Verpanden-Pawning

Hoe werkt verpanden

Een pandjesbaas leent u een geldbedrag waarbij u een acceptabel item verstrekt als zekerheid voor de lening. Sieraden zijn het belangrijkste item dat pandmakelaars accepteren.

U geeft uw artikel aan een pandjesbaas in ruil voor een contante lening en vervolgens vordert u het artikel terug door het geleende bedrag terug te betalen, samen met rente en eventuele andere kosten.

De pandjesbaas moet de lening in contanten verstrekken. Cheques of andere vormen van betaling zijn niet toegestaan.

Pandbewijs (Pionbon)

U ontvangt een pionbon voor uw object met de volgende gegevens:

 • Uw naam en adres en dat van de pandjesbaas
 • Een omschrijving van het artikel
 • Het bedrag en de looptijd van de lening
 • Rente en alle andere verschuldigde kosten

Het ticket moet zowel door u als door de pandjesbaas worden ondertekend. Je moet dit kaartje bewaren om je item terug te krijgen.

Het item dat u verpandt, moet in handen zijn van de pandjesbaas en mag gedurende de uitleenperiode niet worden verkocht. Als de rente wordt betaald, kan deze periode worden verlengd.

De enige manier waarop een verpand item kan worden verkocht, is op een veiling door een erkende veilingmeester.

Rente

De rentepercentages verschillen per pandjesbaas. De tarieven moeten worden weergegeven in het pand van de pandjesbaas, samen met alle andere vergoedingen en kosten die van toepassing zijn.

Andere kosten en toeslagen

Pandjeshuizen kunnen kosten in rekening brengen voor:

 • Het artikel opbergen
 • Het pionticket
 • Het item laten taxeren
 • Inspectie van het verkoopboek

Wat als u uw lening niet kunt terugbetalen?

Als u uw lening niet volledig kunt terugbetalen binnen de leentermijn maar wel de verschuldigde rente kunt betalen, kan de pandjesbaas u meer tijd geven om de lening terug te betalen – met extra rente.

Als u uw lening niet kunt terugbetalen, heeft de pandjesbaas het recht om het door u verpande goed te verkopen – op een veiling door een erkend veilingmeester.

Als u de lening kunt terugbetalen nadat de uitleenperiode is verstreken, maar voordat het item op een veiling komt, kunt u uw item nog steeds terugvorderen.

Als het object wordt geveild, kunt u het verschil opeisen tussen de prijs die de pandjesbaas ervoor ontvangt en het totale bedrag van de lening die u heeft ontvangen, inclusief alle rente en kosten, evenals de kosten van de veilingmeester. De pandjesbaas hoeft geen contact met u op te nemen om u te informeren of en wanneer uw object is verkocht en de prijs is betaald. Het is aan u om deze informatie aan de pandjesbaas te vragen.

Als u problemen heeft met schulden, is het belangrijkste om direct actie te ondernemen. Gebruik ons ​​schuldenactieplan om aan de slag te gaan en u te helpen uw schulden aan te pakken.

Controleer of uw pandjesbaas een vergunning heeft 

Pandjesbemiddeling is een gereguleerde financiële dienst en moet zijn goedgekeurd door de Commissie voor Mededinging en Consumentenbescherming. Pandjeshuizen moeten hun vergunning prominent in hun gebouwen laten zien. De drie pandjeshuizen die momenteel in Ierland een vergunning hebben, zijn:

 • John Brereton Pawnbroker Limited – 108 Capel Street, Dublin 1
 • Kearns Pandjesmakelaars en Jewelers Limited – 69 Queen Street, Dublin 7
 • Carthy’s Pawnbroking Limited – 84 Marlborough Street, Dublin 1

Geplaatst: 20/12/2022
Bron: CCPC