Fiets-naar-werk-regeling

Geschatte leestijd : 3 minuten
Afbeelding@Pixabay, renategranade0

Inleiding

De Cycle to Work-regeling (algemeen bekend als de Bike to Work Scheme) is een fiscale stimuleringsregeling om werknemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Op grond van de regeling kan een werkgever een nieuwe fiets (inclusief fietsaccessoires) betalen en betaalt de werknemer de kosten vervolgens in regelmatige termijnen terug van zijn brutoloon.

U bent geen belasting, PRSI of de Universal Social Charge verschuldigd op uw terugbetalingen.

Uw werkgever hoeft niet deel te nemen aan de regeling. Als ze dat echter doen, moeten ze het aan al hun werknemers aanbieden. Als u zelfstandige bent, heeft u geen recht op de Cycle to Work-regeling, tenzij u naast uw zelfstandige werk ook PRSI als werknemer betaalt.

Reglement

Hoe bespaar ik geld op de Cycle to Work-regeling?

Als werknemer bespaar je op de kosten van fietsen naar je werk omdat je aflossingen uit je salaris komen voor belasting, USC en PRSI worden ingehouden. Dit betekent dat iemand met het hoogste belastingtarief bijna de helft van de kosten van een nieuwe fiets en uitrusting bespaart.

Hoeveel kan ik uitgeven aan de Cycle to Work-regeling en hoe vaak kan ik er gebruik van maken?

Er zijn 3 limieten, afhankelijk van het type fiets dat je hebt gekocht. De limiet (inclusief bijbehorende veiligheidsuitrusting) is:

 • € 3.000 voor bak- en e-bakfietsen.
 • € 1.500 voor elektrische fietsen en e-bikes.
 • € 1.250 voor andere fietsen.

Opmerking: Een bakfiets is een fiets met een speciaal frame dat is ontworpen om zware lasten of andere passagiers dan de berijder te vervoeren. Een container of een platform kan worden geïntegreerd in of bevestigd aan dit frame voor of achter de berijder. Een e-bakfiets is een bakfiets met een pedelec-configuratie. Een fiets is niet om te bouwen tot bakfiets door simpelweg een container of een aanhanger te bevestigen. Het frame moet speciaal ontworpen zijn om grote of zware lasten of passagiers te vervoeren.

Als werknemer kunt u eens in de 4 jaar gebruik maken van de regeling. De periode van vier jaar tussen belastingvoordelen wordt geteld per belastingjaar. Als u in 2020 een fiets hebt gekocht, ongeacht de maand, kunt u een nieuwe fiets kopen en in januari 2024 profiteren van de volgende belastingvermindering.

Welke artikelen dekt de Cycle to Work-regeling?

De regeling heeft betrekking op de volgende artikelen, die als nieuw (niet tweedehands) moeten worden gekocht:

 • Nieuwe fietsen en pedelecs (elektrisch ondersteunde fietsen die enige inspanning vergen om voort te bewegen)
 • Fietshelmen
 • Bellen en boltoeters
 • Verlichting (inclusief dynamopakketten)
 • Spiegels
 • Spatborden en rokbeschermers
 • Cyclus clips
 • Fietstassen, bagagedragers en riemen
 • Sloten en kettingen
 • Pompen
 • Bandenreparatiesets, fietsgereedschapssets en bandenplakmiddel
 • Reflecterende kleding
 • Fiets reflectoren

Kinderzitjes, helmen en aanhangers zijn niet inbegrepen.

De regeling geldt niet voor motorfietsen, bromfietsen, scooters of tweedehands fietsen of uitrusting of fietsonderdelen of bijbehorende uitrusting.

Hoe koop ik een fiets in het kader van de Cycle to Work-regeling?

U moet uw werkgever vragen of zij de regeling uitvoeren en hun vereisten controleren. Ze kunnen u in staat stellen om de fiets en uitrusting uit elke winkel te selecteren of alleen bepaalde fietsen uit specifieke winkels. Bent u ambtenaar of overheidsambtenaar, dan moet de fietsenwinkel op de leverancierslijst (pdf) staan. U kunt uw fiets kiezen door naar een fietsenwinkel te gaan en de fiets en uitrusting te selecteren die u wilt kopen. Breng vervolgens uw werkgever op de hoogte van deze keuze. De werkgever betaalt dan rechtstreeks aan de fietsenwinkel of leverancier voor de fiets en uitrusting. Het is belangrijk op te merken dat uw werkgever u niet kan vergoeden als u zélf de betaling doet.

U moet een schriftelijke overeenkomst ondertekenen waarin staat dat de fiets voor eigen gebruik is en dat u hem zult gebruiken voor wat de Revenue Commissioners beschouwen als kwalificerende ritten: van en naar het werk gaan.

Uw werkgever stelt vervolgens salarisinhoudingen in over een afgesproken tijdsbestek van maximaal 12 maanden om de kosten terug te verdienen. Deze inhoudingen kunnen wekelijks, tweewekelijks of maandelijks worden gedaan, afhankelijk van uw salarisregelingen.

Houd er rekening mee dat uw werkgever de fiets moet betalen. De belastingvrijstelling is niet van toepassing als u de fiets betaalt en uw werkgever u terugbetaalt.

Wat als mijn werkgever een fiets voor me koopt en me er geen kosten voor in rekening brengt?

Dat is aanvaardbaar en volgens de regeling wordt u niet belast voor het voordeel van alle aard als u een fiets van uw werkgever krijgt, zolang de kosten van de fiets en uitrusting in totaal niet hoger zijn dan € 1.250, of € 1.500 voor elektrische fietsen of een e-bike of € 3.000 voor een bak- of e-bakfiets.

Meer informatie

Meer informatie over de regeling vindt u bij de Revenue Commissioners.


Bron: Ierse Overheid
Geplaatst: 10/12/2023

 • Te huur en te koop aangeboden
  Geschatte leestijd : 4 minuten Deze pagina laat u het aanbod zien van woningen die aangeboden worden door leden van de Facebookgroep “Wegwijzer in Ierland”.
 • Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)
  Geschatte leestijd : 4 minuten Inleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
 • Nieuwe Home Energy Upgrade Lening
  Geschatte leestijd : 3 minuten Wat is de Home Energy Upgrade Loan? De Home Energy Upgrade Loan is een nieuwe leenregeling met lage rentetarieven voor…
 • Belasting belangrijke info
  Geschatte leestijd : 8 minuten Bijna alle inkomsten zijn aan belasting onderworpen. De belasting op inkomen dat u uit arbeid verdient, wordt door uw werkgever namens de belasting-dienst op uw loon ingehouden. Dit staat bekend als Pay…
 • Inkomenstoets
  Geschatte leestijd : 3 minuten Als u een bijstandsuitkering aanvraagt , moet u een inkomenstoets afleggen. Al uw inkomstenbronnen (bijvoorbeeld contante inkomsten, werkgelegenheid, vermogen en onderhoud) worden beoordeeld…