Public Services Card

Wat is een Public Service Card?

Een Publieke Dienstverleningskaart wordt meestal uitgegeven bij toekenning van een PPS-nummer . Als u een sociale uitkering (inclusief kinderbijslag) aanvraagt ​​of momenteel ontvangt, wordt u gevraagd om u te registreren voor uw Public Service Card.

Als u nog geen Public Services Card heeft, zie dan ‘Waar aanvragen’ hieronder.

Welke informatie geeft deze kaart weer?

Op de voorkant van de kaart staan ​​uw naam, foto en handtekening, samen met de vervaldatum van de kaart. Op de achterkant van de kaart staat uw PPS-nummer en een kaartnummer. Het bevat ook een magneetstrip waarmee sociale uitkeringen zoals pensioenen kunnen worden geïnd op postkantoren

Als u recht heeft op gratis reizen, zal de kaart deze informatie ook in de linkerbovenhoek weergeven. Als FT-P op de kaart staat, heeft de houder persoonlijk recht op gratis reizen. Als FT+S op de kaart staat, kan de houder reizen met zijn echtgeno(o)t(e), partner of samenwonende. Als FT+C op de kaart staat, mag de houder gratis een begeleider (ouder dan 16) mee laten reizen.

Uw PSC gebruiken om online sociale uitkeringen aan te vragen

Als u een Public Service Card heeft, kunt u een door MyGovID geverifieerd account aanmaken om online toegang te krijgen tot een reeks openbare diensten .

Uw mobiele telefoonnummer moet worden geverifieerd door de DSP om een ​​door MyGovID geverifieerd account in te stellen .

Als u een Public Services Card heeft en uw mobiele telefoonnummer wilt laten verifiëren door de Department of Social Protection (DSP), kunt u bellen met: 0818 927 999.

Aanmelden voor een Public Service Card

Face-to-face registratie voor een Public Services Card wordt SAFE-registratie (Standard Authentication Framework Environment) genoemd.

Het Department of Social Welfare stuurt u een brief met uw SAFE inschrijvingsafspraak. De SAFE-registratie duurt ongeveer 15 minuten en vindt meestal plaats in uw lokale Intreo Center . Het is belangrijk dat u aanwezig bent op uw afspraak. Het zal mogelijke problemen met toegang tot sociale uitkeringen in de toekomst helpen voorkomen. Tijdens deze afspraak wordt er een foto van u gemaakt en uw handtekening gezet voor uw nieuwe OV-chipkaart, die op uw huisadres wordt bezorgd. U wordt ook gevraagd om de antwoorden op enkele beveiligingsvragen.

U moet bepaalde documenten meenemen naar uw afspraak om uw identiteit en adres te bewijzen. Neem ook de brief mee die u heeft gekregen ter bevestiging van uw afspraak en, als u die heeft, uw mobiele telefoon. Als u uw mobiele telefoon bij u heeft, kan uw nummer worden geverifieerd door de afdeling. U heeft telefoonverificatie nodig om online toegang te krijgen tot openbare diensten . Als u momenteel een Social Services Card heeft (een kaart die wordt gebruikt om sociale uitkeringen te innen), neem die dan ook mee.

Om een ​​uitkering of uitkering te krijgen, moet u zich legitimeren. Als u op verzoek voldoet aan het SAFE-registratieproces, wordt u geacht uw identiteit te hebben geverifieerd. Als u het SAFE-registratieproces niet volgt, kunnen uw sociale uitkeringen (inclusief kinderbijslag) en/of uw sociale bijstandsrechten (zoals gratis reizen) worden opgeschort.

Documenten om mee te nemen naar uw SAFE registratie afspraak

1. Identiteitsbewijs:

Ierse burgers geboren in IerlandGeldig Iers paspoort of huidig ​​Iers of Brits rijbewijs of Iers leerling-rijbewijs.
Ierse staatsburgers geboren in Noord-Ierland en Britse staatsburgersHuidig ​​paspoort, of uw geboorteakte en huidig ​​rijbewijs*
Ierse staatsburgers via naturalisatie of buitenlandse geboorteregistratieGeldig Iers paspoort of naturalisatiecertificaat of buitenlands geboortebewijs en Iers of Brits rijbewijs of Iers leerling-rijbewijs.
EU-burgers (behalve Ieren en VK)Geldig paspoort of nationale identiteitskaart
Niet-EU-burgersHuidig ​​paspoort of reisdocument uit 1951

*Als u een Iers staatsburger of Brits staatsburger bent en geen paspoort of rijbewijs als identificatie heeft, kan u toch een Public Services Card krijgen. Aanvullende informatie die kan worden geverifieerd om uw identiteit te bevestigen, kan worden verzameld tijdens uw afspraakgesprek.

Voor Ierse staatsburgers die in Ierland zijn geboren, kunnen geboortegegevens in de meeste gevallen online worden geverifieerd bij het General Register Office. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om de geboorteakte te vinden, zodat de persoon moet terugkeren met een kopie van zijn/haar geboorteakte.

Als u voor SAFE-registratiedoeleinden een kopie van uw Ierse geboorteakte wilt ontvangen, kunt u deze tegen een gereduceerd tarief verkrijgen bij de Registrar op vertoon van uw SAFE-uitnodigingsbrief of afspraakbevestiging.

2. Bewijs van adres (geldt voor iedereen, of het nu gaat om een ​​Ier, EU-burger of niet-EU-burger):

U moet een bewijs van uw adres kunnen tonen. U kunt hiervoor een van de volgende documenten gebruiken (op het document moet uw naam en adres staan ​​en het mag niet ouder zijn dan 3 maanden):

 • Een rekening van een nutsbedrijf
 • Een officiële brief/document
 • Een financiële verklaring
 • Een huurovereenkomst
 • Bevestiging van het adres door een derde partij, zoals een schooldirecteur/beheerder, accommodatie/eigenaar* of beheerder daarvan.

*Als u bij vrienden of familie verblijft, is een originele rekening van het huishouden plus een briefje van de houder van de rekening die bevestigt dat u op het rekeningadres woont, acceptabel. Deze notitie kan op de rekening zelf worden geschreven.

3. Aanvullende nuttige documenten

Als u een van de onderstaande items heeft, dient u deze mee te nemen, aangezien ze ook kunnen helpen om uw identiteit te bevestigen. Als u geen van deze heeft, neem dan andere documenten of vormen van identiteitsbewijs met foto mee*.

*De volgende items worden niet geaccepteerd als identiteitsbewijs voor SAFE-registratie: doopcertificaat, werk-ID-kaart, Garda-formulier ML-10, Garda-leeftijdskaart, gefotokopieerde certificaten of documenten en verlopen documenten in het algemeen.

Verloren of beschadigde PSC

Als uw Public Services Card verloren, gestolen of beschadigd is, moet u onmiddellijk contact opnemen met de Public Services Card Helpdesk op 0818 837 000.

Wijzigen van de naam op uw PSC

Als u uw naam op uw PSC wilt wijzigen, moet u persoonlijk naar een SAFE-registratiecentrum gaan met de relevante documenten (zie hieronder), aangezien een nieuwe handtekening vereist is voor uw PSC.

Naamsverandering door gebruik en reputatie

Om de naam op uw PSC te wijzigen, moet u 2 jaar gebruik van uw nieuwe naam kunnen aantonen. Hiervoor moet u minimaal 2 van de volgende documenten overleggen, die minimaal 2 jaar oud zijn:

 • Officiële communicatie met een overheidsdienst
 • Educatief certificaat
 • Bankafschrift of kaart
 • Nutsrekening
 • Studenten- of werknemerskaart (of vergelijkbaar)

Naamswijziging na huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om uw naam op uw PSC te wijzigen na een huwelijk of geregistreerd partnerschap, moet u het volgende overleggen:

 • Foto-ID in uw voorhuwelijks-/burgerlijk partnerschapsnaam (bijvoorbeeld PSC, paspoort of rijbewijs), en
 • Uw huwelijksakte of geregistreerd partnerschap.

Terugkerend naar uw pre-huwelijks- of pre-burgerlijke partnerschapsnaam

Om uw naam op uw PSC weer te wijzigen in uw naam vóór het huwelijk of vóór het burgerlijk partnerschap, moet u het volgende indienen:

 • Echtscheiding, ontbinding of scheiding van tafel en bed documenten, of
 • Correspondentie van een advocaat waaruit blijkt dat een scheiding, echtscheiding of ontbinding is ingeleid.

Naam veranderd door akte

Als u uw naam heeft gewijzigd door middel van een akte, door een solicitor, moet u een akte indienen die is geregistreerd bij het Ierse Hooggerechtshof.

Uw PSC verlengen

Public Services Cards uitgegeven tot november 2018 zijn 7 jaar geldig. Public Services Cards uitgegeven na november 2018 zijn 10 jaar geldig.

Kaarten voor openbare diensten die dringend zijn vernieuwd tijdens de COVID-19-crisis op het gebied van de volksgezondheid, zijn mogelijk slechts 3 jaar geldig.

U kunt uw kaart verlengen door naar een PSC-registratiecentrum te gaan. U kunt uw PSC ook online verlengen .

Waar vraagt ​​u een PSC aan

Klanten van het Department of Social Protection kunnen worden uitgenodigd om de registratie van de Public Services Card bij te wonen.

U kunt ook contact opnemen met uw Intreo Center om een ​​afspraak te maken. U kunt een lijst met registratiecentra voor openbare servicekaarten vinden op gov.ie.

Klantidentiteitsdiensten

Department of Social Protection

Shannon Lodge
Carrick-on-Shannon
Co. Leitrim
N41 KD81

Tel: (071) 967 2616 of 0818 927 999
Startpagina: https://www.gov.ie/en/publication/fd52ab-public-services-card/
E-mail: CIS@welfare.ie


Geplaatst: 30-06-2022
Bron: Ierse Overheid
Afbeelding: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook: