Oplichting met huurwoningen

Geschatte leestijd : 4 minuten

Inleiding


Wanneer u een accommodatie huurt, hetzij als uw huis of wanneer u op vakantie bent, moet u er absoluut zeker van zijn dat de verhuurder en het onroerend goed echt zijn, aangezien er oplichters zijn die zullen proberen u uw geld te ontfutselen en u te laten stranden.

Verhuur oplichting

Er zijn een aantal verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om u op te lichten. Vooral wanneer er veel vraag is naar huurwoningen, loont het om op de hoogte te zijn van hoe deze oplichting werkt.

 • De oplichter gebruikt de foto’s en details van een echte huurwoning en maakt een lijst met hun e-mailadres en telefoonnummer. Ze zullen een reden hebben waarom ze u niet kunnen ontmoeten om u de woning te laten zien, zoals werkverplichtingen of verblijf in het buitenland. Ze zullen u vragen om de borg en de eerste maand huur vooraf te betalen en kunnen u extra foto’s en zelfs een set (valse) sleutels sturen om het overtuigender te maken.
 • De oplichter huurt een huis en adverteert het vervolgens als beschikbaar voor verhuur. Zij leiden potentiële huurders rond terwijl ze er wonen. Ze zullen opnieuw vooraf om geld vragen en kunnen u een set valse sleutels geven, maar wanneer u arriveert om in te trekken, werken de sleutels niet en is de oplichter verdwenen. Ze kunnen dit bij een aantal mensen tegelijk doen.
 • Naast het oplichten van uw geld, kunnen ze u vragen om een ​​kopie van uw identiteitsbewijs of een bewijs van het huidig adres in te dienen als onderdeel van het aanvraagproces. Hiermee kunnen zij vervolgens verdere identiteitsfraude plegen.

Voorbeeld:

Ross is op zoek naar een appartement om te huren en ziet er een die hij leuk vindt en die binnen zijn prijsklasse ligt. Hij neemt contact op met de adverteerder om zijn interesse kenbaar te maken en voor meer informatie. De huisbaas antwoordt en zegt dat het pand nog steeds beschikbaar is, maar dat er enorm veel belangstelling is en dat het binnen enkele dagen weg zal zijn. Ross vraagt ​​de huisbaas om hem zo snel mogelijk bij het pand te ontmoeten, aangezien hij in de buurt woont en graag even een kijkje wil nemen voordat ze verder gaan. De huisbaas vertelt hem dat hij hem niet kan ontmoeten omdat hij in Londen voor een groot financieel bedrijf werkt, maar als hij hem de borg en de eerste maand huur overmaakt, kan hij het pand huren en zal hij hem het huurcontract en de sleutels per koerier sturen. Omdat Ross zo graag het appartement wil hebben, stuurt hij die dag het geld en e-mailt hij de verhuurder een kopie van de betalingsbevestiging. Hij wacht op de sleutels en contracten, maar die komen nooit en alle communicatie met de verhuurder stopt zodra het geld is betaald.

Fraude met vakantieverhuur

Dit soort zwendel richt zich op mensen die accommodatie voor een vakantie boeken en kan moeilijker te detecteren zijn omdat de accommodatie zich in een ander land kan bevinden, zodat u niet de mogelijkheid heeft om deze van tevoren te bekijken.

 • De oplichter kopieert foto’s en informatie van een echte advertentie op een vastgoedwebsite en maakt een valse advertentie op een vakantieboekingswebsite of sociale media. Wanneer iemand contact opneemt over het huren van het pand, zal de oplichter beweren dat er veel vraag naar is en dat er een aanbetaling moet worden gedaan om het zeker te stellen. Nadat het geld is overgemaakt, stopt de communicatie met de oplichter of, erger nog, u ontdekt dat een dergelijke accommodatie niet bestaat.
 • Ze kunnen u vragen om buiten de boekingswebsite om te betalen via overschrijving, betaal nooit op deze manier voor accommodatie, want u heeft geen herroepingsmogelijkheid als er iets misgaat.

Hoe kunt u een zwendel herkennen

 • De huurprijs is te mooi om waar te zijn en ongebruikelijk laag voor het gebied of de tijd van het jaar.
 • De verhuurder is in het buitenland en kan u niet ontmoeten.
 • Ze vragen u om een ​​betaling uit te voeren via een niet-bancaire overboeking. U moet altijd betalen op een manier die uw geld traceerbaar maakt, zoals een cheque of bankcheque.
 • De lijst en informatie staat vol met grammaticafouten en onregelmatigheden.
 • Vraag om een ​​exact adres en gebruik Google Maps om te verifiëren dat het bestaat en is zoals geadverteerd.
 • Zorg er bij het boeken van uw vakantieverblijf voor dat u betaalt via de beveiligde website van een reisbureau.
 • Vraag de verhuurder om u bij de accommodatie te ontmoeten en een volledige rondleiding te volgen. Zorg ervoor dat er een huurovereenkomst is en dat de sleutels die ze u geven in de sloten passen.
 • Als u een vakantiehuis boekt en het niet prettig vindt om rechtstreeks met een eigenaar om te gaan, gebruik dan een bekende boekingsagent of website. De deal is misschien niet zo voordelig, maar het zal de moeite waard zijn voor de extra gemoedsrust.
 • Het huren van een woning brengt grote sommen geld met zich mee en kan stressvol zijn, maar neem zoveel mogelijk tijd om gedegen onderzoek te doen. Laat u niet haasten.

Contact opnemen

Als u denkt dat u het slachtoffer bent geworden van oplichting of fraude en iemand uw bank- of kaartgegevens heeft gegeven, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank zodat zij u kunnen adviseren en indien nodig uw rekening kunnen blokkeren, uw kaarten kunnen annuleren of extra beveiliging kunnen uitvoeren wanneer het uitvoeren van betalingen en overboekingen vanaf uw rekening. Neem ook contact op met uw plaatselijke Garda-station.

Als u een nepvermelding op een accommodatie- of boekingswebsite ziet, neem dan onmiddellijk contact op met de site zodat deze kan worden verwijderd.

U kunt contact met ons opnemen en ons vertellen over oplichting die u, uw familie of vrienden hebben meegemaakt, aangezien het vergroten van het bewustzijn over oplichting een van de beste manieren is om ze te voorkomen. Als u ergens anders in Europa bent opgelicht, neem dan contact op met het European Consumer Centre Ireland .


Geplaatst: 24/02/2023
Bron: CCPC
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…