Rouw en bevalling

Geschatte leestijd : 3 minuten
Avbeelding@Pixabay, Ralphs_Fotos

Inleiding

De dood van een baby is diep bedroevend. Of u nu een miskraam, een doodgeboorte of de plotselinge dood van een kind krijgt, u kunt met diepe gevoelens van verdriet en verlies achterblijven. Rouw is een individueel proces en u en uw partner of familie kunnen op verschillende manieren rouwen.

Op deze pagina worden de verschillen uitgelegd tussen een miskraam en doodgeboorte. Ook vindt u hier informatie over wiegendood en de diensten die beschikbaar zijn om u te ondersteunen als u uw baby heeft verloren.

Wat is een miskraam?

Als u uw baby verliest vóór de 24e week van de zwangerschap, of voordat uw baby een gewicht van 500 gram bereikt, wordt dit een miskraam genoemd.

Een miskraam gebeurt vaak zonder waarschuwing, en er is vaak geen medische reden waarom het gebeurde. Dit kan zeer belastend zijn, en hoewel u fysiek vrij snel herstelt, kan het emotioneel veel langer duren.

Op de HSE-website kunt u meer lezen over de tekenen van een miskraam .

Hieronder vindt u ook informatie over de beschikbare ondersteuning na het verlies van een baby.

Wat is doodgeboorte?

Als uw baby na een zwangerschapsduur van 24 weken wordt geboren (of als uw baby meer dan 500 gram weegt) en hij geen teken van leven vertoont, wordt dit een doodgeboorte genoemd.

Wanneer een baby slechts een paar uur of dagen na de geboorte leeft, staat de dood bekend als ‘neonatale sterfte’.

Een doodgeboorte kan verschillende oorzaken hebben, maar soms is de oorzaak onbekend. Daarom kan het zijn dat u wordt gevraagd toestemming te geven voor een postmortemonderzoek. Het is normaal dat u zich in deze periode diepbedroefd en zeer overstuur voelt. Lees meer over doodgeboorte op de HSE website .

In het ziekenhuis helpt het ziekenhuispersoneel u met al uw wensen, bijvoorbeeld om uw baby vast te houden of om foto’s te maken. De maatschappelijk werker van het ziekenhuis kan u doorverwijzen naar rouwbegeleiding en u doorverwijzen naar gespecialiseerde ondersteunende diensten. U kunt ook met de zielszorger van het ziekenhuis praten over het houden van een religieuze dienst.

Wanneer u thuiskomt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar gespecialiseerde begeleiding als u het moeilijk vindt om ermee om te gaan. Hieronder vindt u ook andere manieren om ondersteuning te krijgen.

Het registreren van de doodgeboorte van uw baby

Als u dat wilt, kunt u de doodgeboorte van uw kindje registreren en een doodgeboorteakte aanvragen. Dit is optioneel en niet verplicht.

Moederschapsverlof en vaderschapsverlof

Als u moeder of biologische ouder bent van een doodgeboren baby, heeft u recht op 26 weken zwangerschapsverlof . Mogelijk heeft u ook recht op een moederschapsuitkering .

De andere ouder heeft ook recht op twee weken vaderschapsverlof en een vaderschapsuitkering van twee weken, als hij of zij voldoende sociale verzekeringspremies (PRSI) heeft betaald.

Wat is wiegendood (SIDS)?

Sudden Infant Death Syndrome (of ‘SIDS’) verwijst naar de plotselinge dood van een voorheen gezonde baby jonger dan een jaar oud. Wiegendood stond voorheen bekend als ‘wiegendood’.

Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van wiegendood onbekend is. Dit betekent dat baby’s vóór hun dood gezond lijken en dat wiegendood niet kan worden voorkomen. Meer informatie over wiegendood vindt u op de HSE-website.

Ondersteuning krijgen na het overlijden van een kind

Als u een miskraam of doodgeboorte heeft gehad, kunt u ondersteuning krijgen van het personeel van het kraamkliniek. Voor ondersteuning kunt u ook terecht bij uw huisarts .

U kunt ook contact opnemen met een van de volgende vrijwilligersorganisaties:

Zwangerschap en babyverlies Ierland

Bezoek de website van Pregnancy and Infant Loss Ireland voor:

  • Contactgegevens voor rouwondersteunende diensten in uw omgeving
  • Factsheets over zwangerschapsverlies en doodgeboorte

De Miskraamvereniging van Ierland

De Miscarriage Association of Ireland is een vrijwilligersorganisatie die informatie en ondersteuning biedt aan vrouwen (en hun partners) die een miskraam hebben gehad.

Ze bieden telefonische ondersteuning, informatie over herdenkingsdiensten en factsheets over miskraamgerelateerde kwesties. Ook houden zij regelmatig online ondersteuningsbijeenkomsten voor rouwende ouders via Zoom.

Een kleine levenslange stichting

A Little Lifetime Foundation (voorheen de Irish Stillbirth and Neonatal Death Society genoemd), is een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor:

  • Informatie en ondersteuning voor nabestaanden en families van wie de baby is overleden of die tijdens de zwangerschap de diagnose ‘fatale foetale afwijking’ hebben gekregen
  • Steungroepen onder leiding van ouders
  • Professionele rouwtherapie
  • Informatie over herdenkingsdiensten

Eerste Licht

FirstLight (voorheen bekend als de Irish Sudden Infant Death Association, of ISIDA) biedt gratis ondersteuning en informatie aan gezinnen in Ierland die de plotselinge, onverwachte dood van hun kind (van 0 tot 18 jaar oud) hebben meegemaakt. Het biedt:

  • Een nationale 24-uurs hulplijn op 1800 391 391
  • Een huisbezoekdienst met een psychotherapeut
  • Rouwtherapie voor individuen, koppels en kinderen

Contacten

A Little Lifetime Foundation

18 Orion Business Campus,
Rosemount Business Park,
Ballycoolin,
Blanchardstown,
Dublin 15
Ireland

Tel: +353 (0)1 882 9030
Website: http://www.alittlelifetime.ie/
Email: info@alittlelifetime.ie

FirstLight

Carmichael House
4 North Brunswick Street
Dublin 7
Ireland

Tel: +353 (0)1 873 2711
Locall: 1800 391 391

Fax: +353 (0)1 872 6056

Website: http://firstlight.ie/
Email: info@firstlight.ie

Miscarriage Association of Ireland

Carmichael Centre
North Brunswick Street
Dublin 7
Ireland

Tel: +353 (0)1 8735702

Website: http://www.miscarriage.ie/
Email: info@miscarriage.ie

Maternity Benefit Section

Department of Social Protection

McCarter’s Road
Ardaravan
Buncrana
Donegal
Ireland
F93 CH79

Tel: (01) 471 5898 of 0818 690 690

Website: https://www.gov.ie/en/service/apply-for-maternity-benefit/
E-mail: moederschapben@welfare.ie


Geplaatst: 06-07-2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook: