Waar u op moet letten voordat u op zoek gaat naar een huurwoning
Het kan lastig zijn om een particuliere huurwoning te vinden. Om er zeker van te zijn dat je een geschikte plek vindt, kun je de volgende vragen overwegen voordat je huurwoningen gaat bekijken:
- Hoeveel huur en rekeningen kunt u betalen?
- Wat is de standaard van de accommodatie?
- Wat is het gebouwenergielabel (BER) van het pand?
- Wat is de locatie van de woning? Is het dichtbij je werk of school?
- Hoe lang denkt u daar te blijven?
- Wil je een slaapkamer, badkamer of keuken delen?
Hoe vind je een particuliere huurwoning?
De meeste kamers, appartementen en huizen die te huur zijn, worden aangeboden op accommodatiewebsites. U kunt zoeken naar een specifiek type accommodatie en meldingen instellen voor uw specifieke wensen.
U kunt ook huurwoningen vinden:
- In de accommodatie-secties van kranten
- In advertenties in winkels
- Op de mededelingenborden van de universiteit
- Bij jouw studentenvereniging hebben velen een accommodatielijst
- Mondeling
- Door het zien van ‘Te Huur’-borden op panden
- Via sociale mediapagina’s die gewijd zijn aan het vinden en huren van accommodatie
- Door gebruik te maken van een accommodatie- of verhuurbureau
Wat zijn verhuurmakelaars?
Accommodatiebureaus of verhuurbureaus zijn commerciële organisaties die je helpen bij het vinden van particuliere huurwoningen. Ze kunnen kosten in rekening brengen. Voordat je je bij een bureau inschrijft, is het belangrijk om het volgende te weten:
- Heeft het agentschap een vergunning?
- Welke diensten biedt het aan?
- Wanneer u een vergoeding betaalt, onder welke omstandigheden krijgt u deze dan terug?
- Als u besluit om u bij het agentschap te registreren, zorg er dan voor dat u een ontvangstbewijs krijgt voor de kosten die u betaalt.
Waar u op moet letten bij het bezichtigen van een huurwoning
Voor huurwoningen gelden minimumnormen . Deze checklist kan handig zijn bij het bekijken van een huurwoning.
Checklist met wat u moet vragen en inspecteren bij het bezichtigen van een huurwoning
- Zijn er tekenen van vochtigheid?
- Kunnen de ramen open?
- Welke beveiliging is er (zoals raamsloten, inbraakalarm)?
- Is er een werkende rookmelder?
- Is er een brandalarm? Controleer de ontruimingsprocedures.
- Wie betaalt de verwarming? Hoe laat staat die aan en wie regelt die?
- Is er altijd of soms ook warm water beschikbaar?
- Zijn het fornuis en de koelkast schoon en in goede staat?
- In welke staat is de badkamer?
- Moet u de badkamer delen en zo ja, met hoeveel anderen?
- Is er een stalling voor fietsen?
- Is er een busroute of ander openbaar vervoer in de buurt?
- Zijn er winkels en andere voorzieningen in de buurt?
- Heeft de woning een parkeerplaats? Zo ja, dan raadt Threshold u aan om schriftelijk bevestiging te vragen aan uw makelaar of verhuurder dat er een parkeerplaats bij de accommodatie beschikbaar is voordat u geld overmaakt.
Wat moet ik doen voordat ik akkoord ga met het huren van een woning?
Zorg ervoor dat je het je kunt veroorloven
Zorg ervoor dat u de gevraagde huur kunt betalen, hetzij uit uw eigen inkomen, hetzij met de beschikbare steun van de overheid, zoals:
Als u huurtoeslag of HAP aanvraagt , zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de lokaal toegestane maximumhuur. In bepaalde situaties is er enige flexibiliteit, waardoor hogere huren gedekt kunnen worden.
Weet wat uw rechten zijn op gelijke behandeling bij het huren van een woning
Verhuurders mogen potentiële huurders niet discrimineren op grond van:
- Geslacht
- Burgerlijke staat
- Familiestatus
- Seksuele geaardheid
- Religie
- Leeftijd
- Onbekwaamheid
- Race
- Lidmaatschap van de Traveller-gemeenschap
Ook mag u niet gediscrimineerd worden als u een woning huurt, omdat u:
- Huurtoeslag (HAP)
- Huurtoeslag
- Elke andere sociale uitkering
Dit betekent dat verhuurders in hun advertentie niet mogen vermelden dat HAP of huurtoeslag niet wordt geaccepteerd, en dat ze u geen woonruimte mogen weigeren omdat u een sociale uitkering ontvangt. Dit staat beschreven in de Equal Status Acts 2000-2015 .
Als u het gevoel heeft dat u bent gediscrimineerd door een verhuurder of diens makelaar, kunt u meer informatie vinden over het indienen van een klacht op grond van de Equal Status Acts .
Lees meer op de website van de Ierse Commissie voor Mensenrechten en Gelijkheid (IHREC) .
Waarom biedt mijn verhuurder mij een vergunning aan en geen huurovereenkomst?
Ken uw rechten en verantwoordelijkheden
Wees u bewust van uw rechten en plichten als huurder en van de rechten en plichten van uw verhuurder . Uw verhuurder moet u bijvoorbeeld een huurovereenkomst verstrekken en ervoor zorgen dat de woning voldoet aan bepaalde minimale fysieke eisen . Ook moet de verhuurder de huurovereenkomst jaarlijks registreren bij de Residential Tenancies Board (RTB) .
Als de verhuurder wil dat je een huurcontract voor bepaalde tijd tekent, ga dan niet akkoord tenzij je zeker weet dat je voor die tijd wilt blijven. Als je voor het einde van de huurperiode vertrekt, kun je je borg kwijtraken.
Huurt u een kamer in het huis van uw verhuurder? Dan valt uw huur niet onder de huurwetgeving, maar wel onder de wetgeving als u een zelfstandig appartement of flat huurt.
Maak een inventaris
Vraag de verhuurder bij aanvang van de huurperiode om een schriftelijke lijst van alle meubels en apparaten. U en de verhuurder dienen deze lijst te ondertekenen om aan te geven dat u akkoord gaat met de geleverde meubels en de staat ervan. Dit helpt conflicten tijdens uw verblijf en bij vertrek te voorkomen. Deze lijst dient te worden opgenomen in de huurovereenkomst.
Zorg ervoor dat u eventuele schade door vorige huurders noteert. U kunt de huidige staat van de woning fotograferen of anderszins vastleggen, inclusief eventuele schade aan muren, meubels of apparaten.
Als er nog reparaties moeten worden uitgevoerd, vraag de verhuurder dan om schriftelijk aan te geven dat deze zullen worden uitgevoerd.
Wat zijn de regels rondom stortingen?
Wat is een deposito?
Sommige verhuurders of makelaars kunnen u om een waarborgsom vragen wanneer u besluit de accommodatie te betrekken. Dit is een bedrag dat u betaalt om de woning te reserveren voordat u het huurcontract tekent en een contract met de verhuurder aangaat. U dient altijd een schriftelijk bewijs van de waarborgsom te krijgen. Borgsommen worden vaak niet terugbetaald als u de accommodatie niet betrekt.
Wat is een waarborgsom?
Voordat u de woning betrekt, wordt u gevraagd een borg te betalen. De verhuurder houdt deze borg in als onderpand voor eventuele huurachterstanden, openstaande rekeningen of schade die verder gaat dan normale slijtage aan het einde van de huurperiode.
Hoeveel borg moet ik betalen?
U kunt niet worden gedwongen om meer dan twee maanden huur vooruit te betalen. Dit omvat een borg van één maand huur en één maand huur vooruit. Deze beperking geldt voor alle huurovereenkomsten die zijn aangegaan vanaf 9 augustus 2021 en is vastgelegd in de Wet Huurovereenkomsten (nr. 2) 2021 .
Studenten in een studentenhuisvesting kunnen deze beperking omzeilen en desgewenst een hogere aanbetaling doen. De RTB heeft informatie over studentenhuisvesting .
Kan ik hulp krijgen bij het betalen van een borg?
Als u een sociale uitkering ontvangt en de borg niet kunt betalen, kan de vertegenwoordiger van het Department of Social Protection (voorheen de Community Welfare Officer) u mogelijk helpen met het betalen van de borg onder de Supplementary Welfare Allowance Scheme .
Als u in een noodopvang voor daklozen verblijft, kan uw gemeente u mogelijk helpen met uw borg om huisvesting te krijgen onder de HAP-regeling. Neem contact op met de afdeling huisvesting van uw gemeente voor meer informatie hierover.
Kan ik mijn aanbetaling verliezen?
U dient een ontvangstbewijs te ontvangen voor elke borg die u betaalt. In uw huurboekje moet staan hoeveel borg u heeft betaald. U kunt uw borg kwijtraken als:
- U vertrekt zonder de juiste opzegtermijn in acht te nemen, of vertrekt vóór het einde van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd
- U veroorzaakt schade aan de accommodatie die verder gaat dan normale slijtage
- U vertrekt met onbetaalde rekeningen of huur.
Wat is huuroplichting?
Huurfraude is wanneer iemand probeert geld van je af te pakken terwijl je op zoek bent naar een huurwoning. Zo kan de persoon bijvoorbeeld beweren dat hij je de accommodatie die hij heeft geadverteerd niet kan laten zien, vervolgens je borg innen en ervandoor gaan.
Als je op zoek bent naar een huurwoning, moet je op de hoogte zijn van oplichting en hoe je deze kunt vermijden. Voordat je een betaling doet of een overeenkomst aangaat met je verhuurder, moet je de woning altijd persoonlijk bezichtigen en ervoor zorgen dat je akkoord gaat met de huurvoorwaarden.
Soorten huurfraude
Huurfraude valt over het algemeen in een van de volgende drie categorieën:
- De oplichter vraagt om een aanbetaling, maar beweert dat hij u de woning niet kan laten zien omdat hij in het buitenland is
- De oplichter woont in het pand, laat het aan verschillende mensen zien en vraagt van iedereen huur. Vervolgens gaan ze er met het geld vandoor.
- Het proces lijkt normaal te verlopen, maar je krijgt valse sleutels en de oplichter verdwijnt
Hoe voorkom ik dat ik word opgelicht?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u wordt opgelicht. U kunt het volgende doen:
- Inspecteer de woning persoonlijk. Vertrouw niet op online video’s of foto’s bij het bezichtigen van een woning. Neem indien mogelijk een foto van de identiteitskaart van de verhuurder of makelaar.
- Gebruik een veilige betaalmethode. Vermijd contante betalingen of het rechtstreeks overmaken van geld naar iemand zonder zijn of haar identiteit te verifiëren en de accommodatie te bezoeken. Vraag om een ontvangstbewijs voor elke betaling die u doet en vermijd het gebruik van onveilige betaalmethoden zoals bankoverschrijvingen of cryptovaluta.
- Vraag om een contract. Vraag om een schriftelijk contract, zoals een huur- of licentieovereenkomst. Hierin staan de voorwaarden van uw huurovereenkomst beschreven.
- Doe je onderzoek. Zorg dat je op de hoogte bent van de huidige huurprijzen in de buurt waar je wilt huren. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, doe dan verder onderzoek voordat je betaalt .
- Neem de tijd. Neem geen overhaaste beslissingen. Oplichters proberen je vaak op te jagen, maar het is belangrijk om de tijd te nemen en je onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt.
- Vraag om advies. Als u ergens niet zeker van bent en vermoedt dat het om oplichting gaat, kunt u contact opnemen met Threshold voor advies.
Wat moet ik doen als ik ben opgelicht?
Als u het idee heeft dat u bent opgelicht, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij.
Als u online geld hebt overgemaakt of uw bankgegevens aan iemand hebt gegeven, kan uw bank uw kaarten blokkeren.
Als er al kosten in rekening zijn gebracht, kunt u de transactie mogelijk terugdraaien.
Meld het incident bij uw lokale politiebureau. Meld de oplichting ook bij Threshold, die u kan helpen andere mensen op de hoogte te stellen van de oplichting.
Verdere informatie en ondersteuning
Threshold is een nuttige bron van informatie en advies over zaken die huurders en verhuurders aangaan. Lees het advies van Threshold over:
- Op zoek naar een particuliere huurwoning (pdf)
- Het afhandelen van problemen, zoals reparaties, tijdens uw huurperiode
- Uw huur beëindigen
De Residential Tenancies Board (RTB) helpt bij het oplossen van geschillen tussen verhuurders en huurders , waaronder geschillen over de borg.
Threshold Dublin
21 Stoneybatter
Dublin 7
Ierland
Openingstijden: ma-vr 9.30 – 17.00 uur
Telefoon: 1800 454 454
Startpagina: http://www.threshold.ie
E-mailadres: advice@threshold.ie
Threshold Cork
22 South Mall
Cork
Ierland
Openingstijden: ma – vr: 9.00 – 13.00 uur en 14.00 – 17.00 uur
Telefoon: (021) 427 8848
Startpagina: http://www.threshold.ie
E-mailadres: advicecork@threshold.ie
Threshold Galway
5 Prospect Hill
Galway
Ierland
H91 HC1H
Openingstijden: ma-vr 9.30 – 17.00 uur
Telefoon: (091) 563 080
Startpagina: http://www.threshold.ie
E-mailadres: advicegalway@threshold.ie
Residential Tenancies Board
Postbus 47
Clonakilty
Co. Cork
Ierland
Openingstijden: 9.00 – 17.00 uur
Tel: 0818 303 037 of 01 702 8100
Fax: 0818 303 039
Startpagina: http://www.rtb.ie/
Geplaatst: 01/12/2023
Bron: Ierse Overheid
Afbeelding: Pixabay
Bezoekers lazen ook:
- Ierse zaken die u kunnen raken!Geschatte leestijd : 96 minutenActuele berichten over wonen, werken en leven in Ierland
- Hoe u uw eigendom kunt waarderen voor lokale onroerendgoedbelasting (LPT)Geschatte leestijd : 4 minutenInleiding Als u op 1 november eigenaar bent van een woning, moet u lokale onroerendezaakbelasting (Local Property Tax) betalen. De belasting is…
- Rent Pressure Zones (RPZs) Geschatte leestijd : 4 minutenEen huurdrukzone (Rent Pressure Zone (RPZ)) is een aangewezen gebied in Ierland waar huurverhogingen worden gemaximeerd. De huurprijzen in een RPZ mogen niet met meer dan 2% per jaar pro rata worden verhoogd of, indien deze lager is, met de stijging van het inflatiepercentage zoals geregistreerd door de geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP). Deze beperking geldt voor nieuwe en bestaande huurovereenkomsten in RPZ’s (tenzij er een vrijstelling van toepassing is).
- Appartement of huis hurenGeschatte leestijd : 10 minutenWaar u op moet letten voordat u op zoek gaat naar een huurwoning Het kan lastig zijn om een particuliere…
- Huurwoningregeling (RAS)Geschatte leestijd : 2 minutenWat is de huurregeling? Als u voor een langere periode huurtoeslag ontvangt en u heeft behoefte aan huisvesting voor de lange termijn,…