Leveringsdilemma’s? Uw rechten als leveringen misgaan

Geschatte leestijd : 2 minuten

Nadat u een artikel heeft besteld voor bezorging, verwacht u dat het op tijd bij u aan de deur zal verschijnen en geschikt is voor het beoogde doel. Maar wat als uw langverwachte pakketje te laat, beschadigd of helemaal niet aankomt? Het goede nieuws is dat uw consumentenrechten achter u staan!

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de levering op tijd bij u aankomt en dat u krijgt waarvoor u betaald heeft. De levering dient plaats te vinden op de datum die jullie beiden hebben afgesproken, of binnen 30 dagen als jullie geen afspraak hebben gemaakt. Als er een probleem is, is uw contract gesloten met het bedrijf waar u de aankoop heeft gedaan en niet met de bezorg-/koeriersdienst.

Wat u doet als u een probleem ondervindt, hangt af van het probleem:

Late levering
Als een levering u niet op tijd bereikt, heeft u het recht om het contract onmiddellijk te annuleren en een volledige terugbetaling te krijgen. Indien u heeft gevraagd om de bezorging later te laten plaatsvinden en dit gebeurt niet, gelden dezelfde rechten. Als het bedrijf zich omdraait en u vertelt dat ze om welke reden dan ook niet kunnen of willen leveren, kunt u ook het contract opzeggen en uw geld terugkrijgen.

Beschadigd of er ontbreken onderdelen
Het bedrijf dat de levering regelt, is verantwoordelijk voor eventuele schade die kan optreden voordat deze bij u aankomt. Dit geldt ongeacht het type bezorgservice dat wordt gebruikt. Als een artikel beschadigd aankomt of als er een onderdeel ontbreekt, gelden uw rechten op gebrekkige goederen . Het is belangrijk om te onthouden dat eventuele schade die voortvloeit uit verkeerd gebruik van het geleverde artikel of uit accidentele schade/slijtage, niet gedekt is.

Verloren voorwerpen
Uw consumentenrechten zijn van kracht als er onderweg een voorwerp verloren gaat. Het bedrijf is verantwoordelijk vanaf het moment dat een artikel wordt verzonden totdat het u bereikt.

Verborgen kosten
Volgens de wet moet u op de hoogte worden gesteld van de volledige omvang van uw bezorgkosten. Het bedrijf dat aan u verkoopt, moet dit vooraf duidelijk uitleggen. Eventuele verborgen kosten die van toepassing zijn, moeten worden vermeld. Wanneer u online of op afstand koopt, moet u al deze informatie hebben voordat u betaalt.

Als u echter van buiten de EU koopt, kunnen er bij levering extra douanekosten en belastingen worden betaald. Meer hierover leest u op Revenue.ie .

Acties die u kunt ondernemen

Als uw bestelling u niet zoals verwacht bereikt, staan ​​er acties voor u open. Uw eerste stap zou moeten zijn om rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf. Stuur hen een formele schriftelijke klacht . Vraag hen om het contract te annuleren en u terug te betalen. Als zij hier niet mee akkoord gaan, kunt u mogelijk een terugboeking krijgen van uw bankpas-/creditcardaanbieder. Als er geen terugvordering mogelijk is, kunt u de procedure voor kleine vorderingen gebruiken voor vorderingen tot € 2.000,-.


Geplaatst: 06-02-2024
Bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…