Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)

Geschatte leestijd : 4 minuten
Afbeelding@frg.ie

Inleiding

Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen.

De belasting is gebaseerd op de waarde van uw eigendom. De waarde van uw woning op 1 november 2021 wordt gebruikt om te bepalen hoeveel LPT u jaarlijks betaalt voor de jaren 2022 tot en met 2025.

Als u een nieuw gebouwde of gerenoveerde woning heeft, moet u de waarde beoordelen die deze op 1 november 2021 zou hebben gehad als deze toen was opgeleverd.

U moet de belastingdienst vertellen wat de marktwaarde van uw eigendom is. Revenue biedt richtlijnen over hoe u de waarde van uw eigendom kunt beoordelen en heeft ook een online taxatietool die u kunt gebruiken.

Als u een onroerend goed heeft dat is vrijgesteld van LPT, moet u uw eigendom nog steeds taxeren en uw aangifte lokale onroerendgoedbelasting indienen om een vrijstelling aan te vragen.

Als u uw aangifte heeft ingediend, kunt u de taxatie van uw woning corrigeren als de waarde die u heeft getaxeerd te hoog of te laag was.

Hoe waardeert u uw woning?

LPT is een belasting op eigen aanslag (self-assessment tax). Dit betekent dat u de belasting die u moet betalen berekent op basis van uw eigen inschatting van de marktwaarde van uw woning. Revenue waardeert geen eigendommen voor LPT, maar het biedt een online taxatietool en begeleiding over hoe u uw onroerend goed zelf kunt taxeren.

U moet informatie gebruiken over accommodaties die vergelijkbaar zijn met die van u, bijvoorbeeld accommodaties van hetzelfde type, leeftijd en grootte.

U dient een kopie te bewaren van alle informatiebronnen die u gebruikt en alle andere ondersteunende documentatie. De belastingdienst kan u hierom vragen als zij uw aanslag beoordeelt.

Tool voor omzetwaardering

Revenue biedt een online taxatietool die u de gemiddelde waarden geeft voor onroerend goed in uw regio. U moet rekening houden met de specifieke kenmerken van uw woning in vergelijking met andere om te beslissen of deze binnen de gemiddelde waarderingsband voor uw gebied valt. Uw accommodatie kan bijvoorbeeld kleiner of groter zijn dan het gemiddelde in uw regio.

Als de gemiddelde waarderingsband die wordt gegeven niet overeenkomt met de waarde van uw eigendom, moet u andere bronnen gebruiken om u te helpen deze te waarderen. Hieronder vindt u enkele nuttige informatiebronnen over de waarde van onroerend goed.

Residentieel Vastgoed Prijs Register

U kunt het prijsregister voor woningen gebruiken om de prijs te zien van woningen die in uw regio zijn verkocht. U kunt de verkoopprijs zien van woningen die van hetzelfde type, leeftijd en grootte zijn als die van u. U moet een aantal relevante verkopen gebruiken om u te helpen bij het maken van uw waardering. Om de waarde van nieuw verkochte woningen te krijgen, moet u 13,5% btw toevoegen aan de verkoopprijs die op het register staat.

Professionele taxatie

U kunt ervoor kiezen om een professionele taxateur in te schakelen die uw woning tegen betaling zal taxeren. U bent echter niet verplicht om een professional in te schakelen om uw eigendom voor u te taxeren.

Andere informatiebronnen

U kunt andere beschikbare informatie over onroerend goed in uw omgeving raadplegen om u te helpen uw eigendom te waarderen. Deze informatiebronnen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Kranten of andere mediabronnen
 • Informatie van lokale makelaars
 • Websites voor de verkoop van onroerend goed, zoals daft, myhome.ie en geowox

Taxatie van grond of andere gebouwen met uw eigendom

Wanneer u uw woning waardeert, neemt u de waarde van gerelateerde grond en gebouwen mee. Dit zijn gronden of gebouwen die een woon- of woonbestemming hebben of die waarde hebben als voorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld een:

 • Tuin, tuin of terras
 • Oprit of parkeerplaats
 • Garage, schuur of kas
 • Tuinkamer of kantoor aan huis

Als het land groter is dan een hectare, hoeft u slechts land tot één hectare (0,4047 hectare) op te nemen. Dit moet het gebied zijn dat het meest geschikt is om van de woning te genieten, dit is meestal de grond die het dichtst bij de woning ligt.

Boerderijen

Als uw woning op een boerderij staat, hoeft u het volgende niet mee te nemen in uw taxatie:

 • Grond grenzend aan een boerderij die wordt gebruikt als landbouwgrond
 • Schuren die worden gebruikt voor landbouwdoeleinden, bijvoorbeeld om hooi op te slaan of om landbouwhuisdieren te huisvesten

Zelfstandige units en bedden

Als een deel van een gebouw als woning wordt gebruikt, of geschikt is om als woning te worden gebruikt, wordt het over het algemeen behandeld als een afzonderlijke woning. Zo is een zelfstandige ‘omaflat’ die grenst aan het hoofdgebouw aansprakelijk voor LPT.

Wanneer de “omaflat” en het aangrenzende onroerend goed echter eigendom zijn van dezelfde persoon, kan het mogelijk zijn om ze als één onroerend goed te waarderen. Als u dit wilt doen, dient u de details van de indeling van het onroerend goed en het eigendom ervan ter goedkeuring door te geven aan Revenue LPT Branch.

Als een gebouw eenheden bevat die niet geschikt zijn voor gebruik als zelfstandige woning, zoals een zitkamer, moet het gebouw als geheel worden gewaardeerd voor LPT-doeleinden in dezelfde LPT-aangifte.

Woningen aangepast voor een persoon met een handicap

Als uw woning is aangepast om deze geschikter te maken voor een persoon met een handicap, komt u mogelijk in aanmerking om de taxatie van de woning te verlagen. Als u in aanmerking komt voor deze vrijstelling, kunt u uw taxatie verlagen met € 87.500, wat de breedte is van de meeste LPT-waarderingsschijven. Hierdoor komt uw waardering in een lagere waarderingsklasse terecht en verlaagt u uw LPT-kosten.

U komt in aanmerking voor deze vrijstelling als:

 • U uw woning aanpast om deze geschikt te maken voor een persoon met een handicap en
 • De waarde van uw woning wordt verhoogd door de aanpassingswerkzaamheden en
 • Een persoon met een handicap woont in uw woning en het is hun enige of hoofdverblijfplaats en
 • U krijgt een subsidie van de gemeente voor de kosten van de aanpassingswerkzaamheden of u hebt goedkeuring gekregen van de belastingdienst voor de verlichting

De persoon met een handicap die in de aangepaste woning woont, hoeft geen eigenaar van de woning te zijn.

Om vrijstelling voor een aangepaste woning te claimen, moet u formulier LPT6A (pdf) invullen en indienen bij de belastingdienst.

Er is een vrijstelling voor onroerende goederen die zijn gebouwd, verworven of aangepast voor een persoon die blijvend en volledig arbeidsongeschikt is.

Eigenschappen aangetast door pyriet of defect beton

Als uw woning pyriet- of micaschade heeft, kunt u daar rekening mee houden bij de zelfbeoordeling van de marktwaarde van uw woning per 1 november 2021.

U kunt ook in aanmerking komen voor:


Geplaatst: 19/11/2023
Bron: Ierse Overheid

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.