Leven in Ierland

Geschatte leestijd : 5 minuten

Inleiding

Wanneer u naar Ierland verhuist, zijn er veel zaken waarvan u op de hoogte moeten zijn om het proces zo gemakkelijk mogelijk te maken. In deze publicatie gaat het onder meer over de dagelijkse zaken waarmee u te maken kunt krijgen.

In de meeste gevallen kunnen EER-onderdanen (dit omvat de EU en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserse onderdanen en hun gezinnen Ierland binnenkomen en maximaal 3 maanden zonder beperking blijven. Als u met pensioen bent en van plan bent langer dan 3 maanden te blijven, moet u over voldoende middelen en een ziektekostenverzekering beschikken om ervoor te zorgen dat u niet ten laste van de staat komt, of u moet in loondienst of als zelfstandige werken. Zie hiervoor de publicatie “Werken”.

Voor degenen onder u die overwegen om in Ierland te gaan wonen (of er evengoed over nadenken het te verlaten), is het altijd het beste om de voor- en nadelen af te wegen.

Ierland is een dynamisch land met aanzienlijke voordelen voor het dagelijks leven en de levensstijl, maar zoals alle plaatsen zijn er aanzienlijke nadelen die moeten worden blootgelegd.

Heeft u zich ooit afgevraagd wat de beste en slechtste aspecten van het leven in Ierland zijn? We zullen ze zoveel mogelijk beperken. Laat ik eerst het ergste aankaarten.

Het ergste……….het weer!

Het is veilig om te zeggen dat een van de ergste dingen van het leven in Ierland het weer is! Verwacht regen, regen, wind en dan nog meer regen. Hoewel vorig jaar(2021) tijdens de zomermaanden recordtemperaturen op het eiland werden waargenomen, hebben we over het algemeen het hele jaar door nat, koud weer.

Het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in het hele land wordt over het algemeen als ondermaats beschouwd. De zwaarst getro en gebieden zijn zeker de meer afgelegen delen van het land. Maar zelfs stedelingen zijn altijd in het geweer over de staat van het openbaar vervoer. In Dublin doen de DART (Dublin Area Rapid Transit) en nationale treinlijnen goed werk, maar vergeet de bussen; u verspilt, letterlijk, uw tijd.

De Woningcrisis

De huisvestingscrisis in Ierland is een hot topic. Hoewel de vastgoedbouw na de recessie inde jaren 70 eindelijk is hervat, blijft er een waanzinnig laag aantal betaalbare woningen. Dublin blijft hiervoor de grootste boosdoener – een probleem dat alleen maar verergerd wordt door de buitensporige kosten van levensonderhoud, maar het probleem bestaat in het hele land.

Infrastructuur

Hoewel grote steden enigszins goed voorzien zijn, is de infrastructuur in de meer afgelegen delen van Ierland een groot probleem. Tenzij u van plan bent om aan de stadskant te wonen of regelmatig van de ene grote stad naar de andere grote stad te reizen, verwacht u slechte wegen en algemene infrastructuur.

Gezondheidszorg

in Ierland blijft een van de grootste nadelen van het leven op het Emerald Isle. Hoewel er overheidsstimulansen zijn om het systeem te verbeteren, moet u rekening houden met lange wachttijden voor specialistische hulp, wachtrijen voor ziekenhuisbedden en over de hele linie onderbezetting. De wachttijden voor ziekenhuizen in Ierland behoren zelfs tot de slechtste in Europa!

De vriendelijkheid, gastvrijheid en behulpzaamheid

Zoals ik hierboven ook vermeldde, de meerderheid van de Ieren staan hierom bekend. Ze beginnen graag een gesprek met je en zijn geïnteresseerd in waar je vandaan komt. Overal wordt je gastvrij ontvangen en ook de bediening in winkels is vriendelijk. De meeste Ieren beschouwen het als een vanzelfsprekendheid om een helpende hand toe te steken als je die nodig mocht hebben.

De natuur

is zonder twijfel een van de beste aspecten van het leven in Ierland. Of je nu in een stad of een klein stadje in de Midlands bent, de natuur is er in overvloed. Of je nu een doorgewinterde zeeman, een gevorderde ontdekkingsreiziger, een rondtrekkende boswachter, een rebelse bergbeklimmer, een liefhebber van activiteiten of wat dan ook bent, Ierland heeft het allemaal. Verwacht een overweldigende hoeveelheid activiteiten om te doen.

De Craic

Natuurlijk, daar staan ze erom bekend! De “craic” of “bater” is wat we Ierse humor noemen. Het is donker, het is sarcastisch, het is verdomd briljant. Vaak kunnen mensen van buiten de stad dit als gemeen of spottend opvatten, maar kijk, ze hebben gewoon de gekkigheid! Onthoud ook dat Ieren het net zo goed ontvangen als dat ze het uitdelen, dus doe mee en je zult ongetwijfeld een geweldige tijd hebben.

De Cultuur

De rijke en dynamische cultuur van Ierland is wereldwijd bekend. Van muziekmakers tot lokale ambachten, tot kunst en literatuur, tot poëzie en toneelschrijvers – ja, Ierland heeft echt een diverse culturele scene. Er is altijd wel iets te doen, wat uniek is voor Ierland en representatief is voor de Ierse cultuur, het enige wat je hoeft te doen is meedoen!

De kroegen (pubs)

Een van de beste dingen van het leven in Ierland zijn toch wel de pubs! Gesprekstof is er in overvloed, en je kunt elke avond van de week een machtig geklets en geroddel verwachten! Of je nu op zoek bent naar een modernere pub of een ouderwetse local met livemuziek, er zijn cafés in overvloed op het Emerald Isle.

De meest populaire Ierse steden voor expats zijn:

 • Dublin
 • Cork
 • Galway
 • Limerick
 • Waterford

Dublin en Cork zijn het duurst, hoewel Limerick snel aan het inlopen is op beide steden. Galway, net boven Limerick aan de westkust van Ierland, biedt een betaalbaarder leven dan de andere drie, maar het blijft duurder om in de stad te wonen dan op het platteland of in een kleinere stad.

Waterford, aan de oostkust van Ierland, wordt ook steeds populairder bij de expatgemeenschap. Een voordeel is dat het nog betaalbaarder is dan Galway.

Expatvrouwen moeten zich ervan bewust zijn dat Ierland een patriarchale samenleving is. Hoewel vrouwen wettelijk dezelfde rechten hebben als mannen, kunnen veel delen van de Ierse samenleving nog steeds aanvoelen als een “jongensclub”. Vrouwen moeten voorbereid zijn op vragen over hun burgerlijke staat en of ze al dan niet kinderen hebben. Als een vrouw iets doet wat mannelijker wordt geacht, zoals “a pint” bestellen in plaats van “a glass of beer”, kan ze commentaar krijgen of geplaagd worden door mensen die in de buurt staan.

Een “Iers bye, bye, bye” is wereldwijd bekend als het wegglippen van een sociale gebeurtenis zonder een woord tegen iedereen te zeggen. Hoewel dit soms wordt gezien als een onbeleefde manier om een sociale bijeenkomst te verlaten, komt het voort uit openlijke Ierse beleefdheid en gastvrijheid.

Ierse gastvrijheid is vriendelijk, gul en intens. Als je in een Iers huis wordt verwelkomd, word je hartelijk begroet. Er wordt van je verwacht dat je iedereen daar gedag zegt en een hand geeft, zelfs kinderen. In een klein gezelschap zal dit niet veel lijken. Helaas wordt deze individuele begroeting zelfs verwacht in groepen van tien of meer.

Een afscheid is vergelijkbaar. Ieren verwachten dat ze persoonlijk afscheid nemen van iedereen op een bijeenkomst, en bij dat afscheid horen beleefde aanbiedingen van meer eten, drinken en alles wat iemand verder nog nodig heeft, voordat hij of zij eindelijk vertrekt. Ieren grappen zelfs dat het afscheid vaak net zo lang duurt als de sociale bijeenkomst zelf. Daarom glippen sommige Ieren gewoon weg zonder dat iemand het merkt. Dit is niet onbeleefd bedoeld, het is eerder een tijdsbesparing.

Als expat kun je het beste het lange afscheid nemen accepteren als je voor het eerst in Ierland aankomt. U kunt beginnen met het oefenen van uw Ierse afscheid zodra u een tijdje in het land hebt gewoond en solide vriendschappen hebt opgebouwd met mensen die weten dat uw neiging om te verdwijnen niet onbeleefd is; het is gewoon dat u gewend raakt aan die cultuur.


Geplaatst: 11-08-2022
Bronnen: Internation, Ierse Overheid
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …