van Frankrijk naar Ierland

Geschatte leestijd : 2 minuten

 

Voordat u vertrekt uit Frankrijk……..

Vraagt u een EHIC (European Health Insurance Card) aan bij de CPAM. Dit is een persoonsgebonden kaart die ervoor zorgt dat inwoners van de EEG landen gratis, of tegen gereduceerd tarief, noodzakelijke medische hulp krijgen in een andere lidstaat, als die behandeling nodig is tijdens het bezoek in dat land (bijvoorbeeld bij een ongeluk, of een (chronische) ziekte, zoals een nierdialyse) Deze kaart kunt u gebruiken totdat u in België verzekerd bent voor ziektekosten. Als u geen Belgische zorgverzekering meer heeft, moet u deze opnieuw afsluiten. Lees ook mijn publicatie “Gezondheidszorg”.

Heeft u een huurwoning zeg dan de huur op binnen de geldende termijn.

Beëindigt u:

 • de opstalverzekering
 • het contract met de nutsbedrijven
 • het contract van de telefoonmaatschappij en internetprovider voorbeeldbrieven hiervoor vindt u op deze website.

stuurt u een verhuisbericht aan:

u gaat naar:

 • het postkantoor of bezoekt u deze website voor het doorsturen van uw post naar Ierland
 • de dierenarts voor controle van uw huisdier(en) en het bijwerken van het dierenpaspoort.

Lees hiervoor ook de informatie over het emigreren van huisdieren.

Frankrijk kent geen burgerlijke stand en u kunt zich daarom niet laten uitschrijven. Het wordt in de meeste gevallen wel gewaardeerd als u zich ‘afmeldt’ bij het stadhuis.

Belgen die naar Ierland gaan:

Als u bij een ambassade of consulaat ingeschreven was en u de nitief naar Ierland vertrekt, heeft u er alle belang bij uw vertrek vooraf aan hen te melden. In principe moet u zich binnen de acht werkdagen na uw aankomst in Ierland aanmelden bij uw ambassade of consulaat.

Als u tijdens uw verblijf in het buitenland bij een Belgisch ziekenfonds aangesloten bent gebleven, moet u niets ondernemen.

Auto en motor

Een voertuig overbrengen van een EU-land naar Ierland Koopt u een voertuig in een ander EU-land? Of wordt u eigenaar van een voertuig in een ander EU-land door een schenking of overlijden? Dan moet het tweedehandsvoertuig ingeschreven zijn in dat land voor u het kunt overbrengen. In Ierland moet u het voertuig eerst fiscaal aangeven, daarna laten verzekeren.

Bepaalde categorieën van voertuigen moeten na de inschrijving terug naar de keuring voor een administratieve keuring.

Europees rijbewijs

U kunt nu snel en gemakkelijk uw EU/EER-rijbewijs online inwisselen voor een Iers rijbewijs. U hoeft geen papieren formulieren in te vullen, een afspraak te maken of persoonlijk een NDLS-centrum te bezoeken.

Dit is alles wat u nodig hebt voor het omwisselen van uw rijbewijs:

 • Een kaart (PSC) voor overheidsdiensten en
 • een geverifieerde MyGovID
 • Huidig of meest recent EU/EER-rijbewijs (op te sturen nadat u uw online aanvraag hebt ingediend).

Als uw huidige adres afwijkt van het adres dat u aan het Department of Employment Affairs and Social Protection (DEASP) hebt opgegeven toen u een PSC aanvroeg, hebt u een bewijs van uw adres nodig dat dateert van de laatste zes maanden.

Bewijs dat u uw gewone verblijfplaats in Ierland heeft als uw geboorteplaats en nationaliteit buiten de EU/EER liggen

Volledig ingevuld medisch rapport, gedateerd binnen een maand, indien nodig in uw geval. (meestal voor personen van 70 jaar en ouder)

Ingevuld relevant bestuurderscertificaat van vakbekwaamheid (CPC), indien vereist. Aanvraagkosten van € 55,00. U kunt betalen met een credit- of debitcard, Google Pay of Apple Pay.

Personen van 70 jaar en ouder zijn vrijgesteld van betaling van de leges.

Vervolg stappenplan:


Geplaatst: 12-08-2023
Bronnen: Diverse en eigen ervaringen
Afbeelding: Pixabay

Bezoekers lazen ook:

 • Wat is een septisch systeem?
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding Het onderhouden van het septische systeem van een huis lijkt misschien een ontmoedigende en stinkende taak, maar dat is…
 • Verwijdering van huishoudelijk afval
  Geschatte leestijd : 3 minuten Inleiding U moet een particulier bedrijf bij u in de buurt kiezen voor het ophalen en afvoeren van uw huisvuil….
 • Rent to Buy, huurkoop van een woning
  Geschatte leestijd : 5 minuten Wat is huren om te kopen? Rent to buy in Ierland, ook wel rent to own genoemd, is vergelijkbaar met een leaseoptieovereenkomst….
 • Aanvullende bijstandsuitkering
  Geschatte leestijd : 5 minuten De aanvullende bijstandsuitkering is een wekelijkse uitkering aan mensen die niet genoeg inkomen hebben om in hun behoeften of die van hun gezin te voorzien.
 • Voor u gelezen, voor u gedeeld!
  Geschatte leestijd : 80 minuten Dagelijks speurt Louise het internet af voor de meest boeiende, ontroerende, verdrietige of politieke berichten die relevant zijn en die ze met plezier met u deelt. De berichten worden gedurende de dag regelmatig geüpdatet en onverkort geplaatst zodat u steeds op de hoogte blijft.