Zelf je huis verkopen zonder makelaar

Geschatte leestijd : 4 minuten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf hun huis te verkopen. Je huis verkopen zonder makelaar kan veel geld schelen, maar pas op dat je er geen slapeloze nachten van krijgt; daar hebben we koffie en netflix al voor!

Wij zetten de voordelen, maar ook de risico’s onder elkaar, zodat jij snel en gemakkelijk kunt bepalen of zelf je huis verkopen zonder makelaar iets voor jou is.

Waarom zelf je huis verkopen?

Als je je huis wil verkopen, dan kun je zelf meer dan je denkt. En wat je zelf doet, daar op kan je natuurlijk flink in de kosten besparen. Dit zijn de belangrijkste voordelen: 

1. Besparen door zonder makelaar te verkopen
Een van de belangrijkste overwegingen om zelf je huis te verkopen is waarschijnlijk omdat je wilt besparen op de makelaarskosten. Als je alles voor eigen rekening neemt bespaar je al snel duizenden euro’s. Het is dan wel belangrijk dat je verstand hebt van de juridische aspecten rondom een verkoop en genoeg tijd hebt om je woning actief te promoten en belangstellenden rond te leiden. 

2. Flexibeler dan een makelaar
Als verkoper ben je flexibeler dan een makelaar. Bij interesse in jouw woning kun je direct contact opnemen met de geïnteresseerde en een bezichtiging inplannen. Jij verzorgt de bezichtigingen wanneer het jou en de potentiële koper uitkomt. Ook als dat ’s avonds of in het weekend is. 

3. Meer persoonlijke kennis van de woning
De rondleidingen kan je heel goed zelf geven. Wie kent jouw woning en de buurt beter dan jijzelf? Verkopers geven aan dat dit het leukste gedeelte van het zelf verkopen is. De hele dag complimenten over je huis ontvangen, dat gaat niet snel vervelen. Ook kopers waarderen het als de verkoper zelf de bezichtiging begeleidt. Jij kunt veel meer vertellen over jouw woning dan een makelaar en jij geeft kopers informatie uit de eerste hand.

4. Kennismaken met potentiële kopers
Nog een voordeel van zelf de bezichtigingen doen is dat je in direct contact komt met potentiële kopers. Jij bepaalt aan wie je jouw huis gunt. Na al die jaren met veel plezier in je huis gewoond te hebben, wil je natuurlijk dat er fijne mensen voor jullie in de plaats komen. Wel zo leuk voor je buren.

De kogel is door de kerk; je gaat je huis verkopen. Heb je nagedacht over hoe je dit wil doen? In de huidige verkopersmarkt verkoopt een huis zichzelf wel is de gedachte. Maar hoe krijg je de beste prijs voor je huis? En wil je hulp bij de verkoop? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij en geven je handige tips.

1. Makelaar kiezen

Als je je huis verkoopt, zet je deze vaak niet zelf in de markt, maar doet een makelaar dit voor je. Het kiezen van een makelaar is geen makkelijke opgave; de keuze is reuze. Ga voor jezelf na wat je verwacht van een makelaar en voor welke prijs dit mogelijk is. Er zijn makelaars die een courtage rekenen, of een vast tarief. Er zijn makelaars waarbij je zelf een groot deel van de verkoopwerkzaamheden op je neemt (zoals de bezichtigingen), of een makelaar die alles uit handen neemt. Wat past bij jou?

2. Je huis verkoopklaar maken

Natuurlijk zorg je ervoor dat je huis schoon en fris is, maar vergeet het achterstallig onderhoud niet. Vaak zie je zelf niet meer wanneer er een dakpan ontbreekt, of als de kozijnen wel een likje verf verdienen. Die ene kraan gebruik je niet omdat die altijd lekt, maar een koper wil dat deze naar behoren werkt. Kijk kritisch naar je eigen huis en los achterstallig onderhoud op, ook een klemmende deur of loszittende trapleuning!

3. Optimale woningpresentatie

De fotoreportage van een woning is het meest bekeken onderdeel van een woningpresentatie. Een goede, complete fotopresentatie is daarom van belang. Licht en ruimte spelen hierin een belangrijke rol. Voor de allerbeste woningfoto’s schakel je een professionele woningfotograaf in. Uiteraard is ook een krachtige wervende aanbiedingstekst van belang.

Soms is een fraaie fotoreportage niet voldoende om goed gevonden te worden op huizensites. Staat jouw woning in de buurt van andere te koop staande woningen of is jouw woning qua kenmerken gelijk aan veel andere woningen? Dan is het verstandig om jouw huis wat extra aandacht te geven.

4. Juridische zaken

Het koopcontract is voor veel mensen een groot document met termen die niet altijd even duidelijk zijn. Toch is dit het belangrijkste document bij de verkoop van een woning. Je kunt een modelcontract downloaden en invullen, maar hoe zit het met de publiekrechtelijke beperkingen, de kettingbedingen, het voorkeursrecht, de ontbindende voorwaarden? Klopt de woonoppervlakte en de inhoud van de woning? Zorg ervoor dat alles goed is vastgelegd en laat iemand met verstand van zaken de koopovereenkomst doornemen voordat je tekent. Als je met een makelaar je huis verkoopt, dan stelt deze de koopovereenkomst in de meeste gevallen voor je op en controleert jouw makelaar de inhoud.
In Ierland heeft zowel de koper als verkoper zijn eigen notaris, kies bij voorkeur een notaris in jouw eigen omgeving. Lees hier meer over het verkopen van uw huis.

Met deze checklist maakt u handig uw eigen overzicht wat u verwacht van uw notaris

Waarom je huis toch wél verkopen met makelaar?

Naast bovengenoemde voordelen heeft zelf je huis verkopen ook risico’s en nadelen. Om deze risico’s te verkleinen of zelfs helemaal weg te nemen, kan een makelaar een goede aanwinst zijn. 

1. Prominente plaatsing op huizensites
Deze hebben miljoenen bezoekers per maand en is voor de meeste verkopers hét startpunt voor hun zoektocht naar een nieuwe woning. Als je met een makelaar je woning verkoopt, krijg je een prominente plaatsing van je huis op huizensites. Zonder prominente plaatsing op huizensites kunnen woningzoekers jouw woning waarschijnlijk minder goed vinden en zo mis je potentiële kopers! 

2. Ervaring in onderhandelingen
Een makelaar voert tientallen onderhandelingen per maand en is een ervaren onderhandelaar. Als je zelf de onderhandelingen voert, mis je de ervaring, de expertise en het inzicht van een échte makelaar, waardoor je wellicht veel te veel toegeeft op de koopsom. Ook heb je geen ervaring in het onderhandelen over andere voorwaarden dan de prijs, zoals de datum van aanvaarding of de ontbindende voorwaarden die de kopende partij stelt.  

3. Juridische zekerheid
Als je jouw woning zonder makelaar verkoopt, heb je geen juridische zekerheid. Stel dat er gebreken aan de woning naar voren komen na verkoop en je niet aan de meldingsplicht hebt voldaan. Dan kunnen de risico’s groot zijn. 


Geplaatst: 24/02/2024

Bezoekers lazen ook:

 • Betalingsregeling moeder- en baby-instellingen
  Geschatte leestijd : 7 minuten Inleiding De ‘Mother and Baby Institutions Payment Scheme’ voorziet in financiële betalingen en gezondheidssteun aan in aanmerking komende mensen die…
 • Medical Card en Financiële Drempel
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inkomensplafond voor een medical card Het online aanvraagproces omvat een snelle beoordeling van uw financiën. Zo weet u of u mogelijk in aanmerking komt voor een medical card of huisartsenkaart. Het…
 • Vakantie boeken
  Geschatte leestijd : 3 minuten Uw rechten en bescherming als consument zijn afhankelijk van het type vakantie dat u kiest.Als u een pakketreis boekt via een reisorganisatie, hebt u sterke rechten en bescherming, vooral als er iets …
 • Voordat u op reis gaat
  Geschatte leestijd : 3 minuten U moet vooraf wat onderzoek doen. Als u een boekingswebsite gebruikt om prijzen te vergelijken en uw hotel te boeken, controleer dan of u een contract heeft met het hotel of de boekingssite. Zo…
 • Credit Unions
  Geschatte leestijd : 6 minuten Credit Unions zijn financiële coöperaties die zijn opgericht om leden in staat te stellen te sparen en aan elkaar te lenen tegen eerlijke en redelijke rentetarieven. Het zijn organisaties zonder …