TV Licentie. Als u een tv hebt, moet u een tv-licentie hebben

Geschatte leestijd : 5 minuten

Inleiding

Een tv-licentie kost € 160 (2023) per jaar voor zowel particulieren als bedrijven. Bent u ouder dan 70, dan heeft u recht op een gratis tv-licentie via het Huishoud Voordeel Pakket.

U kunt een boete krijgen van maximaal € 1.000 (of € 2.000 voor volgende overtredingen) als u geen tv-licentie hebt wanneer u er een nodig heeft.

Heb ik een tv-licentie nodig?

Als u een tv hebt, moet u een tv-licentie hebben. Dit geldt zelfs als de tv kapot is, aangezien deze gerepareerd kan worden. Als u andere apparatuur heeft die tv-signalen kan ontvangen (bijvoorbeeld met behulp van een antenne, schotelantenne of kabel), moet u ook een tv-licentie hebben.

U hebt maar één tv-licentie nodig voor uw hele huis, ook als u meerdere tv’s in huis hebt.

Als u in een appartement of flat woont en een tv hebt, heb u een eigen tv-licentie nodig. Voor elk afzonderlijk appartement of appartement is een aparte vergunning vereist.

Ik heb een Smart-tv

U hebt een tv-licentie nodig als u een Smart TV hebt, ook als u de tv alleen gebruikt om te streamen. Dit komt omdat de tv tv-signalen kan ontvangen.

Tv kijken op uw computer, telefoon of ander apparaat

U hebt geen tv-licentie nodig om televisie te kijken op uw computer, telefoon of ander apparaat (bijvoorbeeld RTÉ Player of streamingdiensten zoals Netflix).

De computer, telefoon of ander apparaat mag echter geen tv-signaal via kabel, satelliet of antenne kunnen ontvangen.

Wonen in huurwoning

Als u huurt en er is een tv, moet u een tv-licentie hebben. Dit geldt ongeacht of u of de verhuurder eigenaar is van de tv.

Tweede woningen

Heeft u een tv in uw tweede huis, of vakantiehuis, dan moet u voor dit huis een aparte vergunning aanvragen. Dit is zelfs het geval als u al een tv-licentie heeft voor uw hoofdwoning.

Bedrijfspand

Heeft u tv’s in uw kantoor of bedrijfspand, dan heeft u een tv-licentie nodig. Eén tv-licentie dekt alle tv’s in uw bedrijfspand. Heeft u meer dan één bedrijfspand, dan heeft u voor elk adres ook aparte tv-licenties nodig.

Verhuizen naar Ierland vanuit een ander land

Als u naar Ierland bent verhuisd, kunt u geen tv-licentie vanuit het buitenland overdragen. U moet hier een nieuwe licentie kopen. Dit geldt ook als u korte tijd in Ierland woont.

Elke tv-licentie is alleen geldig in Ierland en duurt 1 jaar. Als u het land verlaat voordat het afloopt, kunt u geen restitutie krijgen van de betaalde vergoeding.

Uw eerste tv-licentie krijgen

U kunt voor het eerst een tv-licentie kopen:

  • Persoonlijk, bij uw plaatselijke postkantoor (met contant geld, cheque, creditcard of bankpas of met spaarzegels voor tv-licenties)
  • Online, via TV Licentie Online
  • Telefonisch, op (01) 705 8800 (alleen voor creditcard- of debetkaarttransacties)
  • Via automatische incasso, met behulp van formulieren die verkrijgbaar zijn bij uw TV License Records Office – betalingen zijn in maandelijkse, driemaandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse termijnen

Een tv-licentie kost € 160 per jaar (2023) voor zowel particulieren als bedrijven.

Uw eerste tv-licentie is geldig tot het einde van de 11e maand volgend op de maand waarin deze is uitgegeven. Als de vergunning bijvoorbeeld half april is afgegeven, is deze geldig tot eind maart van het volgende jaar. Bij verlenging is de nieuwe licentie 12 maanden geldig.

Wie komt in aanmerking voor een gratis tv-licentie?

Als u ouder bent dan 70, kunt u gratis een tv-licentie krijgen als onderdeel van het Household Benefits-pakket (HBP). Sommige mensen onder de 70 komen mogelijk ook in aanmerking voor het Household Benefits-pakket en een gratis licentie.

U moet de optie TV-licentie op het formulier selecteren wanneer u het HBP aanvraagt.

Als u in aanmerking komt, komt u in aanmerking voor een gratis licentie vanaf de volgende verlengingsdatum van uw bestaande licentie.

Het Department of Social Protection geeft u u een gratis licentie en vertelt An Post ook dat u recht hebt op een gratis licentie zolang u recht hebt op het Household Benefits-pakket.

Uw tv-licentie verlengen

Wanneer uw licentie moet worden verlengd, ontvangt u een herinnering per post of per e-mail.

Hoe te verlengenWaarInformatie die u nodig heeft
PersoonlijkBij uw lokale An Postkantoor U kunt betalen met contant geld, cheque, creditcard of betaalkaart of met spaarzegels voor tv-licenties)Een herinneringsbericht zodat de barcode aan de balie gescand kan worden
OnlineTV-licentie onlineHet 17-cijferige tv-referentienummer en de 5-cijferige pincode zodat u zich kunt aanmelden
TelefoonBel (01) 705 8800Het 17-cijferige tv-referentienummer

Hoe lang is de licentie geldig?

Uw nieuwe licentie is geldig vanaf de datum waarop de oude licentie verloopt. Dit geldt ook als u later dan de vervaldatum heeft betaald. Uw rijbewijs loopt bijvoorbeeld af op 31 januari 2022, maar u verlengt te laat en betaalt pas op 1 maart 2022. Het nieuwe rijbewijs is geldig van 1 februari 2022 tot en met 31 januari 2023.

Waar kan ik mijn tv-licentienummer vinden?

Uw tv-licentienummer (of tv-referentienummer) is een 17-cijferig nummer dat wordt weergegeven op uw verlengingsbericht , samen met uw 5-cijferige pincode.

Als u deze gegevens niet heeft, moet u schrijven of e-mailen naar uw plaatselijke TV Records-kantoor . U krijgt elk jaar een nieuwe pincode.

Het wijzigen van uw persoonlijke gegevens

Als u gaat verhuizen, kunt u uw tv-licentie meenemen naar uw nieuwe adres.

Breng uw vergunning naar het dichtstbijzijnde An Post-kantoor, met bewijs van uw nieuwe adres (bijvoorbeeld een rekening van het elektriciteitsnet of een bankafschrift). Een bericht werkt uw gegevens bij en geeft de licentie gratis opnieuw uit.

U kunt ook online gaan om uw tv-licentierecords bij te werken . U hebt uw tv-licentienummer en pincode nodig.

U kunt op dezelfde manier andere persoonlijke gegevens wijzigen – online of bij uw dichtstbijzijnde An Post-kantoor.

Uw adreswijziging of andere persoonlijke gegevens worden binnen 10 werkdagen bijgewerkt in de tv-licentiedatabase.

Als u uw tv-licentie niet betaalt

Als u uw tv-licentie niet heeft betaald, kunt u een bericht van An Post krijgen om u te waarschuwen dat u vervolgd kunt worden als u geen tv-licentie koopt.

Een tv-licentie-inspecteur kan bij u thuis komen om te controleren of u een tv heeft.

Als u geen tv-licentie heeft om de inspecteur te laten zien, kunt u voor de rechter worden gedaagd. Als u wordt veroordeeld, kunt u een boete krijgen van € 1.000 voor een eerste overtreding en € 2.000 voor volgende overtredingen.

Als u een boete heeft gekregen en u een gerechtelijk bevel overtreedt waarin u wordt opgedragen hun televisielicentie te betalen, kunt u worden opgesloten.

Als u een kennisgeving van een tv-licentie ontvangt, maar u hebt geen tv in uw huis of bedrijfspand, moet u het Statutory Declaration Form (PDF) invullen en terugsturen naar uw lokale TV License Records Office .

Waar gaat de licentievergoeding voor tv naartoe?

An Post is de aangewezen instantie, onder de Broadcasting Act 2009 , die tv-licenties afgeeft en vergoedingen int namens het Department of Communications, Climate Action and Environment . De afdeling betaalt voor dit werk een commissie uit ontvangsten voor tv-kijkgelden aan An Post.

7% van de inkomsten uit de tv-licentievergoedingen wordt betaald aan de Broadcasting Authority of Ireland (BAI) voor het Broadcasting Fund. Het wordt gebruikt ter ondersteuning van de productie van programma’s over Ierse cultuur, erfgoed en ervaring en programma’s om de alfabetisering van volwassenen te verbeteren.

De resterende inkomsten (ongeveer 85%) uit kijkgelden voor tv gaan naar RTÉ om haar verplichtingen op het gebied van publieke omroep na te komen.

Meer informatie

Op tvlicence.ie vindt u veelgestelde vragen en informatie in andere talen .

Neem voor algemene vragen over tv-licenties contact op met uw plaatselijke bureau voor het registreren van tv-licenties .

Bureau voor het opnemen van tv-licenties

1-2 Upper O’Connell Street
Freepost
Dublin 1
Ierland

Tel: +353 (0)1 7058800

Website: http://www.anpost.ie

An Post

Klantenservice

GPO
FREEPOST
O’Connell Street
Dublin 1
Ierland

Tel: (01) 705 7600
Lokaal: Callsave 1850 575 859
Telefax: (01) 809 0900

Website: http://www.anpost.ie
E-mail: customer.services@anpost.ie

Department of the Environment, Climate and Communications

29-31 Adelaide Road
Dublin 2
Ierland

Tel: +353 1 678 2000
Lokaal: 1890 449 900
Telefax: +353 1 678 2449

Website: https://www.gov.ie/en/organisation/department-of-the-environment-climate-and-communications/


Bezoekers lazen ook: