pakket wordt afgeleverd. Het bedrijf heeft meestal administratiekosten. De kosten variëren en er kan een minimumbedrag zijn (tussen €10 en €15).

Als u het artikel retourneert:

Als u een artikel retourneert, kunt u mogelijk de door u betaalde douanerechten en btw terugkrijgen.

Hoe u restitutie aanvraagt, hangt af van hoe u de kosten heeft betaald.

 1. U hebt rechtstreeks aan de winkelier betaald op het verkooppunt : u vraagt ​​deze meestal aan en ontvangt deze als onderdeel van uw totale terugbetaling van de winkelier.
 2. U heeft bij aflevering aan het postbedrijf of koeriersbedrijf betaald : u moet rechtstreeks bij het postbedrijf of het koeriersbedrijf een terugbetaling aanvragen.

Vergeet niet om het bewijs te bewaren dat u het artikel hebt geretourneerd.

Als er iets misgaat

Als je online koopt, heb je extra bescherming onder de EU-wetgeving als er iets misgaat . Deze rechten zijn niet van toepassing als u koopt bij een handelaar buiten de EU.

Vanaf 1 januari 2021 moet u extra voorzichtig zijn bij het kopen van een Britse verkoper. Het is erg belangrijk om de voorwaarden op de website van de verkoper goed te controleren.

U moet zich ervan bewust zijn dat:

 • Uw herroepingstermijn van 14 dagen volgens de EU-wetgeving is mogelijk niet langer van toepassing als u uw bestelling na 31 december 2020 probeert te annuleren. De Britse wetgeving kan echter vergelijkbare rechten vastleggen. Een bedrijf gevestigd in het VK kan nog steeds een retour accepteren onder zijn algemene voorwaarden.
 • Als u vóór 31 december 2020 iets heeft gekocht van een bedrijf in het VK en het product na die datum defect raakt of niet wordt geleverd, kunt u mogelijk geen klacht indienen via ECC Ierland of de Europese procedure voor geringe vorderingen gebruiken . U kunt nog steeds rechtstreeks een klacht indienen bij het bedrijf.

Revenue heeft een lijst met voorbeelden die laten zien hoe u kunt berekenen wat u verschuldigd bent voor artikelen die u online van buiten de EU koopt.

An Post heeft meer informatie over het betalen van belasting en toeslagen na Brexit .


Geplaatst: 26-08-2022
Bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.