Leveringsdilemma’s? Uw rechten als leveringen misgaan

Geschatte leestijd : 2 minuten

Nadat u een artikel heeft besteld voor bezorging, verwacht u dat het op tijd bij u aan de deur zal verschijnen en geschikt is voor het beoogde doel. Maar wat als uw langverwachte pakketje te laat, beschadigd of helemaal niet aankomt? Het goede nieuws is dat uw consumentenrechten achter u staan!

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de levering op tijd bij u aankomt en dat u krijgt waarvoor u betaald heeft. De levering dient plaats te vinden op de datum die jullie beiden hebben afgesproken, of binnen 30 dagen als jullie geen afspraak hebben gemaakt. Als er een probleem is, is uw contract gesloten met het bedrijf waar u de aankoop heeft gedaan en niet met de bezorg-/koeriersdienst.

Wat u doet als u een probleem ondervindt, hangt af van het probleem:

Late levering
Als een levering u niet op tijd bereikt, heeft u het recht om het contract onmiddellijk te annuleren en een volledige terugbetaling te krijgen. Indien u heeft gevraagd om de bezorging later te laten plaatsvinden en dit gebeurt niet, gelden dezelfde rechten. Als het bedrijf zich omdraait en u vertelt dat ze om welke reden dan ook niet kunnen of willen leveren, kunt u ook het contract opzeggen en uw geld terugkrijgen.

Beschadigd of er ontbreken onderdelen
Het bedrijf dat de levering regelt, is verantwoordelijk voor eventuele schade die kan optreden voordat deze bij u aankomt. Dit geldt ongeacht het type bezorgservice dat wordt gebruikt. Als een artikel beschadigd aankomt of als er een onderdeel ontbreekt, gelden uw rechten op gebrekkige goederen . Het is belangrijk om te onthouden dat eventuele schade die voortvloeit uit verkeerd gebruik van het geleverde artikel of uit accidentele schade/slijtage, niet gedekt is.

Verloren voorwerpen
Uw consumentenrechten zijn van kracht als er onderweg een voorwerp verloren gaat. Het bedrijf is verantwoordelijk vanaf het moment dat een artikel wordt verzonden totdat het u bereikt.

Verborgen kosten
Volgens de wet moet u op de hoogte worden gesteld van de volledige omvang van uw bezorgkosten. Het bedrijf dat aan u verkoopt, moet dit vooraf duidelijk uitleggen. Eventuele verborgen kosten die van toepassing zijn, moeten worden vermeld. Wanneer u online of op afstand koopt, moet u al deze informatie hebben voordat u betaalt.

Als u echter van buiten de EU koopt, kunnen er bij levering extra douanekosten en belastingen worden betaald. Meer hierover leest u op Revenue.ie .

Acties die u kunt ondernemen

Als uw bestelling u niet zoals verwacht bereikt, staan ​​er acties voor u open. Uw eerste stap zou moeten zijn om rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf. Stuur hen een formele schriftelijke klacht . Vraag hen om het contract te annuleren en u terug te betalen. Als zij hier niet mee akkoord gaan, kunt u mogelijk een terugboeking krijgen van uw bankpas-/creditcardaanbieder. Als er geen terugvordering mogelijk is, kunt u de procedure voor kleine vorderingen gebruiken voor vorderingen tot € 2.000,-.


Geplaatst: 06-02-2024
Bron: CCPC

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.