Huis Kopen, een volledige handleiding

Geschatte leestijd : 3 minuten
Afbeelding@Pixabay

Inleiding

Het proces van het kopen van een huis in Ierland kan lang duren en er zijn veel kosten aan verbonden, bijvoorbeeld hypotheekkosten, juridische kosten, registratie van akten en zegelrecht. Overweeg pas een huis in Ierland te kopen als u het zich kunt veroorloven en als u van plan bent er een redelijke tijd te blijven.

Als u spaart voor een aanbetaling, ga dan na waar uw geld naartoe gaat en hoeveel u zich kunt veroorloven om weg te leggen.

Als u voor het eerst een woning koopt, geldt over het algemeen een limiet van 90% voor de hypotheek die u kunt krijgen. Dit betekent dat u een minimale aanbetaling van 10% moet doen.

Voorbeeld:

Als u het zich kunt veroorloven een huis te kopen met een waarde van

 • 30.000 euro (voorheen 20.000 euro)
 • 10% van de prijs van een nieuwe woning (voorheen 5%). Voor zelfbouw is dit 10% van de opleveringswaarde van de woning.
 • Het bedrag van de inkomstenbelasting en de belasting op de deposito rente (DIRT) die u hebt betaald in de vier jaar voordat u koopt of bouwt.

De maximale betaling is € 30.000 per woning. Meer informatie over de regeling kunt u vinden bij Revenue

Als u geen starter bent, kunt u over het algemeen tot 80% van de waarde van het onroerend goed lenen
Als u het zich kunt veroorloven een huis van €200.000 te kopen, kan uw geldschieter u tot € 160.000 bieden. Dit betekent dat u de resterende €40.000, of 20%, moet sparen voor uw aanbetaling. Ga voor meer informatie naar de website van de Central Bank of Ireland.


Bekijk zorgvuldig uw budget om te zien hoeveel u zich kunt veroorloven om elke maand uit te geven aan hypotheekaflossingen en om ervoor te zorgen dat u genoeg hebt om de andere kosten te dekken die komen kijken bij het kopen en onderhouden van een huis. Deze worden hieronder weergegeven, samen met een schatting van de kosten.

 • Stampduty (Zegelrecht) (1%-2% van de prijs van het huis) Legal Fees (Juridische kosten) (€ 2.500 – € 5.000 inclusief conveyancing (overdrachtsrecht)
 • Survey costs (Onderzoekskosten (€300)
 • Engineers reports (Ingenieursrapport) (€450)
 • Hypotheekbeschermingsverzekering
 • Opstalverzekering
 • Verhuiskosten
 • Reparaties, decoratie, meubilair

Kosten van de taxatie door de koper

Dit is de vergoeding voor uw eigen onderzoek, dat verschilt van het onderzoek dat wordt uitgevoerd door de kredietinstelling. De kosten kunnen aanzienlijk variëren. De Society of Chartered Surveyors Ireland (SCSI) is de beroepsorganisatie voor erkende taxateurs waar u een taxateur (surveyor) kunt vinden.

Hypotheekbeschermingsverzekering

De hypotheekbeschermingsverzekering is bedoeld om het saldo van uw hypotheek te betalen als u overlijdt voordat de lening volledig is afgelost. In het algemeen zijn kredietverstrekkers wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat u voldoende hypotheekbescherming hebt wanneer u een woninglening aangaat, hoewel u deze verzekering niet via hen hoeft af te sluiten. De premies variëren, maar nemen altijd af gedurende de looptijd van de lening naarmate het bedrag van de lening lager wordt.

Opstalverzekering

De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een polis aan inclusief kosten voor brandweerhulp. Mocht u onverhoopt hulp van de brandweer nodig hebben dan draait u zélf op voor de kosten.

Overige kosten

U moet ook rekening houden met deze lopende kosten van een huis als u er eenmaal bent ingetrokken.

 • TV licentie
 • Breedband/Internet
 • Onroerend goed belasting
 • Afvalkosten
 • Heeft u een hond dan betaalt u daar een jaarlijkse belasting voor.

Neem een vast bedrag op in uw budget voor onvoorziene uitgaven, zoals medische kosten, renteverhogingen, enz. Wanneer u dit bedrag hebt berekend en welke aanbetaling u zult hebben, kunt u berekenen hoeveel hypotheek u zich kunt veroorloven.

Kies zelf een notaris (solicitor)

In Ierland kiezen beide partijen hun notaris. (solicitor=advocaat)

Terwijl u op zoek bent naar een woning, moet u een notaris inhuren om de overdracht te doen. Dit kan niet dezelfde notaris zijn die ook voor de verkoper werkt. De overdracht is het juridische werk betrokken bij het kopen of verkopen van onroerend goed. De kosten van de overdracht kunnen variëren tussen notarissen, dus het is de moeite waard om contact op te nemen met verschillende notarissen om de prijzen te vergelijken. U kunt gebruik maken van de Law Society’s website om een notaris in uw omgeving te vinden.

Uit ervaring weet ik dat niet elke notaris goed zijn best doet voor zijn cliënt. U doet er goed aan u te laten adviseren door iemand uit de buurt waar u wilt gaan wonen.


Geplaatst: 13-06-23
Bronnen: Ierse Overheid en zie links in het artikel

Bezoekers lazen ook:

 • Kopen in het VK
  Geschatte leestijd : 4 minuten Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. De overgangsperiode die van kracht was, eindigde op 31 december 2020. Als gevolg van de Brexit zijn er wijzigingen in uw consumentenrechten wanneer …
 • Huisartsen en particuliere patiënten
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Dit document schetst de diensten die huisartsen in Ierland aanbieden, hoe u een huisarts kunt vinden en hoeveel het…
 • Fair Deal Scheme
  Geschatte leestijd : 13 minuten Wat is de Fair Deal-Scheme? Via de Scheme Ondersteuning Verpleeghuizen, ook wel Fair Deal-Scheme genoemd, kunt u financiële ondersteuning aanvragen om de kosten van zorg in een verpleeghuis mee te…
 • Voor u gelezen en door mij gedeeld!
  Geschatte leestijd : 114 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af om te zien of er leuke, lieve, trieste of politieke maar altijd actuele berichten staan die zij graag met u wil delen. Haar keuze vind u hieronder, geplaatst op datum, Louise hoopt u hiermee een plezier te hebben gedaan. Komt u morgen even opnieuw kijken?
 • Behandelingsvoordeel tandheelkundige, optische en auditieve diensten
  Geschatte leestijd : 6 minuten Wat is behandelingsvoordeel? Behandelingsvoordeel (Treatment Benefit) is een regeling van het Department of Social Protection (DSP) om een ​​beperkte financiële bijdrage te leveren aan tandheelkundige,…